Финансовая грамотность

Fermierii care nu depun dările de seamă către BNS rămân fără subvenții

Автор: Fiodorov Ilinca
Fermierii care nu depun dările de seamă către BNS rămân fără subvenții - agroexpert.md

Agricultorii din Republica Moldova sunt obligați să depună dările de seamă către Biroul Național de Statistică, un proces esențial pentru colectarea și analizarea datelor din sectorul agricol. Cu toate acestea, autoritățile susțin că foarte mulți dintre ei nu-și îndeplinesc obligațiile, motiv pentru care ajung să nu beneficieze de subvenții. 

„În ultimii doi ani, țara noastră a fost afectată de calamități naturale. Guvernul a intervenit prin compensarea pierderilor cauzate de seceta din 2023 și de arșița și seceta severă din 2024. Totuși, am observat că foarte mulți fermieri au întârziat depunerea dărilor de seamă și au fost respinși din cauza nerespectării termenului de prezentare. Vorbim aici de Raportul statistic nr. 4-AGR „Totalurile semănatului pentru recoltă”, pe baza căruia trebuia de calculat calcula suprafețele eligibile, înregistrat la organul teritorial de statistică, până la data de 3 iunie 2024 (cu excepția solicitanților care gestionează terenuri agricole mai mici de 10 ha, care prezintă certificatul de confirmare emis de autoritatea reprezentativă a administrației publice locale)”, susține Directoarea adjunctă a Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Diana Coșalîc.

În agricultură, Biroul Național de Statistică colectează următoarele formulare: 1-CMPA, 2-CMPA, 3-CMPA, 1-ACHIZ, 3-AGR, 4-AGR, NR. 6, 16-AGR, 21-VÂNZ, 29-AGR (2 ori pe an), 29-AGR (anual).

Trei dintre acestea (1-CMPA, 2-CMPA, 3-CMPA) sunt completate de e către intervievatori în baza chestionării capului familiei (gospodăriei) sau altor membri maturi ai gospodăriei cercetate. Iar alte două chestionare,  Nr. 3 - AGR „Informația privind utilizatorii de terenuri agricole conform stării la 1 mai” și Nr. 6 „Efectivul animalelor și păsărilor în gospodăriile populației” trebuie completate de către primăriile satelor (comunelor), orașelor (după locul de amplasare a terenurilor).

Singurul chestionar care nu poate fi depus online de către fermieri este Nr. 1-ACHIZ „Achiziționarea și utilizarea producției agricole”, care trebuie prezentat anual, la 15 februarie după anul de raportare. Acest chestionar se prezintă în adresa organului teritorial pentru statistică de către întreprinderile (organizațiile) de achiziționare și de prelucrare a producției (materie primă) vegetale (după adresa juridică a agentului economic).

Chestionare care trebuie completate de agenții economici disponibile pe raportare.gov.md:

Nr. 4-AGR Totalurile semănatului pentru recolta

Documentul se întocmește o dată pe an după încheierea semănatului culturilor de primăvară de către gospodăriile care au o suprafață semănată de 10 ha și peste. Detalii AICI.

În chestionar se indică suprafaţa generală efectivă de semănături pentru recolta anului curent cu evidenţierea anumitor culturi prevăzute în formă. Întreprinderile agricole, care arendează terenuri de pămînt de la alte întreprinderi agricole, amplasate pe teritoriul aceluiași raion, sau de la primării a fondului de rezervă includ datele pe suprafaţa arendată în raportul său. Cele care arendează teren de la alte întreprinderi agricole, amplasate pe teritoriul altui raion (municipiu) întocmesc un raport separat pe terenurile arendate şi prezintă organului său teritorial de statistică.

Nr. 16-AGR „Activitatea economică a întreprinderilor agricole”

Anual, până la 15 aprilie, toate întreprinderile care desfășoară activități agricole, inclusiv acvacultură și activități auxiliare agriculturii, indiferent de forma juridică, precum și gospodăriile țărănești (de fermier) care dețin peste 50 de hectare de teren agricol, trebuie să transmită datele necesare. Acestea pot fi completate online pe portalul https://raportare.gov.md sau depuse pe suport de hârtie la organul teritorial de statistică, conform adresei juridice a agentului economic.

Informații despre Normele metodologice privind completarea chestionarului.

Nr. 21 - VÂNZ „Vânzarea producției agricole”

Raportul trebuie completat trimestrial până la datele de 5 aprilie, 5 iulie, 5 octombrie și 25 ianuarie, de către întreprinderile și organizațiile care produc produse agricole, inclusiv gospodăriile țărănești sau fermele ce administrează peste 50 de hectare de teren agricol sau care dețin animale agricole în gestiune.

Documentul trebuie să includă informații despre vânzarea producției proprii, recoltate sau obținute în stare proaspătă, prin toate metodele de valorificare. Acestea includ livrările către întreprinderi și organizații de colectare și procesare, alte întreprinderi, vânzările în piețe, prin magazine particulare, chioșcuri sau către populație, prin rețele de alimentație publică. De asemenea, raportul trebuie să reflecte producția valorificată prin tranzacții de tip barter, precum și producția oferită sub formă de dividende sau în contul plății pentru arendarea terenurilor.

Detalii AICI

Nr. 29-AGR „Recoltarea roadei culturilor agricole de pe toată suprafața însămânțată”

Raportul se completează pe baza documentelor de evidență primară a producției și înregistrărilor din registrele contabile. În cazul dacă suprafața recoltată e mai mică decât suprafața însămânțată (pierite în perioada de vară sau din alte cauze), aceasta se va menționa în mod special în raport. Recolta globală se indică în chintale fără zecimală, suprafața însămânțată precizată și suprafața totală recoltată - în hectare fără zecimală.

Agenții economici care au în proprietate sau în folosință temporară (arendă, înțelegere verbală, etc.) terenuri agricole pe teritoriul altor unități administrativ-teritoriale (raioane, municipii, UTA Găgăuzia), trebuie să prezinte raportul în cauză (pentru toate suprafețele de teren din fiecare raion, municipiu, UTA Găgăuzia) la organul teritorial pentru statistică respectiv după amplasarea terenului.

Acest chestionarul se prezintă de 2 ori pe an, la 1 iulie și 1 octombrie de către întreprinderile agricole producătoare de produse agricole, gospodăriile țărănești (de fermier) cu suprafața terenurilor agricole de 50 ha și peste (după locul de amplasare a terenurilor).

Detalii AICI.

Nr. 29-AGR „Producția vegetală” 

Acest chestionat se depune anual - până la 5 decembrie de către întreprinderile agricole producătoare de produse vegetale cu suprafața terenurilor agricole de 10 ha și peste.

Exploatațiile producătoare de producție vegetală, sau exploatații agricole cuprind toate întreprinderile și organizațiile cu personalitate juridică producătoare de produse agricole, care dețin sau au în folosință terenuri agricole și desfășoară activitate de producție vegetală, indiferent de forma organizatorico-juridică și de proprietate a acestora. La această categorie sunt atribuite atât întreprinderile cu genul principal de activitate „agricultura”, cât și întreprinderile care desfășoară activitate agricolă secundară

Vedeți Normele metodologice privind completarea chestionarului

„Aproximativ 10% dintre cei care au solicitat ajutor financiar în 2024 pentru intervențiile guvernului au fost respinși, deoarece nu au respectat termenul de prezentare a dărilor de seamă la statistică. Este esențial să-i educăm pe fermieri să depună documentele în termen. Aceștia au posibilitatea de a le depune electronic, iar în cazurile în care acest lucru nu este posibil, îi încurajăm să folosească varianta fizică, pe formularul clasic, obținând sigiliul și data de înregistrare”, mai afirmă Diana Coșalîc.

*Acest material este realizat cu susținerea Mikro Kapital Moldova

Despre Mikro Kapital Moldova

Membru al grupului internațional, Mikro Kapital Moldova este o instituţie financiară nebancară specializată în furnizarea de microfinanţare pentru IMM-uri din diverse domenii de activitate. Compania sprijină antreprenorii şi fermierii, care au nevoie de capital rapid pentru desfăşurarea activităţii, prin procese accelerate de analiză şi validare a cererilor de finanţare şi studii de evaluare a riscurilor prompt realizate.

Grupul Mikro Kapital investeşte continuu şi susţine instituţiile financiare specializate în finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii din CSI, Europa de Vest şi America Centrală. În prezent, grupul de companii Mikro Kapital activează pe pieţele financiare din Luxemburg, Italia, Elveția, România, Republica Cehă, Armenia, Uzbekistan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Hong Kong și Ungaria. 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!