Инфраструктура

Cerințe privind igiena extracției și depozitării mierii de albine

Автор: AgroExpert
depozitarea mierii - agroexpert.md

Este important să se evite prezența albinelor în magazine și în corpurile de producție de miere, înainte de a le introduce în camera de extracție. În camera de extracție este bine să se lase o ieșire conică, luminoasă, într-un colț al camerei, prin care albinele să poată ieși din cameră, dar să nu poată intra.

Camera de extracție în care sunt depozitate magazinele pentru mai mult de 48 de ore, trebuie să aibă o umiditate relativă mai mică de 55%. Se recomandă să se verifice umiditatea relativă a încăperii în timpul utilizării.

Când umiditatea aerului este mai mare de 55% se recomandă să se folosească un dezumidificator cu câteva zile înainte de depozitarea magazinelor cu faguri de miere. Informațiile se conțin în ghidul de bune practici în apicultură.

Operațiuni efectuate asupra mierii:

Dezumidificarea mierii din magazine sau corpuri de strânsură

  1. Dacă acest lucru nu a fost deja făcut, se va verifica umiditatea mierii cu un refractometru.
  2. Dezumidificarea mierii din magazine în funcție de umiditate se va face în camere calde (max. 45°C) prevăzute cu aparate de dezumidificare şi de circulaţie a aerului.
  3. La nevoie, corpurile cu fagurii recoltaţi se vor lăsa pentru scăderea umidității chiar și câteva zile, până la atingerea maximului admis (20%).

Descăpăcire și extracție

  1. Se verifică absența fermentației, a mirosului sau a vreunei culori anormale a mierii. Orice miere suspectă (procese de fermentație, miros anormal) trebuie să fie eliminată înainte sau în cursul descăpăcirii sau extracției, fără a fi amestecată cu sursele bune.
  2. În funcție de originea problemei, mierea va fi redată albinelor, de preferință după o încălzire la temperatura > 75°C timp de 3 – 4 minute, sau distrusă în cazul în care prezintă pericol pentru albine.

Căpăceala

  1. După recoltare, căpăceala rezultată în urma descăpăcirii va fi depozitată în vase închise.
  2. Aceasta va fi tratată cât mai rapid posibil (centrifugare, scurgere și recuperarea mierii, retopirea cerii).

Filtrare (Prefiltrare)

  1. Starea filtrelor va fi verificată înainte de orice întrebuințare.
  2. Filtrarea (prefiltrarea) mierii este obligatorie. Ideal este ca mierea să fie filtrată în mai multe etape, prin filtre grosiere, medii și fine. Filtrul cel mai fin trebuie să aibă dimensiunile ochiurilor cuprinse între 0,5 şi 0,2 mm (cu excepţia mierii de iarbă neagră).
  3. Filtrarea trebuie să împiedice trecerea în miere a particulelor vizibile.
  4. Trebuie să fie monitorizate continuu starea de umplere a filtrelor şi a recipientelor, pentru a evita supra-umplerea.

Maturarea și spumuirea mierii

  1. După filtrare, mierea trebuie lăsată să se matureze (decanteze) ținând cont de volumul recipientului precum și de temperatura camerei (este necesară o temperatură de peste 20° C pentru ca mierea să fie cât mai lichidă și astfel maturarea să se facă cât mai bine).
  2. Se vor elimina cu atenție spuma i particulele care urcă la suprafață (ceară, alte resturi de albine) având grijă să nu se introducă spuma în miere.

Condiționarea mierii

  1. După filtrare și maturare, toate containerele trebuie să fie acoperite și trebuie evitată orice incluziune de elemente străine, impurități etc.
  2. Se va evita prezența insectelor.

Amestecarea

  1. Se vor utiliza doar echipamente curate care nu produc praf și sunt rezervate în exclusivitate acestei operațiuni (materiale din inox)
  2. A se evita introducerea de aer în miere care conduce la un aspect neplăcut (emulsia nu prezintă riscuri pentru sănătate).

Lichefierea

  1. Evitați lichefierea mierii cu un echipament neadaptat, care riscă să provoace o supraîncălzire a mierii (peste 45°C) şi implicit degradarea acesteia.
  2. Încălzirea trebuie să fie cât mai slabă cu putință și de scurtă durată

Depozitarea mierii

  1. Depozitarea mierii se va face într-un loc uscat, răcoros (ideal +15°C) și departe de o sursă de iluminare directă.
  2. Utilizarea încăperilor cu temperaturi mai mari de 35 °C este interzisă.
  3. Dacă umiditatea mierii este de peste 19%, depozitarea se va face la rece (sub 11°C).

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!