Инфраструктура

Rotația culturilor: Exemple de rotații pentru asolamente de legume

Автор: AgroExpert
rotația culturilor de legume - agroexpert.md

Cultivarea timp de mai mulți ani pe același teren a acelorași specii legumicole sau a unor specii înrudite din punct de vedere sistematic duce la înmulțirea și răspândirea masivă a bolilor și dăunătorilor specifici culturilor respective. Printr-o rotație corectă a culturilor în cadrul asolamentelor se poate diminua din atacul bolilor și dăunătorilor.

Monocultura determină o scădere substanțială a producției. După cinci ani de monocultură la ceapă, fasole verde, mazăre și tomate producția s-a redus la 35–36% față de cea din primul an.

În practica fermelor legumicole, uneori este inevitabilă monocultura, dar trebuie avut în vedere că amplasarea repetată a unei și aceleiași culturi duce la o serie de efecte negative, precum: înmulțirea buruienilor specifice, înmulțirea bolilor, dăunătorilor și acumularea unei flore „rizosferice” specifice culturii respective, care în exces devin inhibitoare cu efect dăunător. Solul devine mai puțin productiv, chiar dacă se aplică îngrășăminte. Informațiile se conțin în: „Bunele practici în legumicultură în contextul schimbărilor climatice”.

Rotația culturilor prezintă pe lângă evitarea practicării monoculturii și alte avantaje: exploatarea rațională pe toată adâncimea stratului fertil a rezervelor de substanțe nutritive și de apă, precum și constituirea unui mijloc de combatere integrată a buruienilor și a agenților patogeni, asigurarea creșterii continue a fertilității solurilor; utilizarea eficientă a forței de muncă; creșterea cantitativă și calitativă a producțiilor.

Speciile legumicole perene datorită suprafețelor mici pe care le dețin în cultură, intră în asolament, dar nu intră în rotație, ele constituind o solă separată.

La introducerea asolamentelor legumicole, trebuie avute în vedere câteva particularități ale acestora:

  1. Asolamentele legumicole sunt în mod obișnuit irigate. Caracteristice pentru asolamentele legumicole sunt, de asemenea, suprafața mai mică a solelor, prezența pe aceeași solă a mai multor plante, prezența culturilor succesive și intercalate.
  2. Culturile legumicole sunt mari consumatoare de apă și ca urmare aceste asolamente se amplasează pe terenuri apropiate de surse de apă, pentru irigare.
  3. Datorită necesarului mare de forță de muncă, pentru asolamentele legumicole, producția mare la unitate de suprafață și perisabilitatea mare a acesteia, impune amplasarea acestor asolamente aproape de centrele populate, piețe, centre de valorificare a producției.
  4. Pentru asolamentele legumicole se aplică cantități mari de îngrășăminte organice și ca urmare trebuie să existe posibilități de procurare a acestora.

Exemple de rotații pentru asolamente legumicole:

Rotații cu plante legumicole de bază:

  • varză de toamnă;
  • tomate de toamnă;
  • ceapă + usturoi;
  • morcov.

Rotații cu plante legumicole de bază și culturi duble:

  • tomate de toamnă;
  • spanac de primăvară (cultura I) + varză de toamnă (cultura a II-a);
  • ceapă de arpagic (cultura I) + castraveți de toamnă (cultura a II-a);
  • morcov + sfeclă roșie;
  • cartof timpuriu (cultura I) + fasole păstăi (cultura a II-a).

Rotații cu plante legumicole în sistem intensiv (cuprinde culturi anticipate, duble, asociate și sole combinate):

  • ridiche de lună (cultură anticipată) + tomate (cultură principală);
  • morcov + pătrunjel;
  • castraveți timpurii + gulii (cultură intercalată);
  • cartof timpuriu + varză de toamnă;
  • ceapă de arpagic (cultura I) + salată (cultura a II-a);
  • mazăre + fasole.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!