Adrian Cojocaru: Din cauza calității proaste, producătorii nu pot vinde strugurii depozitați în frigidere

Партнерские материалы

Sezonul 2020-2021 a fost dificil pentru producătorii de struguri de masă din Moldova. Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile calitatea strugurilor a avut de suferit, iar la moment producătorii nu reușesc să comercializeze strugurii depozitați pentru păstrare. Producătorii se plâng că interesul față de struguri este redus atât pe piața locală, cât și la export.

La rândul lor, exportatorii afirmă că exportul de struguri nu a fost stopat, problema de bază este calitatea proastă a acestora.

 „Exportul de struguri nu este blocat. Astăzi am achiziționat struguri de calitate, soiul Moldova care urmează a fi comercializați pe piața României și Poloniei. Din păcate, anul acesta avem probleme mari legate de calitate, 90% din strugurii depozitați în frigidere sunt de calitate proastă”, declară Adrian Căldare, exportator de fructe.

Specialiștii în marketingul fructelor afirmă că Moldova a rămas în urmă atât în ceea ce privește asortimentul, cât și tehnologiile de producere a strugurilor de masă.

„Vorbind despre producția strugurilor de masă, consider că am rămas mult în urmă în primul rând din punct de vedere a asortimentului. Soirile produse în cantități comerciale în Moldova nu au caracteristicile de bază cerute de consumatori la ziua  de azi: aspect care să inspire prospețime, ciorchine verde, bobițe mari, uniforme, lipsa semințelor, structură fermă, cărnoasă”, menționează Adrian Cojocaru, specialist marketing în cadrul Asociației Moldova Fruct.

Specialistul notează că și în acest caz, cea mai mare parte din producători aplică tehnologii de producere care posibil că ar fi acceptabile pentru producerea strugurilor de vin, dar nu și pentru cei de masă: sistemul de creștere a butucilor, tratările și numărul acestora, lucrările de normare a încărcăturii pe rod și formare a strugurilor, etc. Astfel, în anii mai puțin favorabili din punct de vedere a condițiilor meteorologice nu putem obține nici calitatea care ar satisface măcar consumatorii autohtoni, nemaivorbind de cei de peste hotare.

„Vedem cu toții că chiar și în rețelele locale strugurii de import se vând, iar cei autohtoni  rămân pe raft, chiar dacă diferența de preț este una enormă. Competitivitatea nu însemnă, doar preț rezonabil, dar însemnă și calitate acceptabilă, iar atunci când nu ești competitiv pe piața domestică, nu ai cum să fii competitiv nici la export. De asta o parte din rețelele de peste hotare, observând calitatea strugurilor moldovenești din acest an, nici nu doresc măcar să-i listeze în asortimentul propus spre vânzare”, a spus Adrian Cojocaru.

În cadrul Conferinței Businessul Fructelor în R. Moldova, directorul Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală a menționat că:

  • recoltele și calitatea strugurilor din 2019 - 2020 arată că tehnologiile nu fac față schimbărilor climatice evidente (secete, înghețuri și ploi în timpul recoltării).
  • ponderea exporturilor de struguri în 2020 către piața CSI a crescut de la 62% în 2019 la 70%.
  • pe piața CSI a crescut concurența din partea importurilor de struguri de masă fără semințe din Turcia, Azerbaidjan și Uzbekistan.
  • gustul și prospețimea strugurilor de soiul Moldova sunt motoarele vânzărilor, iar lanțul frigului este element tehnologic și nu de maturare a lor.
  • trebuie înnoită rapid gama de soiuri, care să permită alinierea la cerințele de calitate și de marketing pentru a avea acces pe piețe noi.

În anul 2020, Moldova a produs aproape 70 mii tone de struguri – o recoltă cu circa 40% mai mică decât în 2019 când recolta globală a fost de 110 mi tone.

Источник: Agroexpert
обратно к списку