Ananie Peșteanu: ”Pomicultorii urmează să recolteze rapid merele pentru a păstra calitatea fructelor”

Партнерские материалы

Pomicultorii se pregătesc de recoltarea merelor de toamnă, care sunt aproape coapte, iar despre calitatea și cantitatea acestora este prematur să vorbim, în funcție de soiuri, recolta va fi diferită. Specialiștii susțin că volumul total al roadei va putea fi evaluat după recoltarea merelor, care va începe în curând.

Moldova se numără printre primele 10 țări exportatoare de mere din lume, cu o producție anuală de peste 500 mii tone. Livezile de mere ocupă circa 56.000 hectare, iar suprafețele livezilor intensive, care permit obținerea unor fructe uniforme și de o calitate înaltă, sunt în permanentă creștere. Membrii Asocieației ”Moldova Fruct” produc mai mult de 20 de soiuri de mere, preponderent: Florina, Fuji, Gala, Golden Delicious, Granny Smith și Renet Simirenco.

La finalul lunii august, începutul lui septembrie, se coc merele Gala și Golden, iar producătorii urmează să le recolteze rapid pentru a păstra calitatea fructelor. Ananie Peșteanu, doctor în pomicultură, conferențiar universitar, departamentul Horticultură, Universitatea Agrară din Moldova, susține că merele Golden și Gala o dată ce au ajuns la etapa de culegere, trebuie să fie strânse imediat.

”Ploile care încep în această perioadă pot afecta calitatea merelor, care ulterior pot crăpa de la apa precipitațiilor, în zona cavității pedunculare, mai ales în cazul merelor Gala. Pentru a evita acest lucru să se întâmple, producătorii ar fi bine să recolteze merele imediat cum acestea ajung la condiția de păstrare în frigidere. Mulți producători de prune sunt disperați din motiv că fructele crapă și nu au fermitate, substanța uscată este limitată și chiar vor avea pierderi din această cauză, la mere totuși situația este mai bună. Dar mai sigur vom putea vorbi despre calitatea merelor și cantitatea recoltată, atunci când pomicultorii vor anunța că au cules toate merele” a menționat Ananie Peșteanu.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку