Agricultorii din Republica Moldova au fost în centrul atenției în cadru Galei Fermierilor, unde excelența și eforturile lor de-a lungul anului au fost recunoscute și premiate. Evenimentul a fost organizat de PRIAevents, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).
În total, au fost premiați 35 de fermieri care s-au remarcat pentru reușitele și inovațiile din sectorul agricol, demonstrând importanța agriculturii pentru economia țării.
„Afacerea noastră de familie a luat naștere în 2011, pornind cu 100 de hectare și ajungând ulterior la 600. Suntem implicați în diverse activități agricole, inclusiv gestionarea unei mini-ferme de bovine și cultivarea cerealelor și legumelor în teren protejat. Am făcut investiții semnificative în echipamente agricole moderne și am beneficiat de sprijin sub formă de subvenții. De asemenea, am implementat sisteme de irigare pentru a optimiza producția”, susține Ina Minciuc de la Societatea cu Răspundere Limitată Teoagrodor din Glodeni.
Potrivit ei, anul acesta a fost cu numeroase provocări. Costurile pentru inputuri sunt ridicate, iar adesea, atunci când adună recolta, nu reușesc să obțină profituri care să acopere cheltuielile. Totodată, prețurile de vânzare nu sunt întotdeauna în favoarea agricultorilor.
„Diploma pe care am primit-o astăzi reprezintă o recunoaștere a eforturilor noastre de-a lungul anilor în agricultură. Acest premiu simbolizează dedicarea și contribuția noastră la dezvoltarea sectorului agricol, care este esențial pentru prosperitatea țării noastre”, a punctat Ina Manciuc.
Nicolae Spoială din Soroca deţine o fermă de bovine, iar laptele obținut îl comercializează în stare proaspătă la dozator, un aparat unic în Republica Moldova. Fermierul spune că aprecierea activităţii sale îl motivează să investească în continuare în afaceri agricole.
„Am revenit de peste hotare în 2019 și am decis să investesc într-o fermă de bovine. Am început cu câteva văcuțe, iar treptat am crescut numărul. Am ajuns acum la aproape 100 de capete. Problema cea mai mare este prețul foarte mic, iar uneori este greu să găsim forță de muncă. Dar ne bucură subvențiile pentru că astfel reușim să investim și să ne dezvoltăm afacerile”, a povestit Nicolae Spoială.
La eveniment, din partea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a secretarul de stat Iurie Scripnic. Oficialul a evidențiat importanța susținerii sectorului agricol în condițiile anului curent, marcat de provocări și schimbări semnificative.
„Noi am propus pentru acest an o nouă politică de subvenționare. Astfel, au fost incluse noi măsuri de subvenționare, precum plățile complementare, plățile în avans, plățile postinvestiții, plățile directe per cap de animal și per kg de producție animalieră obținută și comercializată. Acum suntem în etapa când împreună cu asociațiile de profil din sector, dezvoltăm procesul de armonizare a legislației naționale cu cea a UE pentru a putea exporta mai ușor”, a subliniat Iurie Scripnic.
Parteneri principali ai evenimentului au fost FinComBank, Kaufland Moldova, PRIMA FINAȚARE și Federatia Nationala a Fermierilor. Fiecare a nominalizat și premiat agricultorii care s-au remarcat pe parcursul anului 2023.
„FinComBank este partener încă din anul 2020 și suntem mândri că putem să ne manifestăm susținerea anume în sectorul agricol, deoarece este unul strategic pentru Republica Moldova. Noi cunoaștem că doar împreună putem dobândi succes, acest lucru s-a văzut și astăzi la înmânarea diplomelor, unde în spatele acestei mențiuni stă multă muncă. Noi am vrut să felicităm pe toți fermierii, dar în final am premiat pe acei clienți care au ales serviciile FinComBank de mai mulți ani”, a comunicat Tatiana Vîlea, Directoarea Sucursalei nr.5 FinComBank din or. Orhei, Rezina şi Teleneşti.
Organizatorii sunt de părere că premiile recunosc și recompensează excelența, încurajează inovarea și creează un mediu de lucru care inspiră creativitatea și schimbul de bune practici.
„În Republica Moldova suntem singurii care organizează Gala Fermierilor. Această idee ne-a venit pentru că noi organizăm astfel de evenimente și în România. Prima ediție a avut loc chiar în pandemie, în 2020. Ediția a fost apreciată de fermieri pentru că au avut un motiv să se întâlnească, să vorbească despre probleme, provocări, să încerce să identifice împreună oportunități și să discute cu autoritățile. Suntem încântați să observăm progresul în această sferă și să fim martorii poveștilor de succes”, a declarat Raluca Voivozeanul, CEO PRIAevents.
PRIA GALA FERMIERILOR DIN MOLDOVA face parte din seria conferințelor de succes organizate de PRIAevents în România și Republica Moldova, și din 2022 și în Bulgaria.
AGROEXPERT este partener media al evenimentului.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!