Партнерские материалы

Corteva Harvest Day: Rezultate remarcabile ale hibrizilor de rapiță

Автор: AgroExpert
Corteva Harvest Day: Rezultate remarcabile ale hibrizilor de rapiță - agroexpert.md

Un hibrid de calitate și tehnologia avansată oferite de Corteva sunt cele două elemente cheie pentru fermierii care doresc să obțină recolte impresionante. O performanță de 4,16 tone la hectar a fost demonstrată în câmp la evenimentul Corteva Harvest Day, în satul Maramonovca, raionul Drochia.

Demonstrația de recoltare a culturii de rapiță a avut loc la ferma SRL CUBVAS - AGRO, unde fermierii au putut observa performanțele de producție ale hibrizilor de rapiță Pioneer, recunoscuți pentru productivitatea lor.

„În ultimii patru ani cultiv doar hibrizii Pioneer, în exclusivitate atât la floarea-soarelui, cât și la rapiță. La floarea soarelui, hibrizii de bază sunt LE162 și LE163, însă la rapiță am optat pentru hibridul PT303 și PT298, însă cu certitudine pentru anul următor voi opta și pentru hibridul PT314 și PT315, care să ne dea o plusvaloare ce ține de rezistență, atât la boli, cât și la secetă”, a declarat administratorul SRL CUBVAS - AGRO, Cubei Vasilii.

Tehnologia aplicată

„În a doua decadă a lunii august, am semănat rapița folosind un utilaj performant care a permis semănatul direct, amplasând îngrășămintele la o adâncime de 15-17 cm sub sămânță. Am aplicat 200 kg de îngrășământ Diamofos NPK 10:26:26 pe hectar.

Norma de semănat a fost de 500.000 de boabe germinabile pe hectar. Protecția seminței, inclusiv tratamentul cu Lumiposa, a asigurat o răsărire uniformă. Recomandăm fermierilor să opteze pentru o densitate de semănat ușor mai mică, mai ales dacă au condiții bune de umiditate și pot obține o răsărire optimă de 350.000-400.000 de plante bine dezvoltate până în iarnă. Tratamentul cu Lumiposa permite optimizarea densității prin reducerea normei cu 10-15%.

În toamnă, am aplicat tratamente cu graminicid pentru a proteja cultura de rapiță de samulastra de grâu. Din păcate, am fost nevoiți să repetăm tratamentul din cauza răsăririi eșalonate.

Rapița a intrat în iarnă într-o stare excelentă, cu 12-14 frunze și muguri adventivi bine formați. Aceasta a permis o ramificare bună în primăvară. Fertilizările cu azot (160-180 kg substanță activă) și sulf (45-50 kg) s-au efectuat în două treceri în iarnă.

În primăvară, am aplicat un insecticid și un produs pe bază de tebuconazol la o înălțime de 15-20 cm, pentru a proteja rapița de boli și a stimula ramificarea. Am adăugat și biostimulatorul Kinsidro™ Nutri și 2 litri de Keylate B, o inovație Corteva, pentru a asigura o absorbție maximă a borului și a preveni formarea silicvelor neformate sau avortarea florilor. Chiar și în condiții secetoase, hibridul nostru a reușit o polenizare excelentă, legând toate florile.

Am aplicat un tratament cu fungicid pe bază de tebuconazol și alte substanțe active, împreună cu un insecticid inofensiv pentru albine, la primele flori deschise. În acea perioadă, am adăugat încă 1,5 litri de Keylate B pentru a asigura o legare optimă a rapiței. Ultimul tratament a fost aplicat la sfârșitul înfloritului, cu un produs pe bază de tebuconazol, pentru a combate făinarea silicvelor, una dintre cele mai dăunătoare boli pentru rapiță, care poate reduce producția cu cel puțin 20%. Silicvele sănătoase asigură o fotosinteză activă, prelungirea perioadei de vegetație și o producție abundentă”, a punctat Mihai Bostan, promotor Corteva Agriscience pentru Zona de Nord-Est.

Recomandările experților Corteva

Un alt aspect cheie evidențiat în cadrul evenimentului a fost importanța cercetării și dezvoltării în industria agricolă.

„Evenimentul de astăzi marchează un proiect lansat anul trecut, în paralel cu seriile Corteva Learning Day și Corteva Agronomy Day. Astăzi ne întâlnim la Corteva Harvest Day, unde culegem roadele cunoștințelor acumulate de-a lungul anului, atât la propriu, cât și la figurat.  Recoltăm cultura de rapiță, folosind hibrizii Pioneer, care în ultimii ani au dominat piața prin performanțele lor excepționale. Acești hibrizi sunt cultivați sub tehnologia Corteva, care include protecția culturii de rapiță și stimularea acesteia cu noile produse din portofoliul Biologicals. Astfel, combinăm partea de semințe cu protecția și nutriția, împreună cu expertiza fermierilor și condițiile specifice zonei noastre, pentru a maximiza producția de rapiță, în ciuda provocărilor anuale, cele mai frecvente fiind de ordin climatic, cu precipitațiile ca factor limitativ principal. Hibrizii și tehnologia, în parteneriat cu fermierii, aduc rezultatele dorite”, a menționat Vali Folea, Customer Technology Specialist Corteva RO & MD.

Cei prezenți la Corteva Harvest Day au avut posibilitatea să se familiarizeze cu hibrizii de rapiță, dezvoltați pentru a face față întregului spectru de provocări cu care se confrunt fermierii.

„În lotul nostru de producere avem hibridul PT303, care în ultimii trei ani a oferit fermierilor un avantaj semnificativ în ceea ce privește rotațiile scurte. Acest hibrid asigură că nu se va perpetua și nu va contribui la multiplicarea Sclerotiniei în sol, oferind o pauză binevenită pentru rotațiile scurte între culturi precum floarea-soarelui, rapiță, soia, lucernă, mazăre și altele.

Hibridul PT303 se remarcă prin producții ridicate și este recomandat în special pentru zona de Nord, unde fermierul va beneficia de recolte bogate. În această zonă, precipitațiile sunt mai abundente decât în Sudul Republicii Moldova, iar primăverile sunt mai răcoroase. Datorită înfloririi tardive, hibridul se protejează singur împotriva fluctuațiilor mari de temperatură din primăvară. În plus, tratamentul cu insecticidul pentru sămânță Lumiposa, singurul produs care protejează cultura de rapiță împotriva dăunătorilor până în stadiul de 6 frunze, oferă o protecție completă”, a subliniat Andrei Ciocoiu, Category marketing manager România și Republica Moldova.

Totodată, în viitorul apropriat, reprezentanții susțin că urmează și alte evenimente de recoltare.

„Am organizat o recoltare cu public, demonstrând performanțele hibridului PT303. Pentru campania de toamnă, avem pregătiți patru hibrizi excelenți. Toată sămânța necesară pentru sezonul de rapiță poate fi găsită la distribuitorii noștri. De asemenea, vom continua seria evenimentelor Corteva Harvest Day cu demonstrații publice la porumb și floarea-soarelui. Aceste evenimente sunt menite să ofere fermierilor o oportunitate de a vedea direct rezultatele tehnologiilor noastre de vârf și să împărtășească experiențe și bune practici”, a punctat Oleg Nisticiuc, Country Representative Seeds și Crop Protection pentru RM la Corteva Agriscience.

Portofoliul Corteva Agriscience include patru hibrizi: doi defensivi pentru Entry level, condiții grele și terenuri slabe (PT298 și PT315) și doi Next Generation (PT303 și PT314), care se remarcă prin productivitate ridicată, rezistență la scuturare și adaptabilitate la diferite medii de cultură.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!