Партнерские материалы

Cum să obții o recoltă de rapiță excelentă cu ajutorul Corteva Agriscience

Автор: Fiodorov Ilinca
Cum să obții o recoltă de rapiță excelentă cu ajutorul Corteva Agriscience - agroexpert.md

Corteva Agriscience a lansat oficial campania pentru culturile de toamnă, rapiță și grâu, prezentând o ofertă impresionantă de hibrizi și tehnologii de cultură. Evenimentul a avut loc sub formă de seminar de lucru, destinat exclusiv distribuitorilor, pentru a discuta inovațiile și strategiile necesare pentru a face față provocărilor agriculturii moderne. La seminar au participat toți cei cinci distribuitori ai companiei, adunând peste 60 de persoane.

„Astăzi dăm startul campaniei pentru culturile de toamnă, rapiță și grâu, marcând un moment important pentru sezonul agricol. Vom discuta despre hibrizii din portofoliul nostru și vom recomanda produsele ideale pentru tehnologia de cultivare a rapiței. Acest seminar de lucru este dedicat exclusiv distribuitorilor noștri, deoarece dorim să discutăm strategia de vânzare pentru acest an. Ne bucurăm să avem alături toți cei 5 distribuitori, însumând peste 60 de participanți”, a declarat Oleg Nisticiuc, Country Representative Seeds și Crop Protection pentru RM la Corteva Agriscience.

Hibrizi de rapiță pentru toate condițiile

Compania Corteva a prezentat patru hibrizi de rapiță disponibili în Republica Moldova: PT315 și PT298 pentru condiții mai grele de cultură, și PT303 și PT314 pentru condiții bune și foarte bune de cultură.

„Fiecare fermier își cunoaște nivelul de investiție pe care urmează să-l facă în fermă și știe ce tip de teren are. De obicei, recomandăm doi hibrizi: unul ofensiv și unul defensiv, pentru a putea valorifica la maximum potențialul anului agricol. Acesta este cel mai important criteriu de selecție, deoarece atunci când alegem hibridul sau momentul semănatului, nu putem anticipa nivelul precipitațiilor sau cum vor evolua temperaturile pe timpul iernii”, ne-a comunicat Andrei Ciocoiu, Category marketing manager România și Republica Moldova.

Tehnologia de cultivare: Tratamente și Fertilizare

Un alt aspect important al campaniei a fost prezentarea tehnologiilor de cultivare. Corteva recomandă tratamentele premium pentru semințe, care includ fungicidul cu două substanțe active, biostimulator și insecticidul Lumiposa. Aceste tratamente asigură protecția semințelor împotriva dăunătorilor până în stadiul de 4-6 frunze.

„Dacă discutăm despre tehnologie, următorul criteriu esențial este fertilizarea: la pregătirea patului germinativ este necesară aplicarea unui îngrășământ complex. Poate fi DAP 18-46-0 sau MAP 11-52-0, în cantități de aproximativ 150 de kilograme”, a mai punctat Andrei Ciocoiu, Category marketing manager România și Republica Moldova.

În plus, fermierii trebuie să mențină cultura curată de buruieni, aplicând erbicide precum Galera Super în funcție de gradul de îmburuienare și temperaturile actuale.

„Pentru a asigura o cultură de succes, este esențial să eliminăm complet buruienile, deoarece acestea nu au valoare economică și, prin simpla lor prezență, pot cauza pierderi semnificative în producție. Din primele faze de vegetație, putem aplica erbicidul Galera Super postemergent timpuriu, în funcție de gradul de îmburuienare, la o doză de 0,5-0,3 litri pe hectar. Este important să fim atenți la stadiul de dezvoltare al buruienilor și la temperaturile ridicate. Buruienile dicotiledonate mature, cu frunze bătrâne, pot fi dificil de penetrat, însă utilizarea unui adjuvant poate rezolva această problemă. Combaterea timpurie a buruienilor oferă culturii oportunitatea de a absorbi mai eficient nutrienții și de a accesa resursele de apă.

 

În primăvară, la reluarea vegetației, dacă observăm o reîmburuienare peste iarnă, erbicidul Slash este soluția ideală pentru a menține câmpul curat. Este alegerea numărul unu pentru combaterea buruienilor dicotiledonate în primăvară. Totuși, trebuie să fim atenți la temperaturile negative din preziua sau ziua aplicării, deoarece acestea pot afecta translocarea substanței active și, implicit, eficacitatea tratamentului”, ne-a explicat Vali Folea, Customer Technology Specialist Corteva RO & MD.

Reprezentanții companiei au subliniat și importanța folosirii soluțiilor biologice pentru corectarea deficiențelor nutriționale. Aportul de bor, azot și calciu este esențial pentru o cultură sănătoasă de rapiță. Produse precum Keylate B și Harbest sunt recomandate pentru a asigura o nutriție adecvată și pentru a preveni simptomele de deficiență.

Densitatea la semănat

De asemenea, seminarul a abordat și tendințele moderne în tehnologia de semănat, precum sistemul No-Till, care câștigă teren datorită capacității sale de a conserva apa în sol.

„Densitatea de semănare nu variază de la hibrid la hibrid. Am realizat teste cu densități cuprinse între 20 și 60 de boabe germinabile pe metru pătrat. În practică, factori precum pregătirea terenului, cantitatea de precipitații și nivelul de umiditate al solului sunt esențiali. Deși tentația de a semăna un număr mai mic de boabe este firească, dacă terenul nu este bine pregătit, semănarea a 20 de boabe, din care germinează doar jumătate, nu este echivalentă cu semănarea a 60 de boabe, din care răsar tot jumătate. Densitatea optimă de semănare se alege în funcție de tehnica utilizată de fermier, tipul de lucrare a solului și umiditatea disponibilă. În țările cu regim pluviometric bogat, precum Franța și Germania, se însămânțează între 30 și 40 de boabe germinabile pe metru pătrat, folosind semănători de precizie și în condiții ideale. La noi, încercarea de a replica această densitate ar putea duce la pierderea culturii în jumătate din ani, din cauza pregătirii dificile a terenului și a lipsei apei, care duc la o răsărire neuniformă. În cazul utilizării unui sistem clasic, cu o semănătoare simplă, densitatea de semănare recomandată este de 60 de boabe germinabile pe metru pătrat. Dacă se folosește o semănătoare performantă și terenul este bine pregătit, iar umiditatea este adecvată, se poate semăna între 30 și 40 de boabe germinabile pe metru pătrat”, a explicat Andrei Ciocoiu.

Recomandări pentru prelucrarea terenului 

Fermierii sunt încurajați să investească în echipamente de semănat de calitate pentru a optimiza randamentele și a reduce costurile.

„În ultimii ani, tehnologia No-Till a câștigat tot mai mult teren, dar necesită o semănătoare foarte solidă și capabilă să funcționeze în orice condiții. Recomandăm fermierilor care își permit să achiziționeze o semănătoare de calitate să facă acest pas, deoarece aceasta ajută la conservarea apei în sol. Totuși, majoritatea fermierilor încă folosesc unelte clasice. Adoptarea metodei No-Till poate conduce la o reducere semnificativă a cheltuielilor, și de aceea eu personal aș face acest pas. Îndemn, însă, la prudență și la o atentă evaluare a sistemului ales. Este important să ne asigurăm că, în cazul unui an dificil, nu rămânem cu datorii”, a mai menționat Andrei Ciocoiu.

Ce profit aduce rapița

Rapița rămâne o cultură foarte profitabilă, oferind fermierilor un avantaj semnificativ atât în termeni de profit direct, cât și ca premergătoare pentru grâu. 

„Să luăm în considerare un an agricol bun – acesta ar însemna o producție de peste 4 tone pe hectar, cu un profit de cel puțin 1,5 tone pe hectar. Într-un an mediu, cu o producție de 2,5-3 tone pe hectar, profitul ar fi de aproximativ 1 tonă pe hectar. Într-un an slab, cu o producție de 1,5-2 tone pe hectar, deși fermierul nu obține un profit semnificativ, reușește totuși să acopere costurile, evitând pierderile financiare. Cât de mare este profitul depinde de prețul la care fermierul reușește să vândă.

 

Totodată, rapița rămâne însă o cultură cu o profitabilitate foarte bună, oferind numeroase avantaje fermierilor. Pe lângă aspectul financiar, rapița este cea mai bună premergătoare pentru grâu în cultura mare. Dacă doriți o cultură de grâu de peste 7,5 tone la hectar într-un an bun, acest lucru nu este posibil dacă plantați după floarea-soarelui sau porumb. Grâul cultivat după rapiță oferă o producție cu o tonă mai mare decât grâul cultivat după alte culturi. Deși nu este o cultură simplă, rapița simplifică considerabil viața în fermă”, a conchis Andrei Ciocoiu, Category marketing manager România și Republica Moldova.

Parteneriate durabile

Sergiu Crețu, director adjunct al companiei Bioprotect, a subliniat importanța parteneriatului cu Corteva:

„Astăzi participăm la un nou seminar organizat de compania Corteva, cu care avem o colaborare de peste 10 ani. În portofoliul Corteva, descoperim noi hibrizi de rapiță sustenabili, adaptați condițiilor actuale din agricultură și cu o productivitate foarte bună. Un element important care diferențiază Corteva de alte companii este tratamentul pentru sămânță Lumiposa. Observăm că impactul dăunătorilor a crescut considerabil în ultimii ani, iar Corteva a făcut progrese semnificative în acest domeniu. Suntem prezenți cu toată echipa și avem misiunea de a înțelege mai bine esența acestor hibrizi, de a-i promova și de a sprijini fermierii în obținerea unui profit. Ne bucurăm de aceste colaborări fructuoase și suntem dedicați să continuăm parteneriatul nostru de succes cu Corteva”.

Alexandru Mocreac, directorul departamentului de vânzări al Cooperativei Agrostoc, a evidențiat beneficiile colaborării pe termen lung, accesul la cunoștințe noi și suportul continuu oferit de echipa Corteva.

„Suntem parteneri de aproape 20 de ani și avem o colaborare extrem de strânsă. Suntem susținuți în fiecare etapă a negocierilor cu fermierii și în prezentarea produselor către aceștia. Echipa Corteva din Republica Moldova ne oferă consultanță constantă și recomandări valoroase. Participăm activ la evenimentele organizate de Corteva, unde nu doar că dobândim cunoștințe noi, dar și împărtășim din experiențele noastre din fermele partenere. Acest schimb constant de informații și experiențe ne-a adâncit înțelegerea particularităților produselor Corteva, precum și beneficiile și avantajele acestora”.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!