Партнерские материалы

De Ziua Mondială a Albinei apicultorii vin cu un apel de protejare a albinelor și susținere a sectorului apicol

Expert: Ион Максим

Republica Moldova trebuie să conștientizeze rolul apiculturii în economia țării, în asigurarea echilibrului în mediu ambiant și trebuie să lanseze campanii și acțiuni de protejare a albinelor, consideră membrii Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), cu ocazia Zilei Mondiale a Albinelor. În acest context, este necesară responsabilizarea fermierilor prin aplicarea bunelor practici agricole pentru a evita otrăvirea albinelor, lansarea programelor de susținere a plantării plantelor melifere, crearea condițiilor optime pentru dezvoltarea afacerilor apicole și multiplicarea familiilor de albini.

Potrivit ANARM, în Republica Moldova sunt înregistrate oficial circa 260 mii de familii de albine, numărul lor fiind în creștere pe parcursul ultimilor zece ani. În prezent, sectorul apicol oferă multiple posibilități de lansare și dezvoltare a afacerilor, inclusiv pentru tineri. Ion Maxim, președintele ANARM afirmă că evoluția sectorului apicol din Moldova se datorează curajului apicultorilor, instruirii și mentoratului continuu din partea ANARM, dar și susținerii oferite de partenerii de dezvoltare ca USAID, Uniunea Europeană și de autoritățile publice prin intermediul Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură.

În același timp, albinele au un impact enorm asupra sectorul horticol, prin polenizarea plantelor în perioada de înflorire. De exemplu, polenizarea livezilor sporește productivitatea acestora cu până la 80 la sută, în funcție de culturile agricole. ”Din acest considerent producătorii agricoli trebuie să coopereze permanent cu apicultorii și să utilizeze rațional produsele de uz fitosanitar pentru a preveni cazurile de otrăvire a albinelor care sunt înregistrate anual în diferite raioane ale țării. În acest moment, ANARM testează o aplicație mobilă, scopul căreia este de a facilita comunicarea și informarea producătorilor agricoli și a apicultorilor în privința stropirii culturilor agricole pentru a proteja albinele de otrăviri cu produse de uz fitosanitar. Aplicația urmează să fie lansată la începutul anului viitor, pentru utilizare pe tot teritoriul Republici Moldova”, a explicat președintele ANARM.

În prezent, în Republica Moldova sunt peste 7800 de apicultori înregistrați. În 2020 s-au produs circa 3500 tone de miere de albine, dintre care 3300 tone au fost exportate. Uniunea Europeană este principala piață de desfacere pentru mierea autohtonă.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!