DELEGATE™ - noua soluție de combatere a larvelor de lepidoptere, a minatoarele, tripsilor și puricilor meliferi din pomicultură

Партнерские материалы

Tuturor ne plac fructele și toți le consumăm sub diferite forme, însă tuturor ne plac fructele sănătoase.

Ei bine, in ultimii ani se observă o preocupare a consumatorului român față de hrana sănătoasă și o creștere a dorinței de a consuma fructe sănătoase din țara noastră. 

Dar pe lângă aceste aspecte, cresc și cerințele referitoare la standardele europene de calitate a mărfii. Astfel, se insistă foarte mult să avem fructe în consum care să respecte minimum de reziduuri admise, cu un anumit standard calitativ și eliminarea alimentelor contrafăcute. 

Toate aceste reglementari Europene vizează consumul fructelor și alimentelor sănătoase.

Datorită modificărilor climatice din ultimii ani crește și pericolul atacurilor de dăunători în livezi. Viermii, moliile, insectele minatoare și puricii s-au înmulțit și produc pagube din ce în ce mai mari. 

În ansamblu, încălzirea climei cu 3-6°C poate conduce la deplasarea graniței de răspândire a unor dăunători in Europa cu peste 1000 km spre Nord și la apariția unei generații suplimentare de dăunători în decursul unui an.

Moliile

Moliile, precum ar fi de exemplu, Adoxophyes orana, provoacă pagube însemnate întrucât ataca fructele, consumând pielița acestora, dar și frunzele, mugurii și florile. În urma atacului moliilor fructele sunt mai predispuse atacului cauzat de unele ciuperci, cum ar fi Monilinia, care accelerează putrezirea fructelor.

Viermii merelor

Viermii merelor, precum Cydia pomonela, sunt foarte periculoși cauzând pagube de importanță economică majoră, frecventa fructelor atacate ajungând în plantațiile netratate până la 80-90%.

Viermii fac galerii în fructe, mai ales în zona pedunculului, depreciindu-le calitativ. Fructele tinere atacate cad prematur, fie la maturitate prezintă pete umflate, bombate, în dreptul caliciului, care diminuează valoarea comercială.

Puricele melifer al părului

Puricele melifer al părului, Psylla pyri – este dăunătorul care prin înțepăturile provocate de larve și nimfe la nivelul mugurilor, lăstarilor, frunzelor, florilor și fructelor, determină o dezvoltare anormala a acestora. Lăstarii se usucă și se răsucesc, frunzele se încrețesc, se deformează, rămân mici și au aspect clorotic, florile avortează. Suprafața organelor atacate este acoperită cu excremente dulci, “roua de miere” pe care se dezvoltă “fumagina”, care dă o culoare brun negricioasă părților atacate.

Soluția pentru toți acești dăunători vine de la compania Corteva, noul insecticid DELEGATE pe baza de spinetoram, cu aplicare după înflorit, la doza de 0.3 kg/ha.

 

DELEGATE are la baza o substanță activă nouă, denumită spinetoram, care face parte din clasa SPINOSINELOR, cu o acțiune rapidă asupra viermilor, moliilor și puricilor meliferi.

În condiții meteo dificile are o eficacitate foarte bună, datorită modului unic de acțiune.

Produsul DELEGATE este un instrument nou pentru IPM Programul de Management Integrat al Daunatorilor și nu reprezintă un pericol pentru mediu și entomofauna utilă.

Cele mai importante caracteristici ale produsului sunt:

  • Face parte din clasa spinosinelor alături de Spinosad, aceste două substanțe active fiind singurele insecticide din grupul 5 pe piața fructelor și legumelor
  • DELEGATE are un mod de acțiune care controlează insectele în două moduri: prin contact și ingestie, având o acțiune rapidă, de soc, și o activitate reziduală în plantă, ceea ce îi conferă o perioada mai lunga de acțiune
  • Spinetoram penetrează prin frunze în țesuturi și oferă un control eficient al insectelor minatoare.
  • Delegate combate o varietate largă de dăunători, dar dintre insectele cu aparat bucal de înțepat și supt combate doar puricele melifer al părului.

Delegate este un partener ideal pentru alternarea tratamentelor cu insecticide din alte clase chimice pentru îmbunătățirea managementului rezistentei și nu prezintă rezistență încrucișată cu celelalte insecticide folosite în mod curent.

Spre deosebire de alte produse de pe piață, DELEGATE are acțiune asupra tuturor stadiilor de dezvoltare a dăunătorului, ceea ce reprezintă un mare avantaj în combaterea lor. Astfel se limitează creșterea și înmulțirea generațiilor următoare.

DELEGATE, este noua soluție pe bază de spinetoram, fiind totodată cel mai eficient insecticid din piață, cu numeroase premii internaționale, un spectru larg de combatere și eficient pe mai multe stadii de dezvoltare, limitând astfel dezvoltarea și înmulțirea generațiilor următoare. Deci o soluție completă pentru pomicultura din Moldova, o soluție care să faciliteze obținerea de fructe sănătoase, de calitate, care să îndeplinească standardele comerciale.

Adrian Ionescu
Category Marketing Manager Fungicides & Insecticides
Romania & Moldova

обратно к списку