Партнерские материалы

Fertilizare durabilă și grijă pentru mediu cu Polisulfat

Автор: AgroExpert
Fertilizare durabilă Polisulfat  - agroexpert.md

Unul dintre principiile de bază ale Pactului verde european este stimularea economiei, îmbunătățirea sănătății oamenilor și a calității vieții, ocrotirea mediului, producerea alimentelor sănătoase la prețuri accesibile, precum și îmbunătățirea calității solului și păstrarea biodiversității. Cel mai important indicator al activitatii umane și al producției industriale asupra mediului este amprenta de carbon, adică cantitatea totală de emisii de gaze cu efect de seră (CO2, CH4, N2O) precum și alte gaze daunatoare pentru mediu, produse de om sau rezultate in urma activitatilor industriale. Amprenta de carbon exprimată în cantitatea echivalentă de CO2 a fost stabilită pentru Polisulfat și este de 0,034 kg echivalent de CO2.

Polisulfatul este un mineral natural (polihalit) care se găsește in straturile adanci ale scoartei terestre, mai exact la (1300 m) sub Mariea Nordului. Polisulfatul este gata de utilizare imediat după extracție si nu se supune niciunui tratament chimic industrial, nefiint îmbogățit cu alte elemente  suplimentare. Este un produs pur ce este recoltat, procesat, cernut, ambalat și expediat fermierilor. Din acest motiv, acesta este considerat a fi un produs complet adecvat utilizării în agricultura ecologică. Acesta deține certificat de calificare pentru utilizare în agricultura ecologică, eliberat de Institutul de fertilizare și pedologie din Puławy.  

Polisulfatul nu conține cloruri, are un indice de salinitate scăzut, pH neutru și nu prezintă riscuri pentru plante și mediu. Produsul asigură 17% CaO, care este foarte ușor de absorbit de plante, reducând astfel frecvența atacului cauzat de agentii patogeni ce pot duce la aparitia bolilor fiziologice cauzate de lipsa absorbției calciului de plante. De asemenea, polisulfatul conține 48% SO3 - sulful din îngrășământ fiind eliberat în mod treptat (disponibilitate continuă) în timp, astfel încât plantele sa poata beneficia de efectele acestuia pe o perioadă mai lungă de timp. Pe lângă sulf, îngrășământul conține 14% K2O și 6% MgO - toate sub formă de sulfat. Această formă asigură o disponibilitate mai bună a nutrienților pentru plante.

Polisulfatul a fost testat în 34 de țări pe 67 de culturi într-un total de 881 de experimente pe teren la nivel mondial. Tot în Polonia, în anul 2022 au fost efectuate multe experimente cu acest fertilizant, câteva rezultate sunt prezentate mai jos.

Datorită conținutului ridicat de sulf și eliberării treptate în timp, polisulfatul este o soluție excelentă pentru plantele crucifere. La fel, rezultate foarte bune se obțin la utilizarea acestui produs pe plantațiile de rapiță de iarnă, așa cum arată rezultatele unui experiment efectuat în Voievodatul Pomorie la Centrul Experimental de Evaluare a Soiurilor Radostowo. Pe terenurile controlate s-a aplicat fertilizarea standard NPK, în timp ce pe terenurile cu polisulfat, pe lângă fertilizarea standard NPK, în timpul iernii (decembrie) s-a mai aplicat polisulfat în doză de 200 kg/ha. În ciuda faptului că aplicarea s-a făcut mai târziu, randamentul de pe terenurile de testare a fost cu 8% mai mare în comparație cu fertilizarea standard.

Figura 1. Randamentul de rapiță de iarnă [t/ha] în funcție de diferitele fertilizări. Experimentul realizat cu precizie la Centrul experimental de evaluare a soiurilor Radostowo în anul 2022.

Polisulfatul este, de asemenea, un produs excelent pentru fertilizarea mazării. Un experiment cu această cultură a fost realizat în Lituania, la Veisiejai. Scopul era să studieze modul în care polisulfatul afectează producția de mazăre cultivată în soluri acide și dacă fertilizarea cu azot a mazării poate fi oprită prin utilizarea polihalitului. Rezultatele în urma experimentului sunt promițătoare și arată că se poate obține același randament cu polisulfat, ca și prin fertilizarea NPK standard. Pe lângă această, conținutul de proteine ​​al semințelor este la un nivel similar.

Figura 2. Randamentul de mazăre [t/ha] în funcție de diferitele fertilizări. Un experiment precis realizat de Centrul de cercetări agricole și silvice Veisiejai în anul 2022.

Figura 3: Conținutul de proteine ​​al semințelor de mazăre [%] în funcție de diferitele fertilizări. Un experiment precis realizat de Centrul de cercetări agricole și silvice Veisiejai în anul 2022.

În concluzie, putem spune că utilizarea polisulfatului are ca rezultat o eficiență îmbunătățită a utilizării nutrienților, o nutriție echilibrată a plantelor, o dezvoltare generală îmbunătățită a rădăcinilor și a plantelor, un randament crescut, o calitate mai bună a culturii și o amprentă de carbon redusă.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram |„„ News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!