Партнерские материалы

Festivalul Vinului de Autor: Pasiune, tradiție și inovație în fiecare pahar

Автор: AgroExpert
Festivalul Vinului de Autor: Pasiune, tradiție și inovație în fiecare pahar - agroexpert

Festivalul Vinului de Autor a adunat împreună pasionații de vinuri și micii producători locali. Participanții au avut ocazia să deguste vinuri autentice și să afle direct de la vinificatori povestea din spatele fiecărei sticle. Evenimentul a oferit o experiență unică, îmbinând tradiția cu inovația în arta vinului.

 „Suntem la a doua ediție a Festivalului Vinului de Autor, un eveniment pe care îl organizăm cu pasiune și dedicare pentru a sprijini micii producători de vinuri din Republica Moldova. Folosim toate instrumentele moderne de marketing și comunicare pentru a promova vinurile noastre, asigurându-ne că producătorii locali au oportunitatea să se facă cunoscuți unui public larg. Scopul nostru este de a crea o punte directă între vinificatorii talentați și consumatori, oferindu-le acestora din urmă șansa să descopere poveștile din spatele fiecărei sticle de vin”, a declarat Arcadie Foșnea, Președintele Consiliului Asociației Micilor Producători de Vinuri.

Ștefan Iamandi, Director al I.P. ”Oficiul Național al Viei și Vinului”, a subliniat provocările cu care se confruntă producătorii de vin din Republica Moldova, dar și reușitele obținute în ciuda acestor dificultăți

„În ultimii ani, schimbările climatice ne-au afectat semnificativ. Anul acesta, prognozele indică o scădere a producției de peste 30%. Totuși, un aspect îmbucurător este creșterea exporturilor de vinuri din Republica Moldova, în ciuda scăderii consumului global. Acest lucru este posibil datorită măsurilor implementate sub brandul Wine of Moldova, campaniilor de promovare și colaborării cu asociații internaționale, dar și datorită calității vinurilor noastre. În cadrul acestor evenimente, consumatorii au oportunitatea de a degusta vinurile, de a interacționa direct cu producătorii și de a-și forma o opinie clară despre ce vinuri să aleagă. Atmosfera unică și muzica creează un cadru ideal pentru producători de a-și prezenta vinurile și de a comunica eficient cu publicul, oferind astfel o situație de tip câștig-câștig pentru toți participanții”.

Andrian Digolean, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), susține că autoritățile sprijină acești mici producători, recunoscând importanța sectorului vitivinicol.

„Micii producători de vin joacă un rol esențial în menținerea vie a zonelor rurale, contribuind la dezvoltarea sectorului vitivinicol al țării și aducând schimbări semnificative în modul în care acesta evoluează. Dacă în 2013 erau doar 10, numărul lor a crescut acum la 65. Acești producători aduc idei noi și un spirit inovator, revigorând și sectorul vitivinicol de dimensiuni medii și mari, generând o competiție veritabilă în crearea de vinuri noi, etichete și sticle, și penetrarea piețelor internaționale. Partea de producție a fost dezvoltată prin proiectul Livada Moldovei, care a tehnologizat și dotat companiile cu echipamente moderne. Totuși, plantațiile de viță-de-vie au rămas în urmă. Din cele 120.000 de hectare de viță-de-vie declarate de BNS, 25.000 de hectare din cele tehnice au peste 30 de ani, ceea ce le face neproductive. Având în vedere costurile actuale, aceste plantații nu sunt competitive. De aceea, prin politicile de subvenționare, ne propunem să susținem plantarea de noi hectare de viță-de-vie pentru a revitaliza sectorul și a asigura competitivitatea acestuia”.

Cei prezenți au avut ocazia să guste din oferta vinăriei de familie, de tip boutique, creatoare de vinuri unice, elegante și memorabile - AlterEgo.

„Noi venim cu 4 tipuri de vinuri: 3 albe și unul roșu. Avem un Pinot Grigio, Chardonnay și un Chenin Blanc, care la moment doar noi în avem în Republica Moldova. Pentru iubitorii de vin roșu avem Seperavi din roada anului 2020”, a declarat Andrei Bujor.

Prezentă a fost și Crama Tataru, fondată în 2019, care și-a făcut debutul pe piața vitivinicolă cu primele vinuri îmbuteliate în 2020, iar în 2021 au deschis și o sală de degustare pentru turiști, oferindu-le vizitatorilor posibilitatea de a experimenta nu doar vinurile, ci și bucatele tradiționale.

„Festivalul reprezintă o oportunitate excelentă de a interacționa direct cu consumatorii, de a primi feedback și de a ne promova vinurile într-un context care susține și încurajează micii producători. Pe lângă prezentarea noilor vinuri, ne dorim să contribuim la creșterea vizibilității vinurilor moldovenești de calitate și la promovarea turismului vitivinicol”, a declarat Pavel Tataru.

Sponsorii festivalului au fost Sanctum AG și BASF Agricultural Solutions Republica Moldova.

„Vinificația este o adevărată pasiune pentru mine, iar faptul că tot mai mulți oameni împărtășesc această pasiune este un lucru minunat și merită susținut. În viață nu trebuie să faci lucruri doar pentru câștig; uneori trebuie să-ți urmezi pasiunea și să contribui din plăcere la dezvoltarea unui domeniu. Satisfacția vine din faptul că, datorită efortului tău, se întâmplă lucruri importante, că ai un rol în promovare, iar asta aduce o bucurie aparte. Nu am avut nicio îndoială în privința susținerii festivalului, este o prioritate pentru mine. Țara noastră are un potențial imens, pe care trebuie să-l valorificăm din plin”, a declarat Ivan ScutaruDirector Vânzări.

Programul evenimentului a inclus degustări ghidate, susținute de sommelieri renumiți, master-class-uri, activități culturale și un concert live. Publicul a putut explora și o expoziție specială găzduită de muzeu, dedicată istoriei vinificației și tradițiilor viticole.

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!