Партнерские материалы

Foto | La Chișinău se desfășoară Ziua Națională a Vinului. Mesajele cu care au venit oficialii

Автор: AgroExpert
Ziua vinului oficiali premii - agroexpert.md

Piața Marii Adunări Naționale a devenit un oraș al vinului care a adunat împreună tradiția de a celebra legendele și patrimoniul vinicol, succesele înregistrate de Vinul Moldovei și cei mai buni vinificatori și viticultori. Ceremonia oficială a celei de-a XXII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului a fost deschisă de către directoarea interimară a Oficiului Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahnă.

„Această ediție se desfășoară în contextul marcării unui deceniu de la lansarea brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”. Acum 10 ani, în inima Moldovei a început o nouă etapă în dezvoltarea sectorului vitivinicol. Brandul a fost nu doar o denumire, ci și un. angajament asumat de toți cei implicați în domeniu. Această ediție este un moment de cotitură și un omagiu și un apel de solidaritate pentru industrie și toți oamenii care s-au implicat pentru dezvoltarea ramurii. Exporturile reprezintă 8% din balanța comercială externă și reprezintă 3% din PIB”, a declarat Elizaveta Breahnă.

Prezentă la eveniment a fost și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat că viticultura și vinificația din Republica Moldova a reușit să evolueze și să crească, dar și să rămână fidelă rădăcinilor și tradițiilor noastre. 

„Doresc să vă asigur, dragi viticultori și vinificatori, că în acest sens veți beneficia de întreg sprijinul instituțiilor responsabile de promovarea acestei ramuri atât de importante pentru economia noastră. [...] Astăzi, exportăm de cinci ori mai mult vin în Uniunea Europeană decât în anul 2012, iar strădania vinificatorilor noștri de a răspunde exigențelor unui sector tot mai dinamic a atras atenția consumatorilor și somelierilor din întreaga lume.  Vă invit pe toți ca în această zi de sărbătoare să descoperim – și să redescoperim – bogăția și diversitatea vinurilor noastre. Salut faptul că la această ediție sunt prezente aproape 100 de vinării – un număr-record – și am convingerea că în anii ce vor urma vor fi încă și mai multe. În încheiere, vă îndemn să-i aplaudăm și să-i cinstim, astăzi, pe toți cei care au transformat istoria milenară a vinului moldovenesc într-o veritabilă poveste de succes a zilelor noastre”, a declarat șefa statului.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a adus cuvinte de felicitare pentru viticultori și vinificatori.

„Drept dovadă a faptului că viticultorii și vinificatorii din țara noastră sunt de excepție, vă informez că acum câte zile a fost luată decizia ca în 2025 în Republica Moldova să aibă loc cel mai mare congres al tuturor vinificatorilor și viticultorilor, lucru care confirmă încă odată că țara noastră este producătoare de talie mondială și este o oportunitate de a ne demonstra calitățile noastre la toată lumea în materie de producere și prelucrare a vinurilor”, a punctat Bolea.

Succesele remarcabile înregistrate de sectorul vitivinicol au fost posibile și datorită suportului oferit de partenerul strategic USAID, care a contribuit la creșterea calității vinurilor, diversificarea piețelor de export și afirmarea Republicii Moldova ca fiind o țară producătoare de vinuri de înaltă calitate.

„Moldova are multe motive de mândrie – cele peste 90 de vinuri moldovenești și ucrainene reprezentate astăzi, oameni talentați și harnici care produc vinuri delicioase și ospitalitatea oferită oaspeților din întreaga lume. Statele Unite, prin USAID, sprijină sectorul vitivinicol din Moldova de mai bine de 18 ani. În această perioadă mulți vinificatori au crescut de la mici producători de familie la branduri premiate în cadrul concursurilor internaționale. După două embargouri severe impuse de Rusia, sectorul a adoptat inovația, a crescut calitatea și s-a reorientat către piețele de export cu valoare înaltă. Succesul extraordinar al vinurilor moldovenești la concursurile internaționale vorbește despre calitatea și aprecierea crescândă a acestora la nivel global. Puteți să contați în continuare pe angajamentul Statelor Unite față de viziunea exprimată prin Vinul Moldovei, care presupune oportunități economice ancorate în tradiții, dar și față de un viitor prosper, democratic și sigur pentru Moldova”, a menționat Kent D. Logsdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova.

În prezent Moldova este al 14-lea cel mai mare exportator de vin din lume, Vinul Moldovei fiind prezent în peste 75 de țări ale lumii, în special – state membre ale comunității europene.

„Este o deosebită plăcere să mă aflu aici la cea de-a douăzeci și doua ediție a Zilei Naționale a Vinului. Este cea mai emblematică sărbătoare a Moldovei, recunoscută în țară și peste hotarele ei. Mă bucur să deschid împreună cu conducerea țării și Echipa Europa acest eveniment menit să pună în valoare tradițiile seculare de vinificație ale Moldovei. Uniunea Europeană a sprijinit Republica Moldova pentru ca produsele vinicole să se bucure de o liberalizare totală pe piața UE. Acest lucru s-a întâmplat datorită curajului, ambiției vinificatorilor și calității vinurilor moldovenești”, a declarat Janis Mazeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

La ediția din acest an a Zilei Naționale a Vinului sunt prezenți numeroși oficiali străini de rang înalt, inclusiv miniștrii agriculturii din Germania, România, Austria, Lituania, Estonia, Letonia și Polonia, care au apreciat înalt calitățile Vinului Moldovei. Iar partenerii principali ai evenimentului și-au reafirmat susținerea pentru dezvoltarea sectorului strategic al economiei.

„Fiind georgian, dintr-o țară unde vinul are rădăcini profunde, resimt o conexiune specială cu această sărbătoare. Vinul Moldovei este un ambasador global și o sursă de mândrie imensă pentru țară. De asemenea, sunt mândru să spun că maib este un mare susținător al sectorului vitivinicol. Opt din 10 cei mai mari producători de vin moldoveni sunt clienții noștri. Iar în total, lucrăm cu 87 de producători de vin. În decursul acestui an am acordat antreprenorilor din domeniu 47% din creditele de afaceri și 46% din creditele agricole din țară, ceea ce înseamnă că am oferit fiecare al doilea astfel de împrumut din Moldova”, a relatat Giorgi Shagidze, președintele maib. 

Evenimentul de deschidere a culminat cu decernarea premiilor pentru companiile din domeniul vitivinicol datorită cărora Republica Moldova a ajuns să fie recunoscută și apreciată la nivel internațional. Astfel, premiul mare pentru merite deosebite în fabricarea a vinurilor de calitate înaltă, perpetuarea tradițiilor și perpetuarea calității a vinurilor autohtone, promovarea imaginii Republicii Moldova pe arena internațională s-a oferit Vinăriei Chateau Vartely.

Un alt premiu „Viticultorul Anului” a fost acordat academicianului Vasile Vartic, agronom la Cricova, pentru implementare tehnologiilor avansate în domeniu, înființarea plantațiilor noi destinate producerii produselor din vinificație din regiunea cu indicație geografică protejată.

Titlul pentru „Cel mai Iscusit Oenolog al anului” a fost acordată Alionei Nazaria, de la Javgurvin Grup SRL, iar trofeul de recunoștință „Vinul Moldoveo. O lengedă Vie” a fost înmânat vinăriei Chateau Cojușna.

Timp de 2 zile, în Piața Marii Adunări Naționale vizitatorii vor putea participa la atelierele interactive de la Școala Vinului, pentru a învăța despre degustarea vinurilor și divinurilor, asocierea corectă a bucatelor, însemnele de calitate ale Vinului Moldovei, dar și informații utile despre soiurile indigene și cele de selecție nouă moldovenească. Agenda culturală include muzică tradițională, cu participarea ansamblurilor etno-folclorice din regiuni, dar și a artiștilor consacrați.

Festivalul Vinului din Moldova, ulterior denumit oficial Ziua Naţională a Vinului s-a desfăşurat pentru prima dată în 2002. Tradițional, evenimentul are loc în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău și la vinăriile din ţară, în primul week-end din luna octombrie, după recoltarea strugurilor. Scopul manifestării constă în promovarea și consolidarea imaginii țării noastre ca un important stat vitivinicol, asigurarea suportului pentru dezvoltarea sectorului, cunoașterea produselor vinicole, facilitarea procesului de includere a Moldovei în traseele internaționale turistice ale vinului, atragerea investitorilor și turiștilor, sporirea consumului intern de băuturi de înaltă calitate, familiarizarea cu obiceiurile, cultura și tradițiile populare.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter! 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!