Fructele moldovenești, prezentate la cea mai mare expoziție specializată din Europa - Fruit Logistica 2020

Партнерские материалы

În perioada 5-7 februarie 2020, la expoziția Fruit Logistica din Berlin, participă 16 companii producătoare și exportatoare de fructe, membre ale Asociație Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, având drept scop promovarea fructelor moldovenești și diversificarea piețelor de desfacere.

Fruit Logistica este cea mai mare expoziție specializată din Europa în cadrul căreia își prezintă produsele peste 3 mii de expozanți. Evenimentul atrage mai mult de 75 de mii de vizitatori.

Grație suportului, oferit de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova și Centrul pentru Promovarea Importurilor din Țările în Curs de Dezvoltare (CBI), Olanda, producătorii moldoveni își prezintă oferta de fructe în cadrul acestui eveniment.

 „Obiectivul nostru este de a promova fructele moldovenești  cumpărătorilor noi și de a prezenta Republica Moldova ca furnizor de fructe de înaltă calitate și gustoase. Or, Uniunea Europeană este o piață competitivă, cu mulți consumatori gata să plătească pentru fructe de calitate . În acest an, practic toți participanții la expoziția Fruit Logistica 2020 dețin certificate GLOBALG.A.P. și GRASP, care confirmă calitatea și siguranța produselor", a menționat Iurie Fală, directorul executiv al Moldova Fruct.

Dat fiind faptul că importurile de fructe și struguri în Federația Rusă stagnează pe fundalul reducerii veniturilor reale ale populației, impunerea mai multor embargouri de export de către Federația Rusă pentru fructele moldovenești și eforturile autorităților ruse de substituire a importurilor prin producție locală, diversificarea exporturilor este una din prioritățile strategice ale sectorului horticol din Moldova.

Pentru a se alinia la standardele internaționale, producătorii din Moldova investesc tot mai mult în tehnologii de producere și infrastructură post-recoltă. Acest lucru îi ajută să obțină certificări internaționale, cum ar fi GLOBALG.A.P./GRASP și ISO22000, astfel ei pot face față cerințelor de pe noile piețe.

Potrivit comunicatului de presă emis de Moldova Fruct, în ultimii ani, strugurii și prunele moldovenești se bucură de o cerere tot mai înaltă în Uniunea Europeană, iar consumatorii din Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Mongolia și Asia de Sud încep să se bucure de gustul impecabil al merelor moldovenești.

„Am reușit deja să comunicăm cu câteva companii din Germania, Polonia, Oman și Federația Rusă. Au manifestat interes față de fructele moldovenești în general, dar în special solicită oferte de cantități mari pentru diverse soiuri de struguri de masă, prune și mere,  de calitate înaltă, gust și aspect uniform.. La mare căutare sunt produsele Bio”, ne-a relatat reprezentanta companiei Ionex-Trans SRL, Lidia Ionaș, participantă la expoziție.

Cu peste 180 de membri, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct este o asociație dedicată promovării sectorului horticultor din Republica Moldova și promovării intereselor membrilor săi. Un obiectiv esențial al organizației este diversificarea piețelor pentru produsele Premium din Moldova: mere, prune, cireșe, struguri și fructe uscate.

Источник: Agroexpert
обратно к списку

а также