Партнерские материалы

Hibrizii de rapiță LIDEA au demonstrat o recoltă bogată în acest an

Suprafețele cultivate cu rapiță în Moldova se extind în fiecare an, mărimea acestora fiind influențată în mod special de condițiile climatice, și mai ales de cantitățile de precipitații înregistrate înainte sau imediat după semănat. Recoltarea rapiței este pe sfârșite în gospodăriile agricole din toată țara în această perioadă, iar rezultatele obținute par a fi îmbucurătoare.

Scopul unei companii producătoare de semințe este de a depăși așteptările producătorilor agricoli, care doresc o productivitate mare la culturile cultivate. Astfel, de peste 50 de ani, LIDEA investește în cercetare pentru a valorifica cel mai bine potențialul genetic al culturii de rapiță, pentru a oferi un randament înalt fermierilor care utilizează semințele companiei.

LIDEA dezvoltă un proces specific de screening pentru a selecta hibrizii cu toleranţă naturală ridicată la scuturarea silicvelor, în vederea păstrării boabelor şi oferirii unei flexibilităţi mai mari în timpul recoltării.

Fermierii din Moldova, care au cultivat hibrizi de rapiță LIDEA, sunt mulțumiți de rezultatele obținute în acest an, la recoltarea rapiței, având ca aliat și condițiile meteo destul de favorabile pentru dezvoltarea culturii.

Valerian Pîrău agronomul Gospodăriei ”Agro Papuros” SRL din satul Mărăndeni, raionul Fălești ne-a comunicat că specialiștii și conducerea întreprinderii au mare încredere în semințele furnizate de compania LIDEA.

”Noi gestionăm o suprafață de circa 1500 ha, iar pe 200 ha semănăm hibrizii de rapiță de toamnă de la compania LIDEA în asolamentul nostru de vreo 5 ani. În acest sezon pot spune că am obținut o performanță de invidiat, în jurul a 4 tone per hectar. Un avantaj al acestei companiei este că în cazul de compromitere a suprafețelor cultivate cu rapiță din cauza secetei, acestea sunt compensate cu hibrizi de floarea-soarelui, oferiți tot de această companie în mod gratuit. Este un acord specificat în contractul pe care l-am semnat cu LIDEA și cumpărând semințe de rapiță, în caz de compromitere, se compensează primăvara cu hibrizi de floarea- soarelui” ne-a explicat agronomul Valerian Pîrău.

Roman Tabarcea, administratorul societății ”LargoTerra” din satul Larga, raionul Briceni este un alt agricultor mulțumit de recolta de rapiță obținută, mai ales că abia în acest an a cultivat pentru prima dată această cultură.

”Am semănat o suprafață de circa 110 ha în acest an cu hibridul de rapiță ES Imperio de la LIDEA, care s-a dezvoltat foarte bine, condițiile meteo au fost prielnice și am obținut o recoltă record de 4 500 kg per hectar pe jumătate din suprafața totală cultivată, unde a fost răsărirea uniformă, în alte părți, am recoltat mai puțin, dar oricum rapița calitativă, circa 3 tone/ha. Compania LIDEA demonstrează performanțe bune și de fiecare dată uimește plăcut partenerii săi, bunăoară pentru că o anumită porțiune din suprafața cultivată cu rapiță, nu s-a dezvoltat, reprezentanții LIDEA ne-au furnizat semințe de floarea-soarelui pe care le-am semănat în locul culturii de rapiță. Este destul de ingenios, pentru că noi inițial semănasem 170 ha cu rapiță, riscam să pierdem roada de pe circa 60 de ha, dar așa am obținut un bonus gratuit de la LIDEA și în loc de rapiță am cultivat floarea- soarelui” ne-a povestit Roman Tabarcea.

Și Eduard Bulgac, administratorul gospodăriei ”Cedonia” SRL din satul Todirești, raionul Ungheni, care a semănat rapiță pe o suprafață de 120 ha în acest an, a menționat că hibrizii de rapiță LIDEA au oferit o productivitate sporită.

”Capacitatea hibrizilor de acum este de 2 ori mai mare decât la hibrizii de acum 10 ani. Am strâns o recoltă de 4 tone per hectar în acest an, mai ales că am avut și ploi suficiente, umiditatea a fost ca niciodată, dacă este să comparăm cu alți ani. Noi de fapt, din primul an de utilizare a hibrizilor de rapiță LIDEA, obținem recolte bogate. Totodată vreau să menționez că compania LIDEA oferă program de asigurare împotriva efectelor negative ale secetei asupra culturii de rapiță. Cu alte cuvinte, dacă suprafața cu rapiță suferă în urma condițiilor meteo, compania LIDEA asigură semințele necesare pentru cultivarea suprafeței afectate cu hibrizi de floarea-soarelui, ceea ce este destul de convenabil” a subliniat Eduard Bulgac.

Reprezentanții companiei LIDEA susțin că performanța hibrizilor de rapiță LIDEA este confirmată prin rezultatele excelente obținute în urma recoltării din acest an.

 

”Este îmbucurător faptul că producătorii agricoli care au cultivat semințele noastre de rapiță, au obținut recolte frumoase în acest an, în unele gospodării agricole din sudul țării s-au recoltat minim câte 3 tone per hectar, însă în alte raioane, s-au obținut chiar peste 4 tone/ha, recolta variind la 4,2 până la 4,7 tone în dependență de loturile recoltate. Încurajăm producătorii agricoli din toată țara să apeleze pentru informații, în caz dacă încă nu colaborează cu noi, le vom oferi consultanță și îi vom ajuta să aleagă cei mai potriviți hibrizi de rapiță în dependență de caracteristica acestora și solicitare.Compania LIDEA investește anual 34 milioane Euro în cercetare-dezvoltare și facilități industriale, iar produsele LIDEA se comercializează în 48 de țări  și tot mai mulți fermieri sunt satisfăcuți de performanțele obținute pe parcursul anilor” a declarat Igor Salețchi, reprezentantul Companiei LIDEA în Republica Moldova.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!