Партнерские материалы

Hibrizii EURALIS - randament ridicat și stabilitate în condiții de secetă

Este cunoscut faptul că succesul oricărei culturi agricole în mod direct depinde de condițiile climatice. În ultimii ani seceta își face prezența tot mai des în Republica Moldova, iar fermierii sunt nevoiți să găsească noi soluții pentru culturile lor.

Gheorghe Cebotăreanu, agronom-șef al întreprinderii SRL Crist-Valg”, a relatat echipei AGROEXPERT cum reușește să facă față provocărilor naturii, ce alte probleme sunt prezente în sectorul agricol și ce hibrizi de porumb au performat cel mai bine în cadrul loturilor demonstrative.

- Întreprinderea SRL ”Crist-Valg” este amplasată în r-nul Hîncești, s. Crasnoarmeiscoe. A fost fondată în anul 2006. Treptat s-a dezvoltat și a devenit una dintre cele mai mari întreprinderi agricole, care are la bază câteva domenii de activitate – cultura mare, procesarea culturilor agricole și exportul cerealelor. La moment, gospodăria gestionează cca 560 ha.

- Care sunt culturile pe care vă axați?

- Preponderent cultivăm 4 culturi: porumb (188 ha), floarea-soarelui (180 ha), grâu (169 ha) și orz (21 ha). Am fi dorit să cultivăm și mazăre, însă datorită condițiilor climatice nefavorabile nu putem face acest lucru. Cultivarea mazărei prezintă un risc mare – umeditatea în sol, acumulată în perioada de toamnă-iarnă, de obicei nu este suficientă. În acest moment, cantitatea acumulată este de 20-25 mm, extrem de puțin. Pentru această perioadă ar trebui să fie minim 180 - 200 mm.

- Ce tip de tehnologie aplicați în cadrul gospodăriei?

- Ne străduim să pășim în ritm cu inovațiile și schimbările care au loc în domeniu. Înțelegem foarte bine că nu poți face agricultură de succes fără utilaje performante și fără utilizarea tehnologiilor agricole de ultima oră. Astfel, pentru a corespunde noilor cerințe și standarde, implementăm tehnologii eficiente de producție, achiziționăm tehnică modernă, avem specialiști și mecanizatori bine instruiți. Din 2011, aplicăm tehnologia Mini-Till - sistem de prelucrare a solului fără întoarcerea brazdei. Datorită acestui sistem, munca în câmp a devenit mai eficientă, iar rezultatele obținute mai bune.

- Înființați loturi demonstrative pentru testarea noilor hibrizi?

- Desigur! Este o metodă eficientă care ne permite să monitorizăm în timp real manifestarea unui anumit hibrid, să evaluăm comportamentul acestuia și să urmărim rezultatele finale. O dată la doi ani, pe teritoriul întreprinderii noastre, amplasăm câte un lot demonstrativ cu diferiți hibrizi de floarea-soarelui și porumb. Realizăm testări și apoi analizăm rezultatele obținute. Analizăm ce produse ar fi cele mai potrivite zonei noastre. În 2019, am înființat un asemenea lot demonstrativ pe care am aplicat mai mulți hibrizi, șapte dintre aceștia fiind de la EURALIS (30 ari pentru fiecare hibrid). Folosim hibrizi de la diferiți producători. Facem acest lucru pentru că, condițiile climatice sunt în continuă schimbare de la un sezon agricol la altul. Într-un an, un hibrid poate da recolte înalte, iar în alt an – același hibrid poate manifesta un rezultat mediu în cel mai bun caz. De aceea, diversificăm gama de hibrizi cultivați pentru a diminua riscurile. Pe baza acestui lot demonstrativ a fost organizat și un seminar regional, la care au participat producătorii agricoli din zona noastră. La final am recoltat fiecare parcelă în prezența reprezentanților companiilor care furnizează inputuri pe piața locală. Am cântărit producția obținută pe loc cu ajutorul unui cântar mobil, iar rezultatele le-am notat în raportul final.

- Ce rezultate au fost înregistrate la hibrizii EURALIS?

- Am fost plăcut surprins de hibrizii de porumb EURALIS, aceștia s-au comportat cel mai bine, îndeosebi vreau să remarc hibridul ES Method cu care am obținut 9,82 tone de porumb. Consider că este un rezultat excepțional. Cel mai interesant este că încă patru hibrizi marca EURALIS (ES Faraday, Harmonium, Mayflower, Kerala) au trecut peste cifra de 9 tone, iar doi (ES Asteroid și ES Inventive) au trecut peste 8 tone.

Este important de menționat că pentru ficare hibrid în parte au fost create condițiile necesare și cel mai important absolut egale. Comparitiv cu produsele altor companii, ES Method a înregistrat cel mai bun rezultat. Din acest considerent, pentru anul curent planificăm să semănăm hibridul ES Method pe o suprafață de peste 120 ha. Tot aici vreau să menționez că, în 2019, am plantat și hibridul high-oleic de florea-soarelui ES Aromatic SU, care în pofida condițiilor mai puțin favorabile, ne-a asigurat o productivitate de 2,900 kg la ha. În acest moment, la porumb, ponderea produselor companiei EURALIS în cadrul întreprinderii noastre constituie cca 60%. Pot spune ferm că, hibrizii EURALIS asigură un rezultat pe măsură chiar și în condiții de secetă.

- Pe lângă rezistență și recolte înalte, ce alte avantajele ale hibrizilor EURALIS ne mai puteți menționa?

- Specialiștii EURALIS din Republica Moldova sunt foarte receptivi. Trebuie să recunoaștem, în agricultură se mai întâmplă cazuri neprevăzute și atunci când întâmpinăm vreo problemă, ne sunt aproape. Pe parcursul colaborării cu reprezentanța EURALIS, echipa locală a dat dovadă de profesionalism și seriozitate. Ne vizitează gospodăria și monitorizează câmpurile noastre de fiecare dată când este nevoie.

- Ați încercat să cultivați și alte culturi? De exemplu, sorg sau rapiță?

- Consider sorgul o cultură cu perspective mari aici în Republica Moldova. Sunt ferm convins că aceasta își are locul său bine meritat în cadrul asolamentului. Pe viitor posibil să o vedem și la noi în gospodărie. Referitor la rapiță situația este mai complicată. Noi ne aflăm într-o zonă unde persistă riscul secetei hidrologice. Toți cei care încearcă în regiune să cultive această cultură se confruntă cu probleme și cheltuieli, iar rezultatele nu sunt deloc pe măsura așteptărilor. Ceva timp în urmă am încercat și noi să cultivăm rapiță. Credeți-mă că nu a fost una dintre cele mai plăcute experiențe. Am înregistrat o recoltă de cca 1,6 tone – rezultat în opinia noastră sub limita eficienței economice. Rapița este cultura care trebuie cultivată în zonele unde riscul secetei este mai mic.

- O provocare tot mai mare în ultimul timp este seceta. Aceasta tot mai mult amenință starea culturilor agricole. Ce soluții întreprindeți pentru a ameliora situația?

- Din nefericire, seceta ne amenință cel mai mult – și mai ales zona noastră. Lipsa precipitațiilor cauzează mari probleme pentru culturile noastre. Însă, am identificat soluții care într-o anumită măsură ajută la ameliorarea situației. Un remediu clar este prelucrarea primară a solului fără întoarcerea brazdei. De mult timp nu mai folosim plugul pe câmpurile noastre. Încă un procedeu tehnologic important este managementul resturilor vegetale. Pentru început este nevoie de a le toca și distribui pe suprafața câmpului. Acest proces are loc chiar în timpul recoltării. Ulterior pentru a facilita descompunerea lor, administrăm îngrășaminte de azot (30-40 kg per ha) în combinație cu biopreparatul Ecostern (1-2 litri per ha) cu ajutorul stropitorii, după care executăm încorporarea acestora folosind grapa cu discuri. Peste ceva timp are loc prelucrarea de bază a solului cu scarificatorul la adâncimea medie de 30-35 cm, în funcție de cultura agricolă. Acest procedeu tehnologic asigură un grad înalt de descompunere a resturilor vegetale și contribuie la acumularea substanțelor nutritive în sol. Astfel, contribuim la păstrarea patrimoniului nostru cel mai important – a solurilor. Este o investiție importantă și de lungă durată.

- Dacă excludem factorul climatic, cu ce alte impedimente se confruntă agricultura din Republica Moldova?

- În opinia mea cel mai important impediment în acest sens este lipsa forței de muncă – și nu doar a celei calificate. Puțini tineri doresc să munceasă în sectorul agricol. Mulți dintre ei optează pentru oportunități mai atractive, în ceea ce privește aspectul financiar în primul rând. Majoritatea celor care astăzi activează în cadrul gospodăriilor agricole sunt persoane cu o vârstă înaintată. Agricultura cere o dedicație permanentă. O poți face doar în câmp și nicidecum de la distanță. Sunt convins că în acest domeniu pot activa doar persoane pentru care această meserie prezintă nu doar o afacere, dar și un mod de viață.

Divizia de Semințe sub marca Euralis Semences se numără printre liderii europeni pe piața de semințe pentru cultura mare: porumb, floarea-soarelui, sorg, soia și rapiță. Cu peste 60 de ani de experiență în producția și distribuția de semințe, EURALIS monitorizează pe deplin întregul flux comercial, pornind de la cercetare și producție, până la comercializare. Semințele EURALIS sunt supuse la 12 controale de calitate, de la câmpul de producție până la sacul care ajunge la fermier. Inovarea este motorul principal al creșterii companiei, care și permite consolidarea patrimoniului genetic. Specialiștii EURALIS sunt atenți la nevoile fermierilor și inventivi, pentru a putea răspunde acestor nevoi.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!