Партнерские материалы

Îndemn pentru producători: Fiți atenți la calitatea strugurilor depozitați pentru păstrare!

Specialiștii în domeniul producerii fructelor, dar și exportatorii îndeamnă producătorii moldoveni să fie extrem de atenți, în acest an, la calitatea strugurilor de masă depozitați pentru păstrare în frigidere.

„Anul acesta, din cauza secetei și precipitațiilor înregistrate  în perioada de recoltare, strugurii de masă nu au calitatea necesară pentru o păstrare îndelungată. În plus, iarăși din cauza secetei avem o cantitate semnificativă de struguri slab dezvoltați și cu mărgelare (bobițe neuniforme). Sezonul 2020 poate fi privit ca un deja-vu al sezonului 2018.”, spune Adrian Cojocaru, specialist marketing în cadrul Moldova Fruct.

Specialistul îndeamnă producătorii pe de o parte să nu intre în panică, dar și să aibă așteptări realiste aspra prețului pe care îl pot primi și potențialului de păstrare a strugurilor, deoarece așteptând un premiu de preț după Anul Nou ar putea avea parte de surprize mai puțin plăcute.

O parte din membrii Moldova Fruct afirmă că doar strugurii produși pe sistem Pergola/Tendone au perspective mai bune de păstrare în acest an. Faptul se datorează, în mare măsură, posibilității de efectuare a unor tratari mai eficiente și a unei ventilări mai bune a plantațiilor, ceea ce a exclus condițiile prielnice pentru dezvoltarea diferitor tipuri de ciuperci și mucegai.

Cu toate că avem în acest an o cantitate mică de struguri de masă calitativi care ar putea fi exportați, interesul față de acest produs este în creștere.

„Anul acesta avem cerere de struguri de pe noi piețe, cum ar fi Franța – o piață de perspectivă. Este foarte important să facem primul pas cu dreptul, să exportăm cantități mai mici, dar să asigurăm calitate, pentru a nu crea din start o imagine proastă. Sper că producătorii moldoveni au învățat lecția din sezonul 2018/2019, când au fost livrați în Polonia struguri de calitate proastă și imaginea noastră de furnizori de struguri de masă calitativi a fost ruinată. Drept urmare, polonezii erau reticenți deja față de livrări indiferent de calitate, respectiv s-a ajuns la o poziționare negativă din punct de vedere a calității percepute și a prețului.”, menționează Adrian Cojocaru.

Conform datelor oferite de Serviciului Vamal, până la 17 octombrie, 2020 Republica Moldova a exportat mai mult de 11.600 tone de struguri de masă din recolta anului curent. Cele mai mari cantități de struguri au fost comercializați pe piața Federației Ruse – 5480 tone, România – 3070 tone, Ucraina – mai mult de o mie de tone, Polonia – 515 tone. Cantități mai mici au ajuns în: Belarus, Germania, Franța, Croația, Spania etc. În 2019, Moldova a exportat mai mult de 62 mii tone de struguri.

Din cauza condițiilor climaterice din anul 2020, recolta de struguri de masă este, în acest an, cu până la 40% mai mică decât în 2019, când au fost recoltați 100 mii tone de struguri de masă. Viticultorii spun că au recoltat în plantațiile clasice de struguri în medie 3,5 tone la hectar, pe când în 2019 au strâns 5,3 – 5,5 tone, iar în 2018 în jur de 5,7 tone la hectar.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!