Mihai Apostu – un tânăr moldovean care proiectează sisteme de irigare în Olanda

Партнерские материалы

Pe Mihai Apostu l-am cunoscut recent, în cadrul unei vizite în Olanda. Tânărul activează în cadrul unei companii olandeze care se ocupă de instalațiile pentru irigare și fertigare.

„Am absolvit liceul Spiru Haret din Chișinău. După absolvire eram în căutarea unei universități de agricultură, am căutat practic în toată Europa. Părinții mei sunt producători de fructe, avem prune, nectarine și cireșe. Îmi doream să urmez o facultate de agricultură pentru ca ulterior să pot ajuta părinții în gestionarea afacerii” a povestit Mihai.

Tânărul a reușit să găsească în Olanda universitate cu predare în limba engleză. A ales să studieze la facultatea de Horticultură și Business Management.

În perioada studiilor a făcut câteva stagii practice în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova, dar și în cadrul companiilor din Olanda.

„Domeniul meu de interes sunt fermele verticale. Am făcut practică la una dintre primele ferme verticale care au apărut în Olanda, acolo m-am axat mai mult pe cercetare, al doilea an am făcut un stadiu practic în Amsterdam într-un start-up în calitate de tehnician. A fost o experiență interesantă pentru mine. Teza mea a avut tema: exportul cireșelor din Moldova spre Olanda, pas cu pas. Pentru a elabora teza am fost încadrat în cadrul unei companii olandeze. De menționat că, toate stagiunile de practică și toate proiectele de cercetare în Olanda se fac pentru o anumită companie, nu vin ideile de la profesor, totul este legat de o anumită întreprindere. Imediat ce am început lucrul la teza mi s-a comunicat că, dacă finisez cu succes, urmează să fiu angajat” a relatat Mihai Apostu.  

De un an de zile, tânărul lucrează la VGB Watertechniek - o companie care se ocupă de instalații pentru irigare și fertigare. Elaborează proiecte de irigare pentru producătorii olandezi. Totuși, dorește cândva să se întoarcă acasă, în Moldova.

„Atunci când am venit să studiez în Olanda mă gândeam că ulterior o să mă întorc acasă. Acest gând încă mă urmărește. Îmi place Olanda, am prieteni mulți aici, inclusiv moldoveni. Dacă aș reveni acasă și m-aș ocupa în continuare de agricultură. Doresc să ajut părinții, să dezvolt întreprinderea noastră. La moment, însă nu pot să revin, am nevoie să mai capăt experiență” a spus tânărul moldovean.

Mihai ne-a relatat că pasiunea lui a fost întotdeauna legată de cultivarea alimentelor.

„Astăzi, ne confruntăm cu multe provocări în lume în ceea ce privește creșterea sigură și inofensivă a alimentelor, cauzate de schimbările climatice, secetă, rata de creștere a populației și multe altele. Cred într-o lume în care producătorii își împărtășesc cunoștințele, astfel încât toată lumea să poată beneficia și să cultive alimente sigure și accesibile” a subliniat Mihai Apostu.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку