Журнал AGROEXPERT: ISSN – 2587-3555, PM 33117
Журнал AGROEXPERT: ISSN – 2587-3555, PM 33117
În luna octombrie are loc finalizarea pregătirii familiilor de albine pentru iernare care constă în principal în activităţi legate de organizarea cuibului. În această perioadă, familia de albine încetează creşterea puietului, centrul cuibului fiind alcătuit din rame goale sau parţial goale. În acest sens, zilele însorite din luna octombrie ne permit o serie de intervenţii în cuibul familiilor de albine care au ca scop aranjarea cuibului pe fagurii necesari pentru o bună iernare şi îndepărtarea celor necorespunzători.
Când zilele sunt mai răcoroase şi albinele formează un ghem răsfirat (semighem), avem posibilitatea de a analiza mult mai precis puterea familiilor de albine şi în consecinţă necesarul de faguri pentru iernare, ţinând cont de faptul că albinele trebuie să ierneze pe fagurii cu cantitatea cea mai mare de miere pe care-i acoperă plus doi faguri cu miere marginali. De asemenea, pentru o bună dezvoltare la sfârşitul iernii şi în primăvară, când începe creşterea puietului, trebuie să avem în vedere şi păstrarea unor faguri cu păstură care vor fi încadraţi înainte de ultima ramă. Surplusul de faguri (goi, parţial cu miere, de culoare deschisă) va fi ridicat şi depozitat în corpuri de stupi, rastele sau dulapuri speciale, care să asigure păstrarea acestora pentru sezonul următor.
Далее...În fiecare colț al țării se găsesc oameni harnici, care de-a lungul generațiilor au cultivat pământul cu grijă și devotament. Sunt familii ale căror voci trebuie să fie auzite, ale căror povești merită să fie spuse. De această dată vorbim despre familia Gligor, un exemplu viu al angajamentului și viziunii unite, care își aduce contribuția la prosperarea sectorului agricol din Republica Moldova. Prin colaborarea lor strânsă și efortul neobosit, nu numai că își găsesc satisfacția, ci își hrănesc și dorința de a continua această nobilă activitate pe meleagurile lor natale.