Investițiile în agricultură, făcute corect, asigură rezultate pe măsură. La acest capitol, întreprinderea MC - Com Invest, gestionată de Mihai Chilianu, s-a dovedit a fi unul dintre liderii sectorului horticol din țară.
„Am decis să implementăm în cadrul întreprinderii tot ceea ce este necesar pentru reușita unei afaceri în horticultură. Activăm pe o piață în care concurența este acerbă și atunci înving doar cei mai buni”, susține Mihai Chilianu.
Astfel, lucrările realizate în cadrul plantațiilor de măr, prun și cireș sunt, în mare parte, mecanizate, iar investițiile făcute pentru dezvoltarea infrastructurii post - recoltă le-au permis să fie independenți de o bună parte din inputurile necesare în acest sens.
„Am încercat să automatizăm întregul proces de lucru pe cât este posibil. Am cumpărat echipamentele și utilajele necesare pentru aceasta. Spre exemplu, îngrășămintele sunt administrate plantelor prin intermediul sistemului de fertigare, deci, nu mai este necesar să facem această lucrare cum o făceam mai înainte - când utilizam utilaje agricole. Am instalat sistemul antigrindină pentru a proteja livezile și am cumpărat utilaje speciale pentru producerea lăzilor”, ne-a explicat Petru Nastas, reprezentantul companiei.
Acum câțiva ani, compania a fost prima din țară care a achiziționat o platformă de recoltare mecanizată a fructelor, iar în fiecare sezon sunt testate și implementate tehnologii ce ar permite creșterea randamentelor.
„Avem și platforme de recoltare, datorită cărora este mult mai înaltă productivitatea muncii, dar și alte echipamente care ne ușurează esențial munca. Evident, pentru a achiziționa toate cele necesare nu erau suficiente sursele financiare proprii, astfel, am accesat mai multe credite prin intermediul proiectului Livada Moldovei. Am beneficiat de suport pentru crearea unui bazin de acumulare a apei, platforme de recoltare, mașini speciale, stivuitoare, ultimul utilaj procurat fiind cel de producere a lăzilor și o instalație de imprimare a imaginilor pe lăzile din lemn. De circa 4-5 ani suntem beneficiari ai acestui proiect, iar avantaje sunt multiple. Primul ar fi că toate utilajele pe care le-am procurat au fost importate, iar datorită proiectului am fost scutiți de taxele vamale, dar și condițiile de creditare sunt foarte avantajoase”.
Antreprenorul optează pentru tehnologiile populare în rândul fermierilor din țări precum Israel, Italia sau Germania și le implementează cu succes în cadrul întreprinderii.
„Participăm în cadrul conferințelor din domeniul horticulturii organizate la noi în țară sau mergem în vizite de studiu peste hotare, atunci când avem posibilitate. Acest lucru ne permite să fim mereu la curent cu inovațiile de pe piață”.
De eficiența investițiilor făcute se conving în fiecare sezon, mai ales în timpul recoltării fructelor, perioadă în care datorită platformelor achiziționate sunt necesari de circa 2-3 ori mai puțini muncitori. În plus, datorită utilajului pentru producerea lăzilor, costurile sunt reduse considerabil.
„Dacă pânâ acum aveam nevoie de circa 10-15 muncitori care culegeau merele de pe un rând, acum sunt necesari doar 4-5. Totodată, calitatea fructelor este mult mai bună, deoarece merele nu se lovesc atât de mult în timpul recoltării. În continuare, vom opta pentru o dezvoltare durabilă. În fiecare an majorăm suprafețele, iar acest sezon nu va fi o abatere de la această tradiție. Tendințele pieței, an de an, sunt diferite, iar noi trebuie să producem ceea ce se cere. Astfel, defrișăm livezile cu soiuri ce nu mai sunt solicitate, plantăm acele soiuri pentru care cererea pe piața externă este în creștere. În acest mod, încercăm să facem față standardelor europene și să ne dezvoltăm corect”, a conchis antreprenorul.