Delicioasele produse marca MoBerry intră în categoria de delicatese, apreciate pentru calitate, de clientul conștient, care vrea alimente locale și sănătoase. Chiar dacă dulceața conține zahăr, modul de pregătire este unul rustic, în cantități mici, precum făceau și bunicile noastre, numai că evident, printr-un proces modernizat, ne-a comunicat Aneta Ganenco, președintele Asociației „Pomușoarele Moldovei”.
MoBerry este o cooperativă care în prezent reunește 7 membre, femei care s-au implicat în dezvoltarea agriculturii, în special în segmentul cu bacifere. Deși inițial în 2016, anul înființării, cooperativa și-a propus să promoveze produsele autohtone, treptat s-au reorientat și produc în cantități limitate, până la 1000 de borcane, gem și dulceață din aronie, josta, agriș, din păpădie, din salcâm, din muguri de pin și din cireșe amărui cu sâmburi. Această dulceață este deosebită atât datorită modului de pregătire, după o tehnologie modernă, îmbinată cu multă grijă, dar și pentru că materia primă este foarte puțină în țara noastră, anume din acest motiv se prepară în cantități limitate.Cunoașteți că boierii basarabeni, obișnuiau să bea cafea fără zahăr, dar cu dulceață de cireșe amare? Motivul este că anume prezența sâmburelui, creează o nuanță gustativă de migdale la acest tip de dulceață. Producătoarele recomandă și acum consumul acestei delicatese, cu o ceașcă de cafea. Dar să știți că noi nu avem așa mulți copaci de cireșe amare în Moldova, prin urmare este nevoie de găsit localitatea unde sunt acești copaci și de negociat cu proprietarul, de cules primăvara cantitățile disponibile de cireșe. Nu există livezi de cireșe amare, deoarece acești copaci sunt mari, durează în jurul a 5-7 ani până dau roadă. Acum livezile de cireși sunt industriale, copacii cât mai mici, iar copacul de cireș amar este destul de viguros, pe el de regulă se altoiesc alte soiuri de cireșe.
Cu alte cuvinte, gama de dulceață MoBerry este variată, de la fructele noastre pe care le consumam și în copilărie până la utilizarea florilor de păpădie, salcâm și chiar muguri de pin. Cum s-a ajuns la utilizarea florilor la prepararea deliciosului conținut din borcan?
MoBerry oferă câteva colecții de dulceață, repartizată cumva pe culori, în funcție de materia primă, de culoarea acesteia. Există colecția de vară, de culoare neagră din fructe precum: agriș, josta, cireașa amară și aronia.
Colecția de culoare galbenă, care a fost gândită să răspândească optimismul pe timpul iernii este pregătită din gutui, ghimbir și lămâie, o altă combinație este din dovleac, portocală și scorțișoară, iar a treia dulceață galbenă este din dovleac, lămâie și semințe de dovleac.
O altă colecție de dulceață este cea de primăvară: din mugurii de pin, din păpădie și din florile de salcâm. Anul acesta, vă pot spune că dulceața din florile de salcâm s-a vândut fără a se aplica etichetele pe borcane, consumatorii nu au mai dorit să aștepte, cunoscând calitatea produsului. Prima încercare a fost în 2019, când s-au produs în jur de 500-600 de borcane, care s-au comercializat de asemenea, foarte repede.
Florile de păpădie sunt colectate în primăvară, de îndată ce începe perioada de înflorire, în aprilie, cu alte cuvinte numai prima roadă este utilizată în prepararea dulceței. Se știe că păpădia este un remediu excelent pentru tratamentul unor afecțiuni la ficat, vezica biliară, deține numeroase beneficii această plantă, dar la dulceață se folosesc numai florile. Datorită culorii aurii, aromei plăcute și unui număr mare de proprietăți de vindecare conținute în aceste picături mici de soare, dulceața din flori de păpădie mai este numită și mierea de păpădie.
Dulceața din muguri de pin este mai dificil de pregătit, deoarece lăstarii de pin trebuie să fie culeși pînă ating mărimea de până la 5 cm, altfel ei devin amari și nimic nu poate reduce amărăciunea lor. În plus, căutăm zone mai speciale, unde vârfurile pinului pot fi ajunse și este un proces mai anevoios. Puțin știu că dulceața de pin este benefică pentru cavitatea bucală, locuitorii din regiunea Kamceatka, Rusia obișnuiesc să mestece acele de pin pentru a preveni și a combate bolile stomatologice. Desigur, dulceața din muguri de pin are și alte beneficii pentru sănătate, este recomandată în sezonul rece, pentru fortificarea imunității și tratamentul afecțiunilor sistemului respirator.
Notă : MoBerry este un membru dinamic al asociației „Pomușoarele Moldovei”, chiar dacă pandemia începută în primăvara anului 2020, au apărut anumite bariere, cooperativa a produs colecțiile sale de dulceață, care de altfel fiind în cantități reduse, unele stocuri s-au și epuizat, în special cele de flori de salcâm.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!