Партнерские материалы

Modelul clusterelor de producere testat și recomandat fermierilor mici și medii care își doresc să fie competitivi pe piață

Dezvoltarea clusterelor de producere a produselor agricole în comunitățile rurale ajută producătorii agricoli mici și mijlocii să fie competitivi pe piață datorită volumelor mai mari, consolidate de producție, a calității uniforme și costurilor unitare mai mici, afirmă specialiștii proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM).

Pentru a demonstra avantajele dezvoltării clusterelor, proiectul USAID/APM în parteneriat cu compania de procesare Alfa-Nistru a asistat producătorii agricoli din satul Cunicea, raionul Florești, să inițieze producerea de castraveți pentru procesare și pentru consum în stare proaspătă. Astfel, zece producători din satul Cunicea produc în acest an pe o suprafața de 11 hectare circa 400 tone de castraveți, dintre care 80 la sută deja sunt contractați de către procesator în baza unui contract agreat în prealabil.

Totodată, dezvoltarea clusterului de producere a castraveților în satul Cunicea a determinat fabrica de conserve parteneră, cu susținerea proiectului USAID/APM, să lanseze un centru de colectare a legumelor dotat cu o linie modernă de calibrare și sortare a castraveților. Linia permite sortarea castraveților pe categorii conform cerințelor procesatorului (7-9 cm și 9-12 cm pentru procesare, iar castraveții de peste 12 cm - pentru consum în stare proaspătă). Echipamentul este instalat în imediata vecinătate a câmpului, reducând astfel costurile de transport. Acest echipament substituie până la 10 muncitori și poate sorta 20-30 de tone de castraveți în 8 ore.

În cadrul aceluiași model, fermierii din Cunicea, cu suportul USAID/APM, au testat mai multe modalități de producere a castraveților, inclusiv producerea castraveților pe suport, care permite obținerea recoltelor de 4 ori mai înalte și extinderea perioadei de recoltare până la 60 de zile, comparativ cu producerea tradițională a castraveților. Potrivit experților, producerea castraveților pe suport este recomandată gospodăriilor mici și medii care vor să obțină profituri rapide, chiar dacă investițiile sunt mai consistente comparativ cu tehnologiile clasice.

Formarea clusterelor are un impact economic și social asupra întregii comunități asigurând schimb de cunoștințe și experiență, locuri de muncă în localitate și negocierea prețurilor avantajoase pentru produsele agricole cultivate.

Ilia Fedorciucov, fermier din grupul de producători de castraveți din satul Cunicea, a explicat că în prezent în sat este un cluster de producere a căpșunelor, iar acum a fost constituit unul pentru producerea castraveților, ceea ce le permite locuitorilor satului să fie implicați permanent în activități agricole și să nu plece pentru câștig peste hotare, rămânând alături de familiile lor.

Dezvoltarea clusterelor de producere poate fi inițiată pentru diferite produse agricole de fermierii mici și medii. Anterior, în Republica Moldova au fost lansate clustere pentru producerea diferitor tipuri de culturi bacifere și legume.

Источник: Press-release USAID/APM

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!