Premieră în Moldova: Prima seră computerizată pentru producerea materialului săditor de căpșun

Партнерские материалы

La doar 10 km de orașul Ungheni, în satul Blindești a fost instalată prima pepinieră pentru producerea materialului săditor liber de viruși și boli de căpșun, în cadrul cooperativei Berries Group cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM). Materialul săditor produs va avea calități biologice înalte și va corespunde standardelor internaționale.

,,Scopul proiectului este de a asigura sectorul de căpșune cu material săditor calitativ. La etapa actuală o bună parte de material săditor, care este produs aici, va fi utilizat de către membrii cooperativei Berries Group. Totodată, există și companii care au încheiat deja contracte. Plasticitatea tehnologică este destul de mare. Vom putea produce material săditor atât pentru câmp deschis, cât și pentru spații protejate”, a menționat Oleg Calestru, specialist în cadrul proiectului USAID/APM.

Suprafața serei este de circa 4mii m2, fiind dotată cu sistem de susținere și substrat de cocos pentru plantația mamă, centru de control computerizat care monitorizează și dirijează temperatura și umiditatea din interior. Pentru o activitate eficientă este nevoie de un operator și circa 10 muncitori, care vor efectua lucrări manuale necesare în cadrul pepinierei.

La prima etapă, noua construcție are capacitate de a asigura cu material săditor circa 20 de hectare în fiecare an. Primul material săditor produs în pepiniera modernă va fi disponibil pentru comercializare în trei luni.

,,Suntem abia la început, la etapa de instalare a pepinierei și inițierea procedeului tehnologic. Este o activitate nouă, unul dintre cele mai ambițioase proiecte a APM/USAID. Pepiniera dispune de trei zone: plantația-mamă, zona de înrădăcinare și zona de forțare”, a spus Oleg Calestru.

Investiția totală în instalarea noii pepiniere a fost de circa 3 milioane de lei, dintre care 1,7 milioane au fost oferite de USAID/APM.

După lansare urmează etapa de înregistrare a zonei plantația-mamă. Acest proces include depunerea pachetului de acte la ANSA pentru a putea fi efectuate toate controalele necesare ca în final cooperativa să obțină certificatul de valoare biologică, care va permite comercializarea acestui material săditor.

Actualmente în Republica Moldova nu este produs material săditor liber de viruși și boli de categoria biologică „Certificat”. Deseori producătorii își produc propriul material săditor, iar producătorii de căpșuni mari preferă să importe material săditor de tip frigo, certificat, de peste hotare.

Oleg Calestru a explicat că de regulă materialul săditor frigo importat are un procent de prindere de 80 la sută, noua pepinieră însă va produce material săditor proaspăt cu rădăcină intactă cu un grad de prindere de peste 95 la sută. În acest fel, producătorii de căpșuni vor economisi resursele planificate la plantarea unor suprafețe noi.

Pepiniera va produce material săditor de un sortiment larg de soiuri, în conformitate cu cerințele pieței locale și de export. Unul din soiurile multiplicate în 2020 este Marmolada (Onebor), care este un soi cu calități gustative bune, aromă deosebit de plăcută, aspect frumos și transportabil. Materialul de multiplicare necesar a fost importat din Italia. Asupra soiului au fost efectuate mai multe observații fenologice pe parcursul anului 2020 și urmează să fie propus pentru înregistrare în  Catalogul Soiurilor de Plante al Republicii Moldova, susține Oleg Calestru.

,,Dat fiind faptul că este o activitate nouă, inițial am început cu soiul Marmolada (Onebor) - cel mai utilizat soi în Republica Moldova. Totodată, cooperativa Berries Group a efectuat observații fenologice asupra acestui soi în cadrul plantațiilor sale și acum urmează să depună o cerere pentru a înregistra soiul respectiv în Catalogoul Soiurilor de Plante, ca ulterior să-l putem comercializa. Pepiniera are toate premisele pentru a fi echipată în continuare și ajustată întru sporirea capacității de producere a materialului săditor și îmbunătățirea permanentă a calității.”

În prezent în Republica Moldova sunt înregistrate circa 2000 de hectare de căpșuni, iar suprafața alocată acestei culturi se extinde foarte repede. Conform tehnologiei de producere plantațiile de căpșun trebuie să fie reînnoite la fiecare 2-3 ani. Pentru înființarea unui hectar de plantație modernă de căpșun sunt necesare circa 50 de mii de stoloni.

Источник: Agroexpert
обратно к списку