Партнерские материалы

Premii pentru vinificatori, degustări specializate pentru vizitatori și program artistic de excepție, în prima zi a festivalului „DeVin&DeGust”

Автор: AgroExpert
vinificatori festival DeVin&DeGust - agroexpert.md

Munca asiduă, dăruirea, perseverența și eforturile continue pe care le depun vinificatorii din țară pentru a dezvolta sectorul vitivinicol și pentru a-l promova peste hotarele țării au fost susținute cu distincții și medalii! În cadrul festivalului „DeVin&DeGust”, vinificatorii și producătorii din țară au fost apreciați cu diplome pentru munca depusă în dezvoltarea acestei industrii, iar consumatori și toți cei interesați de domeniul vitivinicol au cunoscut savoarea produsului mândriei naționale, descoperind vinurile cu însemne de calitate din regiunile cu Indicație Geografică Protejată.

 „Pentru al doilea an consecutiv, ne dăm întâlnire pe strada Pietonală „Eugen Doga” din capitală pentru a cunoaște Vinul Moldovei, vinificatorii, dar și vinurile cu Indicație Geografică Protejată – un garant al calității înalte. „DeVin&DeGust” este o manifestare unică dedicată vinurilor, gastronomiei și culturii vibrante specifice fiecărei zone a țării, în special celor 3 regiuni delimitate care poartă cu mândrie însemnul de Indicație Geografică Protejată: „Codru”, „Ștefan Vodă” și „Valul lui Traian”. Acestea sunt nu doar un simbol al originii și calității vinurilor noastre, ci și o dovadă  clară că muncim cu toții pentru a ne reconfirma locul alături de regiunile vinicole consacrate. Mai mult, acest sigiliu ne încununează munca și dedicarea industriei și totodată, sunt un tribut adus pământului nostru roditor, mâinilor harnice care lucrează via și sufletelor care pun dragoste și măiestrie în fiecare sticlă de vin”, a declarat Elizevata Breahnă, director interimar ONVV.

La eveniment a fost prezent și Secretarul de Stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Sergiu Gherciu.

 „Suntem conștienți de importanța viticulturii și vinificației în economia noastră, dar și pentru identitatea noastră culturală. Prin intermediul acestui festival, putem pune în valoare munca și meșteșugăritul viticultorilor noștri, dar și frumusețea peisajului vitivinicol din zonele cu Indicație Geografică Protejată. Apreciem contribuția fiecărui producător, care cu pasiunea și dedicație a reușit să creeze vinuri de excepție, aducând astfel un plus de valoare sectorului vitivinicol al țării noastre”, a declarat oficialul.

„Oferim sprijin industriei vitivinicole din Republica Moldova începând din anul 2005. În pofida numeroasele provocări cu care s-a confrunta industria vitivinicolă a Moldovei, SUA rămâne a fi un aliat ferm al Republicii Moldova, sprijinind activ sectorul vitivinicol în diversificarea piețelor de la cele tradiționale spre alte piețe. Prin intermediul asistenței oferite de USAID sectorul a trecut cu succes de la exportul vinului în vrag la exportul de vin îmbuteliat de înaltă calitate spre piețe precum Uniunea Europeană, inclusiv România, Marea Britanie, Țările de Jos, Japonia și altele”, a declarat și Laura Hruby, Charge d’Affaires, Ambasada SUA în Moldova.

În cadrul evenimentului, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare împreună cu cei ai Oficiului Național al Viei și Vinului au înmânat premii pentru performanțe în sector și pentru producerea vinurilor cu Indicație Geografică Protejată (IGP) vinificatorilor și vinăriilor implicate în dezvoltarea și promovarea sectorului, dar și a vinului cu însemne de calitate.

Vinăriei „Cricova” i-a fost oferită diplomă de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie” pentru cea mai bună vinărie din regiunea IGP „Codru”. Pentru zona cu Indicație Geografică Protejată „Valul lui Traian”, cea mai bună vinărie a fost desemnată „Fautor”. Iar Vinăria „Purcari” a fost apreciată ca cea mai bună vinărie din regiunea cu IGP „Ștefan Vodă”.

În cadrul evenimentului au fost oferite și diplome de recunoștință pentru performanță în dezvoltarea și extinderea piețelor de desfacere a vinurilor cu Indicație Geografică Protejată „Codru” – vinăriei „DOINA VIN SRL”. Pentru performanțe remarcabile a vinurilor cu Indicație Geografică Protejată „Ștefan Vodă”, diplomă de recunoștință i-a fost oferită vinăriei „Sălcuța”, iar „Gitana Winery” a fost apreciată cu diplomă de recunoștință pentru performanță și extinderea pieței de desfacere a vinurilor cu IGP „Valul lui Traian”.

De asemenea, pentru a susține dezvoltarea domeniului vitivinicol, vinăriei „Domeniu la Prut SRL” i-a fost înmânată diploma de încurajare pentru producerea primelor vinuri cu Indicație Geografică Protejată „Codru”. De aceeași mențiune s-a învrednicit și vinăria „Suvorov Winery SRL”, pentru producerea vinurilor din IGP „Ștefan Vodă”, iar vinăria „Domeniile Cuza” a fost susținută cu diplomă de recunoștință pentru producerea primelor vinuri cu IGP „Valul lui Traian”.

Un accent deosebit a fost pus și pe aportul la dezvoltarea Indicațiilor Geografice Protejate a produselor vitivinicole în Republica Moldova. La această categorie, diplome de recunoștință au fost oferite vinificatorilor și amicilor Vinului Moldovei Leonora Obadă și Viorel Golovatiuc.

Specificul vinurilor cu IGP, la „DeVin&DeGust”

În prima zi a festivalului, la eveniment au participat peste 28 de vinării, care produc vinuri cu IGP din cele 3 regiuni delimitate ale Moldovei: „Codru”, „Ștefan Vodă” și „Valul lui Traian”. Vizitatorii au avut posibilitatea să cunoască istoriile specifice zonelor, dar și poveștile oamenilor care produc vinuri cu IGP din cele trei regiuni. Cei curioși au participat la tradiționala Școala Vinului, care s-a desfășurat cu un program plin de activități, inclusiv  masterclass-uri și degustări ghidate ținute de somelieri și degustători certificați. La fel,  oaspeții au cunoscut și regulile de degustarea și de evaluarea corectă a unui vin, dar și asocierea cu bucate specifice gastronomiei locale.

Festivalul a continuat cu un  program artistic, unde au participat cântăreața Silvia Zagoreanu, Ansamblului de Lăutari „Plăieșii”, a ansamblului de lăutari din orașul Ungheni”, dar și Ansamblul „Alină-te dor” din Dănceni. Prima zi a evenimentului se va încheia cu un concert susținut de Tania Cerga Andrei Glavan, Pasha Parfeni și DJ Marcus Lawyer.

În cea de-a doua zi a festivalului, în data de 4 iunie, oaspeții vor avea parte de un program la fel de intens. De la deschidere, de la ora 12:00, timp de aproape 2 ore, pe scenă va evolua ansamblul „Datina Nouă” din Ruseștii noi. Iar de la 14:30 și 16:15, oaspeții se vor putea bucura de muzica Ansamblului „Haiducii” din Anenii Noi și respectiv, colectivului artistic din Ștefan Vodă.  Amicii vinului vor avea ocazia să meargă la  Școala Vinului, care va ține 2 degustări comparative ale celor 3 zone IGP la orele 13:45 și 15:30. Iar seara se va încheia cu un program artistic cu participarea X.O.Band și Ethno Republic.

Festivalul „DeVin&DeGust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Asociațiile Producătorilor de Vinuri cu IGP „CODRU”, „ȘTEFAN VODĂ” și „VALUL LUI TRAIAN”, alături de partenerul strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.

Accesul la eveniment este gratuit, iar biletele pentru degustările oferite la standurile vinificatorilor, dar și la masterclass-urile de la Școala Vinului, vor putea fi achiziționate pe loc.

AGROEXPERT este partener Festivalului „DeVin&DeGust”.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!