Партнерские материалы

Primul weekend al verii începe cu Festivalul „DeVin&DeGust”

Автор: AgroExpert
festival vin - agroexpert.md

Pe 3 și 4 iunie, Strada Pietonală „Eugen Doga” din capitală va fi locul de întâlnire pentru amicii vinului și peste 25 de vinării, care produc vinuri cu Indicație Geografică Protejată în cele 3 regiuni delimitate ale Moldovei: „Codru”, „Ștefan Vodă” și „Valul lui Traian”. Festivalul „DeVin&DeGust” este dedicat vinurilor din zonele IGP, asociate cu deliciile gastronomice specifice fiecărei regiuni.

Tradiționala Școală a Vinului va avea un program de masterclassuri ținute de somelieri și degustători autorizați, de la care oaspeții vor învăța regulile de degustarea corectă a unui vin, dar și de asociere cu bucate specifice gastronomiei locale. Toți cei prezenți vor avea ocazia să cunoască istoriile zonelor delimitate dar și poveștile oamenilor care produc vinuri cu IGP.

Cunoaște specificul fiecărei zone cu Indicație Geografică Protejată.

Regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Codru”: podgorii la cele mai înalte altitudini

Regiunea vitivinicolă IGP „Codru”, din centrul țării,  cuprinde Podișul Codrilor, Câmpia Moldovei de Nord, Terasele Nistrului Mijlociu și Dealurile Rezinei. Pe 60% din suprafața totală sunt cultivați struguri cu bobul alb, predominante fiind soiurile Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling de Rhin, Fetească albă, Fetească regală.  Vinurile albe produse în Regiunea IGP „Codru” se caracterizează prin prospețime, mineralitate accentuată, floral evidențiat și fructuos, dar și prospețimea fructelor de vară. Vinurile spumante se caracterizează prin perlare îndelungată și spumare abundentă, cu un buchet fin şi floral.

Regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Ștefan Vodă” – leagănul vinurilor roșii care ne-au dus faima în întreaga lume

Regiunea delimitată pentru IGP „Ștefan Vodă” este amplasată în sud-estul Republicii Moldova, s-a distins de-a lungul timpului prin producerea vinurilor roșii, în special a cupajelor din diferite soiuri de struguri cu bob negru.

În Regiunea IGP „Ștefan Vodă” predomină soiurile de struguri cu bob negru, din care se produc vinuri roșii și roze deosebite, dar și soiurile albe sunt bine adaptate la condițiile pedo-climatice ale regiunii. Cele mai mari suprafețe ocupă soiurile Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Sauvignon blanc și Pinot gris.

Vinurile roșii au o culoare care variază de la roșu-rodie la roșu vișiniu, cu nuanțe cărămizii în cazul maturării la barrique, iar în buchet predomină nuanțele de fructe roșii, pomușoare și condimente dulci. Vinurile albe au o culoare care variază de la alb-verzui până la galben-auriu, cu un buchet complex și elegant, marcat cu preponderență de arome florale și nuanțe ușoare de fructe albe, de note citrice, iar gustul este echilibrat, proaspăt și revigorant.

Regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Valul lui Traian”:  vinuri cu o culoare intensă și un gust bogat

IGP „Valul lui Traian” este regiunea amplasată în sudul Republicii Moldova și cuprinde Câmpia Bugeacului, Codrii Tigheciului și Terasele Prutului.

Vinurile roşii provenite de aici au o culoare mai intensă, care variază de la roşu-rodie până la roşu-vişiniu, cu arome fructuoase şi un gust bogat. În schimb, vinurile albe sunt fine și vioaie, buchetul este complex și elegant cu note de fructe proaspete, gustul savuros și echilibrat. Vinurile rose sunt de culoare rose pal cu reflexe ale culorii de zmeură și petale de măceș, cu un buchet de fructe proaspete pe un fundal mineral, gust moale, fructuos, proaspăt și răcoritor.

Festivalul „DeVin&DeGust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Asociațiile Producătorilor de Vinuri cu IGP „CODRU”, „ȘTEFAN VODĂ” și „VALUL LUI TRAIAN”, alături de partenerul strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.

Accesul la eveniment este gratuit, iar biletele pentru degustările oferite la standurile vinificatorilor, dar și la masterclass-urile de la Școala Vinului, vor putea fi achiziționate pe loc.

AGROEXPERT este partener al evenimentului Festivalul „DeVin&DeGust”.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!