Centrul Regional de Consultații în Business, cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), a inițiat selectarea a patru producători și exportatori de struguri de masă din Republica Moldova pentru a produce spoturi promoționale, care vor contribui la informarea cumpărătorilor din Uniunea Europeană despre calitatea și gustul strugurilor moldovenești.
Companiile interesante pot depune o scrisoarea de motivare ce va include descrierea domeniului de activitate, suprafața cultivată, piețele-țintă de desfacere, infrastructura post-recoltă și informația de contact. Vor fi selectate companiile care dețin plantații de struguri de masă moderne, în special de tip Galbe și/sau Pergola; au o suprafață de minim 10 hectare de struguri, dispun de infrastructură post-recoltă cum ar fi linii de sortare, depozite frigorifice, și au experiență de participare la expoziții, târguri, misiuni comerciale etc. De asemenea, vor avea prioritate producătorilor care au deja experiență de colaborare cu parteneri din țările membre ale UE.
Octavian Olaru, reprezentant al Centrul Regional de Consultații în Business, a declarat că spoturile promoționale vor fi produse în limba engleză care este utilizată în relații comerciale pe piețele țărilor membre ale UE și urmează să fie realizate până în luna octombrie curent. Aceste spoturi urmează să substituie evenimentele comerciale anterioare unde puteau fi prezentați strugurii moldovenești, a precizat Octavian Olaru.
Ulterior, aceste spoturi vor fi incluse într-o amplă campanie externă de promovare a strugurilor de masa produși în Moldova, pentru a extinde comercializarea acestora pe noi piețe internaționale.
În proces de producere sunt alte 11 spoturi video ale producătorilor de fructe și struguri din Moldova, realizate cu suportul USAID/APM.
Actualmente, în Republica Moldova sunt circa 130 mii de hectare de viță de vie, dintre care circa 12 600 de hectare sunt podgorii de struguri de masă. În 2019 producția globală de struguri a fost de 659 de mii de tone, dintre care 112 mii de tone au fost struguri de masă. Exporturile de struguri de masă moldovenești sunt în continuă creștere. Exporturile către UE, reprezentând 30% din volum.