Партнерские материалы

Re.Wine: Moldova va avea o platformă de viticultură regenerativă bazată pe satelit

Автор: Fiodorov Ilinca
În Republica Moldova a fost lansat proiectul „Re.Wine” - o platforma de viticultură regenerativă bazată pe satelit - agroexpert.md

În Republica Moldova a fost lansat proiectul „Re.Wine”, o platformă web inovatoare menită să sprijine practicile regenerative în rândul producătorilor de struguri și a părților interesate din industria viti-vinicolă moldovenească. Aceasta este dezvoltată de către compania cehă Big Terra și Asociația Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA), fiind finanțată printr-un grant oferit de Fondului Ceh pentru Inovații 2024, implementat de PNUD, cu sprijinul financiar din partea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe.

Prin adaptarea și extinderea platformei Carbognostic de la Big Terra, proiectul Re.Wine se angajează să ofere viticultorilor un instrument vital pentru adaptarea la schimbările climatice. Potrivit lui Pavel Juruš, fondator și CEO al Big Terra, acest serviciu nu doar furnizează informații climatice și de mediu, ci și deschide noi oportunități de afaceri pentru fermieri, permițându-le să recupereze investițiile în agricultura regenerativă prin programe de compensare a carbonului. 

„În prezent platforma Re.Wine este mai mult un studiu de fezabilitate și urmează să fie testată în lunile ce urmează de către trei viticultori din Republica Moldova. Vrem să facem ideea noastră accesibilă pentru toată lumea, însă cei care vor dori să aibă acces la baza de date mai aprofundat vor trebui să-și facă un cont. Versiunea finală a platformei într-o formă de demonstrare o vom avea până la sfârșitul lunii noiembrie, când vom aduna feedback-ul viticultorilor și ai celor implicați în proiect”.

Fermierii vor beneficia de posibilitatea de a monitoriza vizual plantațiile lor de viță-de-vie și vor primi rapid feedback pentru a fi evaluați ca practicanți ai viticulturii regenerative. Dezvoltatorii platformei susțin că nu este un instrument de ghidare pentru lucrările din plantație, ci mai degrabă un mecanism de identificare, care va permite fermierilor să recupereze investițiile în agricultura regenerativă.

 

„Scopul proiectului nostru este să demonstrăm că putem utiliza tehnologiile digitale reflectate prin cifre pentru viticultorii care practică agricultura regenerativă. Totodată, vrem să demonstrăm furnizorilor de servicii sau intermediarilor de compensare a carbonului și clienților lor că piața vitivinicolă din Moldova este pregătită să accepte sprijinul pentru creditele de carbon. Acest lucru înseamnă că fermierii pot primi o sumă de bani pentru a-și susține practicile existente de creștere ecologică, durabilă și regenerativă. Și, de asemenea, foarte important, aceste inițiative reprezintă nu doar un impuls pozitiv, ci și o veste îmbucurătoare pentru ei, având în vedere tendința consumatorilor din întreaga lume de a fi mai atenți la proveniența și procesul de producție al vinului pe care-l consumă. Faptul că pot accesa aceste date îi ajută să-și îmbunătățească materialele de marketing și de vânzări, putând demonstra că practică într-adevăr o abordare prietenoasă cu mediul, așa cum pot confirma din datele furnizate de satelit”, a punctat Paul Kucera, CCO Big Terra.

Proiectul are patru componente principale:

  • Identificarea stakeholderilor și partenerilor cheie, alături de factorii determinanți pentru succesul sectorului vinicol regenerativ din Moldova.
  • Adaptarea practicilor agricole regenerative la specificul industriei vinicole din Moldova.
  • Demonstrarea pilot a funcționalității platformei.
  • Prezentarea rezultatelor, evaluarea modelului de afaceri și de finanțare.  

„ACSA are deja o experiență vastă în sub-sectoarele care vor fi atinse în cadrul proiectului Re.Wine: agricultura ecologică, regenerativă, cât și proiecte de digitalizare a agriculturii. Am avut activități privind promovarea viticulturii ecologice în Republica Moldova, la finalul căruia am elaborat și un ghid pentru fermieri. Un alt proiect la care aș vrea să mă refer este Registrul vitivinicol, proiectul care a derulat timp de șase ani. Noi am lucrat în toate cele trei zone vitivinicole din țară. Am colectat cereri de înregistrare de la operatorii de viță-de-vie. Au fost înregistrate circa 90 de mii de parcele, aproximativ 60 de mii de hectare din peste 500 de localități. Anume aceste experiențe ale noastre i-au determinat pe reprezentanții companiei Big Terra să ne contacteze și să dezvoltăm acest proiect frumos Re.Wine”, a punctat directorul de program din Cadrul ACSA, Andrei Băț.

Platforma este dezvoltată prin intermediul unui grant oferit de Fondului Ceh pentru Inovații 2024, implementat de PNUD, cu sprijinul financiar din partea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe.

„Ne străduim să sprijinim inovațiile și să încurajăm colaborarea dintre sectorul privat și cel academic. Acest proiect este extrem de actual și orientat către viitor, stârnind interesul fermierilor. Acest lucru ne încântă, deoarece interesul din partea sectorului confirmă că ideile generate în cadrul acestui proiect vor fi implementate cu succes. Scopul nostru principal este să promovăm dezvoltarea sectorului vitivinicol și creșterea economică, contribuind în același timp la procesul de transformare digitală a societății”, a punctat Serghei Botezatu, Manager de proiect, Transformare digitală, PNUD Moldova.

Proiectul Re.Wine a fost lansat anul acesta, urmând să fie derulat în lunile următoare ca un program pilot, cu potențialul de a fi urmat de implementarea comercială în anii viitori, după analizarea și integrarea feedback-ului provenit de la fermieri și de la alte părți interesate.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!