Партнерские материалы

Soler – energia soarelui prin intermediul tehnologiilor accesibile

Автор: AgroExpert
Soler energie solară - agroexpert.md

În viața fiecăruia dintre noi se întâmplă multe evenimente și procese, ce nu țin de voința noastră. Totuși, noi continuăm să trăim în „timpul schimbărilor”. Mulți dintre noi  își schimbă modul de gestionare a afacerilor și a vieții din unul de „criză” în unul de „oportunitate” în spiritul „înțelepciunii orientale. În anul 2022 această schimbare forțată, dar  nu mai puțin magică, a avut loc și pe piața mondială energetică. Termenul „alternativ” a devenit unul din principalii „piloni” și o „autonomie salvatoare”. Despre modalitatea și motivele care au impulsionat transformarea energeticei solare din Moldova din „rățușca cea urâtă în „lebăda frumoasă” au fost relatate redactorului Agroexpert de către proprietarul și administratorul companiei Soler – Evghenii Gavriluța.

Astăzi, pare să fie clar motivul de dezvoltare rapidă a sectorului de generare a energiei solare în RM. Și totuși, de ce a durat așa de mulți ani?

Deoarece, o perioadă îndelungată, în țara noastră, acest proces s-a menținut în mare parte pe entuziasmul experimentatorilor individuali, la care mă pot atribui și eu. Am început să mă ocup în mod direct de domeniul energiei solare din Mi s-a părut interesant să transformăm ideile ce țin de energia alternativă în forme aplicate ale acesteia, să vedem beneficiile practice obținute în cadrul unei gospodării casnice sau la o întreprindere. La început, a fost o cercetare realizată de amatori în ceea ce privește utilizarea energiei solare pentru a încălzi apa în propriul apartament, în casele prietenilor și a rudelor. Așa numit experimentul „în cercul celor apropiați”.

Totodată, trebuie menționat faptul că, în paralel cu acest „hobby”, am desfășurat activitatea de întreprinzător în domeniul sistemelor de iluminat bazate pe tehnologia LED. Compania noastră activează și astăzi în domeniul echipamentelor de iluminat, dar nu la fel de activ ca pe timpuri. Pe atunci, aproximativ la mijlocul ultimului deceniu, compania a atins apogeul în domeniul comercializării produselor bazate pe tehnologie LED, și, respectiv, a apărut necesitatea diversificării activității. Anume în acel moment, am privit experimentele mele cu utilizarea casnică a energiei solare din altă perspectivă. Am plecat în vizită la un prieten în Bulgaria,  care deținea o pensiune mare și în care au fost implementate aproape toate tehnologiile de energie alternativă: colectoarele solare pentru încălzirea apei, panourile fotovoltaice pentru generarea energiei electrice, o pompă de căldură, un cazan pe combustibil solid, precum peleți și brichete, sisteme de iluminare cu LED-uri.

Trebuie de menționat un aspect important, în Bulgaria pe atunci nivelul prețurilor la energie era mult mai înalt decât în ​​Republica Moldova. Prin urmare, în Bulgaria, ca și în întreaga Uniune Europeană, sursele alternative de energie s-au dezvoltat într-un mod foarte rapid și intens. În același timp, în Moldova, prețurile la purtătorii de energie – electricitatea și gaze, în primul rând, nu afectau prea dureros populația. Prin urmare, a fost foarte dificil să convingem oamenii că există un motiv bine întemeiat pentru a trece la o „energie verde”. Trebuie să recunoaștem faptul că timpul purtătorilor de energie ieftini s-a finisat. Trebuie să fim pregătiți pentru „ora X”.

Atunci a început pregătirea de facto, și nu doar în teorie?

Toate soluțiile prezente pe atunci pe piață, în speță, vreo zece de tipuri de colectoare solare pentru apă caldă, erau destul de scumpe. În acel moment, investițiile în astfel de echipamente puteau să se răscumpere peste zeci de ani. Și pentru cea mai mare parte a consumatorilor casnici și industriali din Republica Moldova, această investiție nu părea una rentabilă. O componentă importantă a motto-ului nostru corporativ este accesibilitatea tehnologiilor: energia alternativă nu trebuie să reprezinte un lux, ci să fie accesibilă tuturor. Acest lucru ne-a determinat să căutăm soluții tehnice relativ ieftine.

Ca urmare, noi am configurat o versiune nouă, nu cea mai simplă și ieftină a colectorului, l-am echipat ulterior cu un element de încălzire electric, o unitate electronică de control care poate fi programată în mod flexibil, în funcție de regimul de consum al apei, astfel încât unitatea să fie exploatată pe parcursul unui an întreg și nu doar în sezon. În Moldova, conform datelor serviciului hidrometeorologic, sunt aproximativ 280-300 de zile cu soare pe an, iar asta reprezintă aproape 10 luni din an când poți obține apa caldă gratis! Am prezentat acest „hibrid” în cadrul expoziției  „MOLDEXPO”, care a căpătat un interes sporit din partea vizitatorilor.

La acel moment, colectorul era „fără nume”. Noi am vrut să venim cu un nume „brand” pentru colectorul  nostru, care ulterior să devină un nume comun pentru acest tip de echipamente, de exemplu, cum astăzi orice copiator este numit „xerox”. Aproape un an, am căutat un nume pentru colectorul nostru, lucrând în același timp și la un sistem de vânzare aferent. Drept urmare, în martie 2016, în cadrul expoziției MOLDENERGY, compania noastră a prezentat o gamă de produse și soluții energetice sub marca patentată „Soler”.

Cu ce ​​rezultate a ajuns compania Soler la sfârșitul anului 2022?

În acest an, ne confruntăm cu o explozie de cereri pentru sisteme de energie alternativă. Doar în anul 2022, am implementat peste 70 de proiecte finalizate, cu o capacitate cumulativă de circa 1200 kW, instalații solare de la 5 la 200 kW. În circumstanțele create, până acum publicul țintă a fost reprezentat în mare parte de gospodării individuale și obiectele infrastructurii sociale.

 

Dar în ceea ce privește sectorul agricol?

Anume în sectorul agricol care ține de producere, prelucrare, depozitare și comercializare - nu sunt implementate foarte multe proiecte. Dar, sunt sigur că potențialul generării energiei solare în businessul agrar este unul considerabil. 

Totodată, suntem parteneri în mai multe programe ce țin de îmbunătățirea eficienței energetice a obiectelor din sectorul social al economiei, precum spitale, instituții de învățământ, grădinițe. Orice spațiu liber trebuie folosit pentru a genera energie electrică pe care o poți direcționa ulterior pentru satisfacerea necesităților în producere (frigider, echipamente de procesare etc.). Acest fapt rezultă din mai multe motive.

În primul rând, cel mai mare număr de diverse programe de asistență se focusează, astăzi, pe agricultură și dezvoltare rurală. Prin urmare, recomand ca fermierii beneficiari să acorde atenție sporită îmbunătățirii eficienței energetice a gospodăriilor sale, fiind un mecanism esențial în îmbunătățirea performanței afacerii lor per ansamblu. Astfel, energia generată de o instalație solară reprezintă resurse financiare, economisite, care rămân în cadrul gospodăriei agricole și vor permite investirea acestora în alte „arii de dezvoltare”.

În al doilea rând, mulți agricultori, spre deosebire de alte categorii de antreprenori sau persoane fizice, au deja experiență în valorificarea subvențiilor de stat. În scopul acordării suportului acestei categorii de beneficiari activează așa instituții precum AIPA, ADMA și altele.

În al treilea rând, prezența unei instalații generatoare de energie solară, pentru un producător agricol, nu este doar o oportunitate de a obține o sursă alternativă de energie relativ ieftină, care poate asigura funcționarea sistemelor de irigare, de încălzire a serelor sau de răcire a depozitelor de păstrare a produselor agricole. Astfel, este o oportunitate de a deveni un participant pe piața energiei electrice.

Ce presupune acest lucru? O creștere semnificativă a producției de energie electrică solară începe în luna martie, crește până în luna iulie, iar apoi are loc o scădere treptată. Este posibil ca unele întreprinderi agricole, industriale și de infrastructură, care sunt dotate cu instalații solare, să utilizeze toată energia electrică acumulată pentru a-și acoperi propriile nevoi (așa-numita contabilitate netă). Dar există (și vor exista) producători agricoli care, dintr-un motiv sau altul, produc periodic mai multă energie decât consumă. Surplusul ajunge în rețeaua electrică, se stochează până la cerere, ca într-un acumulator virtual, creând un „depozit virtual propriu de energie”.

În perioada toamna-iarna, când activitatea solară scade, energia astfel stocată poate fi utilizată pentru necesități de producere, iar energia care rămâne neutilizată, înainte de termenul de 30 aprilie, va fi achitată de către operatorul rețelei la valoarea medie de piață. În acest fel, „acoperișul” dvs. trebuie să lucreze pentru dvs.! Pentru anul viitor, în cadrul acestor programe, este planificată sporirea eficienței energetice la aproximativ 12 obiecte de importanță socială: instituții de învățământ și din domeniul sănătății. 

Există o concurență pe piața din Moldova a furnizorilor de echipamente pentru generarea energiei solare? Prin ce vă deosebiți de concurenți?

Da, în acest segment al pieței de echipamente energetice activează diferiți jucători. Fiecare dintre ei are propria gamă de produse și soluții, precum și un portofoliu de proiecte realizate. Dar, o observație interesantă ar fi: când s-a identificat o tendință de creștere a cererii la surse de energie alternativă, chiar și întreprinderile non-profil au încercat să acceseze piața. Anterior, nu erau nici pe aproape de acest sector, credeți-mă – un domeniu complex al tehnologiilor înalte. Aceasta implică nu doar montarea echipamentului - care, apropo de asemenea, necesită calificare și o vastă  experiență, dar și efectuarea unui studiu individual privind obiectul, selectarea unei tehnologii anumite, precum și desfășurarea lucrărilor de proiectare. Sunt necesare atât calculele inginerești, cât și cele economice. Aceasta va influența durata și eficiența ciclului de viață al instalației de generare a energiei electrice. Toate acestea elemente determină satisfacția clientului, reputația producătorului de echipamente și servicii și, nu în ultimul rând, imaginea ideii în sine de energie alternativă.

Noi realizăm o planificare individuală, care vi se potrivește! Experții noștri sunt pregătiți să proiecteze o instalație solară ideală, adaptată nevoilor dvs.

Compania Soler lucrează cu renumitul producător francez Recom Sillia. Nu este cea mai mare companie, dar este singurul producător din Europa, inclus în rating-ul agenției financiare și analitice „BloombergNEF” TIER 1. Acest fapt atestă calitatea înaltă și fiabilitatea panourilor produse de această companie, capacitatea resurselor și poziția ei stabilă pe piață. În general, este complet opusul companiilor care produc în serie panourile „no-name”. Astfel, „revenim” la subiectul privind numele, cu care am și început discuția.  În general, într-o barcă cu pânze totul trebuie să fie perfect: cheresteaua navei, echipajul cu experiență, precum și numele sau scopul călătoriei. Credem că energia solară trebuie să fie disponibilă peste tot și accesibilă tuturor!

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter! 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!