Ambrozia creşte pe marginea drumurilor, prin culturi de trifoi şi locuri lăsate în paragină, dar afectează și culturile agricole. Perioada maximă de producere a polenului sunt lunile iulie–septembrie şi, în funcţie de condiţiile climatice, se poate extinde până la sfârşitul lunii octombrie. Or, în ultimii pe teritoriul Republicii Moldova s-a extins foarte mult.
Ambrozia (Ambrosia) face parte din familia Asteraceae, care cuprinde aproximativ treizeci de specii de plante anuale sau perene. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze, astm, la sfârșitul verii - începutul toamnei este unul dintre factorii agravanți ai astmului bronşic.
„O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani. În culturile agricole prezența buruienii cauzează pierderi semnificative de recoltă, iar combaterea acestei buruieni, prevenirea răspândirii și introducerii în zone neinfestate și monitorizarea populațiilor de Ambrosia a devenit o prioritate pentru Moldova, după exemplul altor țări europene”, constată Alexandra Petcuci, Category Marketing Manager Erbicide Romania & Moldova.
Potrivit lui Petuci, pentru combaterea ambroziei, în ajutor vine HELIANTHEXTM, erbicid postemergent pentru controlul buruienilor dicotiledonate din cultura de floarea-soarelui, conține 68,5 g/kg halauxifen-metil – ArylexTM active și reprezintă unica soluție de combatere a ambroziei din această cultură.
Erbicidul HELIANTHEXTM devine tot mai cunoscut și utilizat produs din piața moldovenească pentru combaterea celor mai importante buruieni cu frunză lată din cultura de floarea-soarelui: Abutilon theophrastis (teișor), Ambrosia artemisiifolia (iarbă de paragină, iarba pârloagelor), Amaranthus retroflexus (știr sălbatic), Chenopodium album (spanac sălbatic), Xanthium strumarium (cornuț, scaietele popii), Solanum nigrum (zârnă).
„Cel mai rapid efect erbicid este obținut prin aplicarea erbicidului pe buruienile aflate în stadii mici de dezvoltare, în timpul creșterii active. Simptomele vizuale, în funcție de speciile de buruieni, apar în câteva zile până la câteva săptămâni după tratament”, a explicat Petuci.
Erbicidul HELIANTHEXTM poate fi utilizat pe toate tipurile de hibrizi de floarea soarelui (convenționali, ExpressSun® și Clearfield®) de la BBCH 14 (100% din plante cu 4 frunze complet dezvoltate) până la BBCH 50 (începutul butonizării) pentru controlul speciilor de buruieni cu frunza lată.
După tratamentul cu HELIANTHEXTM (după BBCH 51), se poate înființa orice cultură în rotație normală. Totuși, pentru a evita orice situație de fitotoxicitate, pentru culturile sensibile postmergătoare (soia, trifoi, linte) se recomandă arătura înainte de semănat.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!