Партнерские материалы

Un început de an deloc caracteristic pentru apicultorii din Moldova

Expert: Ион Максим

Sezonul rece este o perioadă complicată pentru apicultori. Dar mai ales ploile deloc caracteristice pentru țara noastră în luna ianuarie, pot da mari bătăi de cap celor care se ocupă cu apicultura. Asta pentru că umiditatea este dușmanul numărul unu al albinelor, spune președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, Ion Maxim.

“Stupii pentru iernare nu trebuie să fie în bătaia vântului, să nu aibă curenți, să nu fie în zonă unde se acumulează multă umiditate. Să nu fie amplasați la umbră. Numaidecât să formeze corect cuibul”, punctează Ion Maxim.

Potrivit acestuia, albinele se tem de curenții de aer rece și de umezeală. În această perioadă este foarte important ca apicultorii să verifice urdinișurile, ar putea fi cazuri când acestea sunt blocate de albinele care au murit, subliniază specialistul, Ion Maxim. Totodată, apicultorii trebuie să se asigure că au instalate gratiile anti-rozătoare. Specialiștii nu recomandă ca să se intervină cu hrană în această perioadă a anului. Albinele trebuie să aibă rezerve de mâncare de la 12 la 18 kilograme de hrană pentru o singură familie de albine, până la apariția primului polen, adică - sfârșitul lunii februarie.

“Nici într-un caz să nu intervină cu turte proteice sau cu proteină, în perioada iernii până la zborul de curățire din luna februarie -martie. Se administrează numai turte de zahăr sau miere. În caz contrar intestinul albinei se va bloca și nu va putea începe zborul de curățiere”, spune Ion Maxim.

Specialistul mai atenționează apicultorii că este foarte important ca la începutul sezonului rece, adică, lunile octombrie-noiembrie să fie efectuate două sau trei tratări pentru combaterea Acarianului Varroua.

 

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!