În perioada 15-19 septembrie, AB Fruchthandel – importator de fructe din Germania a fost într-o misiune la producătorii de fructe din Moldova. Legătura cu importatorul a fost stabilită de Proiectul Agricultura Performantă în Moldova (APM).
„AB Fruchthandel este în cătarea furnizorilor de prune în stare proaspătă și fructe/pomușoare congelate. Noi am elaborat și transmis profilurile potențialilor furnizori, în total 13 companii. Au avut loc șapte întâlniri individuale Zoom pentru negocieri preliminare. În urma negocierilor preliminare, cumpărătorul a organizat o vizită în Moldova, pentru a verifica calitatea mărfurilor și a negocia câteva livrări de probă”, informează Tatiana Burca, specialist marketing în cadrul proiectului APM.
AB Fruchthandel a manifestat interes pentru prune de soiurile: Stanley, Lepotica, Top Hit, Chachaksca Ranniaia (pentru sezonul viitor). Cumpărătorul s-a arătat interesat și de prune President - calibru mic, prune care în mod obișnuit sunt destinate procesării, sau se vând la un preț mai redus.
Importatorul a menționat că certificarea GlobalG.A.P. și GRASP nu este obligatorie, dar constituie un avantaj, iar deținerea certificatului garantează obținerea unui preț mai mare. Prunele trebuie să fie acoperite cu pruină, să fie ferme, cu pulpa de culoare aurie și să aibă un aspect comercial atractiv.
Ion Tulei, producător de fructe din raionul Ștefan Vodă are deja experiență de export a prunelor în Germania, ceea ce îi permite să cunoască și să înțeleagă mai bine situația de pe piață, dar și să negocieze un preț bun. După vizita reprezentanților de la AB Fruchthandel la întreprindere, producătorul a reușit să livreze primul camion de prune.
„Este o livrare de probă, pe parcurs vom discuta și despre alte eventuale livrări, inclusiv pentru următorul sezon”, spune Ion Tulei.
De menționat că, o mare parte din prune în Germania sunt utilizate în patiserie (până la 50% din tot volumul total). Iată de ce, cea mai mare parte a partenerilor AB Fruchthandel sunt brutării. Totuși, cumpărătorul menționează că prețul și cerințele tehnice pentru prune sunt ca și pentru cele destinate consumului în stare proaspătă.
AB Fruchthandel începe sezonul de vânzare a prunelor odată cu începerea sezonului de recoltare a producției locale germane, acoperind cererea suplimentară cu prune achiziționate din țările balcanice. Producătorii din Germania nu depozitează prunele, iar sezonul de comercializare a producției locale durează până la mijlocul lunii octombrie. Ulterior, volumele disponibile scad semnificativ. Scopul importatorului este de a prelungi sezonul de vânzări până în luna noiembrie sau chiar până în decembrie. Această perioadă ar urma să fie asigurată de producătorii de prune din Moldova.
„În acest sezon, AB Fruchthandel intenționează să achiziționeze din Moldova 20-30 de camioane de prune, în dependență de oferta de produse calitative disponibilă”, spune Tatiana Burca.
La capitolul pomușoare și fructe congelate, procedurile de control al calității, logistica și prețurile furnizate de producătorii moldoveni sunt în conformitate cu exigențele cumpărătorului. Problema este că producătorii moldoveni de fructe congelate nu au stocuri disponibile la moment și, în general, se confruntă cu probleme la achiziționarea materiei prime. S-a discutat despre posibile contracte de livrări în sezonul următor.
Cu o poziție foarte bună pe piața României, în ultimii cinci ani, prunele moldovenești cuceresc noi piețe precum: Polonia, Republica Cehă, Letonia și, mai recent, Austria și Germania. În 2019, pe piața Germaniei au fost livrate mai mult de 1300 tone de prune.