Партнерские материалы

Uniunea Europeană sprijină dezvoltarea antreprenoriatului feminin în zonele rurale din Republica Moldova

Uniunea Europeană sprijină dezvoltarea antreprenoriatului feminin în zonele rurale oferind finanțare nerambursabilă și acces gratuit la instruire și consultanță în domeniul inițierii afacerilor. Despre activitatea economică și afacerile lansate de femeile antreprenoare din regiunea de sud a Republicii Moldova, s-a discutat în cadrul  evenimentului „LIVE din Casa Mare”, desfășurat în localitatea Cazaclia din raionul Ceadîr-Lunga, parte componentă a Grupului de Acțiune Locală „Bugeac Kilim”.  

Boris Filipov, Manager de proiecte în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, responsabil de sectorul Dezvoltare Economică, a reiterat faptul că Uniunea Europeană crede în potențialul localităților rurale, unde oamenii își unesc forțele și construiesc un viitor inovativ și prosper. „Uniunea Europeană oferă asistență pentru trei proiecte bilaterale principale în domeniul dezvoltării rurale: proiectul DEVRAM, implementat de Agenția de Dezvoltare din Austria, care se axează pe creșterea competitivității în sectorul agroalimentar și consolidarea infrastructurii de alimentare cu apă și de salubrizare în zonele rurale; Proiectul de sprijin pentru IMM din zonele rurale implementat de ODIMM și proiectul Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală în Republica Moldova. Peste 250 de proiecte locale din domeniul dezvoltării economice vor fi implementate până la sfârșitul acestui an, în cadrul Grupurilor de Acțiune Locală”.

Marina Albu, președintele Rețelei Naționale LEADER în Republica Moldova a declarat că în cadrul Grupurilor de Acțiune Locală implicarea atât a femeilor cât și a bărbaților este în egală măsură, femeile sunt active în depunerea dosarelor pentru finanțare, iar decizia de acordare a granturilor aparține oamenilor care locuiesc pe teritoriul GAL, aceștia cunoscând cel mai bine problemele și resursele locale.

Pe parcursul anului 2019, Solidarity Fund PL în Moldova a finanțat 183 micro-proiecte, dintre care peste 43% au fost implementate anume de femei. De asemenea, peste 50% din proiectele implementate în cadrul GAL-urilor au fost orientate spre dezvoltarea economică.

Totodată, Marina Albu a menționat că primele opt Grupuri de Acțiune Locală au fost create în sudul Republicii Moldova în anul 2016 și tot atunci a fost realizată metodologia-pilot de implementare a Abordării LEADER în Republica Moldova.

Pelagheia Cioban, manager GAL “Bugeac Kilim” susține că proiectele scrise de membrii GAL corespund necesităților comunității și contribuie la dezvoltarea localităților lor. Totodată, doamna Cioban a subliniat interesul sporit al femeilor pentru a iniția propriile afaceri, având și istorii de succes în domeniile HoReCa, croitorie, producerea laptelui, care motivează și mai mult viitoarele anteprenoare.

Zonă de odihnă pe malul lacului Cahul, cinematograf în aer liber, magazin online, producerea cărămizilor de tip-lego, brutărie și producerea pastelor făinoase, sunt doar câteva din proiectele implementate de femeile antreprenoare din cadrul Grupului de Acțiune Locală “Cișmeaua Sudului”. Prezent la eveniment, Dmitrii Ianul, manager GAL “Cișmeaua Sudului” a relatat faptul că anume femeile se remarcă prin generarea ideilor de proiecte ingenioase, care să contribuie la îmbunătățirea vieții locuitorilor și la crearea unui mediu curat și confortabil.

Evenimentul „LIVE din Casa Mare” este organizat în cadrul campaniei „UE pentru Moldova rurală”, iar următoarea ediție va avea loc în regiunea de centru a țării, în cadrul GAL-ului „Bazinul Lacului Ghidighici”.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!