Mierea de mană nu provine din nectar, ci din mană - secreția afidelor - o substanță dulce care se gasește în anumite perioade ale anului pe frunzele sau tulpinile unor arbori (rășinoase, stejar). Afidele – niște insecte mici care se hrănesc cu seva copacilor și care elimină o substanță dulce, mană, culeasă ulterior de albine.
Această miere cu gust intens, bogată în minerale, aromată este deci rezultatul unei simbioze între afide și albine des întâlnită în întreaga lume, dar puțin cunoscută de majoritatea oamenilor, chiar și de cei care consumă regulat miere.
Mierea de mană este extrem de apreciată în unele părți ale lumii pentru aroma ei intensă și proprietățile sale. Este binecunoscută în țări europene precum Germania, Elveția, Austria, Italia, Grecia sau Turcia, dar și în Noua Zeelandă și prețul ei este adesea mai ridicat.
Ea mai e uneori numită miere de pădure, miere de brad, de pin sau poartă denumirea altor copaci de la care este utilizată seva. În mierea de mană e posibil să existe și polen de flori, deoarece albinele pot culege și nectar de la florile sălbatice din pădure, pe lângă seva copacilor, arbuștilor sau a altor plante, dar raportul dintre nectarul florilor și cel al sevei este net în favoarea celei din urmă.
În comparatie cu alte tipuri de miere, mierea de mana este mai bogata in minerale, cum ar fi mangan, fosfor, zinc, cobalt si sulf. In plus, in ea regasim si calciu, magneziu, fier si potasiu in cantitati mai ridicate, impreuna cu polifenoli si alti antioxidanti si prebiotice (sursa de hrana pentru bacteriile din intestine care contribuie la o buna digestie).
Mierea de mana are o cantitate mai redusa de glucoza decat mierea obtinuta din nectarul florilor si in ea se gaseste un procent mai ridicat de zaharuri complexe. Ceea ce face mierea de mana speciala este compozitia ei nutritionala si beneficiile unice, ea contribuind la sanatatea sistemului digestiv, respirator si a pielii. Aceasta ajuta la combaterea oboselii, calmeaza tusea si durerile de gat, imbunatateste aspectul pielii si calmeaza gastrita, putand fi utila chiar in tratarea ulcerelor gastrice.
Beneficii:
- Mierea de mana are proprietati antiinflamatorii, este antioxidanta, imunostimulanta, ajuta la vindecarea unor boli bacteriene, dermatologice, degenerative, inflamatorii si autoimune.
- Folosit extern este benefic pentru rani si boli antireumatice.
- De asemenea, este folosit impotriva inflamatiei ovarelor.
Mierea de mana
1. Excelentă sursă de antioxidanți
Conform studiilor care au comparat sortimente diferite de miere, mierea de mană are în general o capacitate antioxidantă mai mare decât numeroase alte tipuri obținute din nectarul florilor.
Culoarea mai închisă a mierii este de obicei un indicator al unui conținut mai ridicat de antioxidanți și mai ales polifenoli, flavonoizi, dar și carotenoide și alte tipuri. Iar mierea de mană are adesea o nuanță mult mai închisă decât mierea obișnuită.
Antioxidanții protejează celulele corpului de stresul oxidativ și previn îmbolnăvirea. În plus, întârzie procesele de îmbătrânire.
2. Bogată în minerale și vitamine
Mierea de mană are în general un conținut mai ridicat de substanțe nutritive decât numeroase tipuri de miere florală. Diverse studii au arătat că mierea de mană poate conține cantități excelente din anumiți nutrienți, mai ales potasiu, dar și magneziu, calciu, fosfor sau vitamina C.
Vitaminele și minerale din miere, împreună cu zaharurile naturale și cu alte substanțe nutritive contribuie la combaterea oboselii, crescând nivelul de energie al organismului.
3. Remediu natural pentru tuse și dureri în gât
Mierea de mană formează un strat protector pentru mucoasa gâtului, calmând tusea și reducând inflamația. Substanțele cu rol antibacterian conținute contribuie la prevenirea răspândirii bacteriilor și la tratarea infecțiilor tractului respirator precum răceala sau gripa.
Mierea de mană are un efect antiinflamator, antiseptic și calmant excelent, așa cum o arată un studiu efectuat pe oameni în cadrul căruia mierea de mană a fost utilizată pentru tratarea unor ulcerații la picior rezistente la vindecare.
4. Calmează gastrita
Mierea de mană are atât un rol protector pentru mucoasa gastrică, cât și un efect antibacterian, contribuind la tratamentul gastritei și chiar al ulcerului gastric. Mierea are un efect calmant și antiinflamator, reducând în același timp producția de acizi gastrici.
Diferite elemente conținute în miere (agenți antibacterieni, substanțe antioxidante) combat dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori, așa cum o dovedesc numeroase studii, dintre care mai multe arată și capacitatea mai ridicată a mierii de mană (sau miere de pădure) de a lupta împotriva acestei bacterii, care reprezintă cauza principală a declanșării gastritei și a ulcerului gastric.
5. Rol antibacterian
Mierea de mană are un puternic rol antibacterian, dovedit de numeroase studii care arată accelerarea vindecării rănilor, reducerea numărului de bacterii în zona infectată și prevenirea răspândirii bacteriilor.
De aceea, a fost luată în calcul utilizarea mierii de mană cu rol medicinal în tratamentul plăgilor sau ulcerațiilor, studiile concentrându-se în special pe efectul antibacterian la nivel cutanat.
6. Îmbunătățește aspectul pielii
Mierea are un efect emolient, redând catifelarea și luminozitatea pielii. Are un ușor efect exfoliant și astringent, putând ajuta la deblocarea porilor și la reducerea acneei. Calmează de asemenea pielea iritată sau sensibilă. Există diverse studii care dovedesc eficacitatea mierii de mană în tratamentul acneei și a numeroase afecțiuni cutanate.
Unele persoane sunt însă alergice sau sensibile la miere, așa că e mai bine să te consulți cu un dermatolog înainte de a o aplica local pe piele, mai ales dacă ai manifestat în trecut o sensibilitate mai ridicată la aceasta.
7. Sursă de prebiotice
Mierea de mană reprezintă o sursă bună de oligozaharide, zaharuri naturale care fermentează și care servesc pe post de prebiotice, respectiv hrană pentru bacteriile benefice din tractul digestiv.
Datorită acestor prebiotice, mierea contribuie la sănătatea sistemului digestiv, îmbunătățește tranzitul intestinal și chiar absorbția nutrienților de la nivel intestinal, deoarece, pentru a putea absorbi eficient substanțele nutritive, avem nevoie de o floră bacteriană benefică la nivel intestinal.
Mierea poate avea un ușor efect laxativ, putând fi utilă în combaterea constipației.