Растениеводство

Cătina albă - o plantă miraculoasă

Cătina reprezintă o cultură de mare valoare pentru Republica Moldova, datorită multiplelor sale însușiri: alimentare, terapeutice, decorative, agricole. Fructele de cătină sunt folosite atât pentru consumul în stare proaspătă, cât și în industria prelucrătoare. Odată cu apariția soiurilor înalt productive, inclusiv fără ghimpi, și a mașinilor pentru recoltarea fructelor, producătorii autohtoni manifestă interes față de cătina albă, care devine una din cele mai profitabile specii pomicole.

Cătina albă își are originea în stepele Asiei Centrale, în regiunea Caucazului. Fructul de cătină conține de două ori mai multă vitamina C decât măceșul și de 10 ori mai mult decât citricele. În fructele coapte, conținutul depășește 400-800 mg la 100 g suc proaspăt. Alte vitamine prezente în fruct sunt: A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regăsim celuloză, betacaroten (într-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier și sodiu, uleiuri complexe etc.

Fructele de cătină se recoltează din august până la sfârșitul lui octombrie, eșalonat, atunci când fructul a atins greutatea maximă și conținutul sau în substanțe active este maxim. Uleiul de cătină obținut din aceste fructe este utilizat în tratamentul unor afecțiuni precum: alcoolism, anemie, ulcer gastric și duodenal, alergii, reumatism, precum și în afecțiunile neuroendocrinologice, circulatorii sau hepatice. Are o acțiune reconfortantă, calmantă, cu efecte ușor narcotice. Din fructele de catină se pot obține nenumărate preparate cu efecte benefice asupra organismului, așa cum este și Carotina, un amestec de fructe de catina și morcov, brevetat de profesoar Nicole-Livia Atudosiei, de la Universitatea Bioterra, produs medaliat în anul 2002 la Salonul Invențiilor de la Geneva.

În agricultură, cătina albă se folosește în unele zone pentru îmbogățirea în azot a solurilor, datorită nodozităților similare celor întâlnite la leguminoase, dar și pentru consolidarea terenurilor predispuse la eroziune, datorită capacității mari de drajonare. Cea mai folosită metodă de înmulțire la cătină este butășirea. Pentru aceasta este nevoie de lăstari maturi, cu scoarță lignificată, care se pot îngropa toamna în pământ sau acoperi cu un mușuroi. Udați bine imediat după plantare, butașii vor forma rădăcini și primăvara vor pleca devreme în vegetație.

️Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!