Растениеводство

Cum culegem cireșele? Greșelile care îți distrug pomul

Автор: AgroExpert
Cum culegem cireșele? Greșelile care îți distrug pomul - agroexpert.md

Dacă aveți mai mulți pomi de cireș, atunci cu siguranță sunteți interesați de cum culegeți fructele, deoarece acest lucru nu ar trebui să-l facem la întâmplare. Există deseori pericolul ca ramurile să rămână fără fructe sau chiar să se infecteze după ce cireșele au fost culese.

Perioada în care recoltăm este și ea importantă. Cel mai bine culegem dimineața, începând cu ora 6:00, pe răcoare, astfel încât fructele să se păstreze proaspete în lădițe, mai ales dacă intenționăm să le ducem în piață, scrie Cultivă profitabil.

Sub nicio formă nu vom recolta pe căldură.

„Cireșele nu se culeg oricum. Cred că puțini oameni știu cum ar trebui făcut corect. În primul rând trebuie să avem grijă să nu distrugem mugurii pentru anul viitor”, se explică pe canalul Pomicola Nalbant.

Să vedem cum evoluează o ramură de cireș: în vârf avem o ramură anuală, de circa 40 cm, cea mai recentă. Anterior ei avem o ramură de anul 2, pe care s-au format muguri roditori. La anul acesta o să fie plină de fructe.

Aici avem pintenii de anul 2. Pintenii aceștia vor evolua și anul următor, adică vor genera o creștere în care vor face inflorescențe și fructe în anul următor.

În momentul recoltării trebuie să avem grijă ca acești pinteni să nu fie distruși. Dacă iau cu totul cireșele, inclusiv cu pintenul, am distrus și locul o să fie gol. Nu se va genera alt pinten, iar zona o să fie descoperită. Astfel, în anul următor se va degarnisi, iar pe acea ramură nu o să mai avem fructe.

Noile creșteri se formează tocmai după un pinten. Dacă el există și facem o tăietură în fața lui, din pinten va apărea o nouă ramură anuală nouă. Puteți urmări un videoclip în acest sens aici.

Astfel că cireșele se recoltează cu codița una câte una, dacă nu luăm doar cireșele, fără codițe. În zona în care s-a rupt codița cu totul se poate instala și monilioza. Prin urmare, dacă luăm fructul fără codița vom avea un pom mai sănătos.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!