Растениеводство

Infuzia de usturoi - remediu natural de combatere a bolilor și dăunătorilor la legume

Автор: AgroExpert
infuzie usturoi plante - agroexpert.md

Infuzia de usturoi este un tratament natural pentru legumele din grădină. Aceasta poate fi folosită ca tratament de combatere a bolilor, dar și pentru a proteja legumele de dăunători. Infuzia de usturoi trebuie preparată în ziua în care se aplică, de preferat imediat ce apar primele semne de boală sau când sesizați prima dată un atac al dăunătorilor.

Infuzia de usturoi este o rețetă eficientă împotriva afidelor. Afida poate cauza pierderi importante întrucât se hrănește cu seva plantelor, lăsând în urmă frunze răsucite și lăstari uscați. Adesea, afidele apar pe plante în perioada în care fructele încep să se coacă și când tratamentele chimice nu mai pot fi aplicate. În aceste situații, de mare ajutor este infuzia de usturoi care alungă afidele, scrie agrointel.

Pentru a prepara rețeta cu usturoi contra afidelor este nevoie de 300-500 de grame de usturoi. Aceștia trebuie mărunțiți, iar apoi peste aceștia se toarnă 10 litri de apă și se lasă două zile. Compoziția se strecoară, iar la ea se adaugă 40 de grame de săpun de rufe. Se amestecă totul bine și se pulverizează plantele, în zilele când nu sunt ploi și de preferat seara.

Infuzia de usturoi poate fi un tratament eficient și contra păianjenului și a tripșilor, doi dăunători periculoși. În cazul păianjenului, acesta se așează de obicei pe partea inferioară a frunzelor și se hrănește cu seva plantelor, încetinind creșterea acestora și scăzând randamentul lor. Un atac puternic al păianjenului poate conduce chiar la pierderea întregii culturi.

Tripșii sunt la fel de periculoși. Ei se hrănesc și cu seva plantelor, deși polenul și nectarul îi atrag mai mult. Se ajunge astfel ca în plantațiile afectate de tripși, producția să fie mică și de slabă calitate.

Pentru rețetă infuziei de usturoi contra păianjenilor și a tripșilor, se culege 1 kg de păpădie împreună cu tulpinile și se umple o găleată cu apă. Păpădia se lasă la macerat două zile, apoi se iau 5-6 căpățâni medii de usturoi, se toacă mărunt și se adaugă la masa totală. Se mai lasă încă 7-10 ore, apoi se adaugă 40 de grame de săpun lichid.

Totodată, pentru a scăpa de purecii cruciferelor la varză, napi, hrean sau alte culturi, se poate trata cultura cu infuzie de usturoi la care de adaugă și cenușă. Se evită astfel ca puricii să ajungă să roadă țesuturile frunzelor.

Rețetă pentru infuzia de usturoi cu cenușă contra puricilor. Se iau 2-3 căni de cenușă de lemn și se umple o găleată cu apă. Se amestecă și se dă la infuzat timp de o zi. Mai departe, se toacă 1 cană de căței de usturoi și se adaugă în soluția de cenușă. Adăugați 1/4 dintr-un săpun cu gudron și se amestecă bine, apoi se pot pulveriza plantele. Procedura se repetă după o săptămână.

Larvele de insecte vorace sunt capabile să distrugă plantațiile de cartofii, roșiile și vinetele în câteva zile. Gândacul de Colorado se poate obișnui repede cu substanțele chimice, însă nu cu mirosul de usturoi. Astfel, plantațiile pot fi tratate cu o infuzie mirositoare de usturoi. 

Pentru această rețetă se iau 6 căpățâni de usturoi și 1,5 kg de celandină și se toacă. Se pune totul într-o găleată de 10 litri și se toarnă apa fierbinte deasupra, se acoperă și se lasă 5-6 zile la infuzat. Apoi se strecoară soluția, se adaugă 40 de grame de săpun de rufe și se pulverizează plantele.

Fluturele alb al verzei este principalul dăunător al acestei plante. Omizile mănâncă instantaneu frunze suculente, lăsând găuri și în final, tulpina complet goală. Infuzia de usturoi poate ajuta la eliminarea acestor omizi.

Pentru a prepara rețetă pentru infuzia de usturoi contra fluturelui alb al verzei, se iau 6 căței medii de usturoi și se toacă. Masa de usturoi se pune apoi într-un borcan de 3 litri care se umple cu apă. Infuzia se lasă la soare, apoi se adaugă puțin săpun lichid și se pulverizează. Soluția se agită bine înainte de pulverizare.

Infuzia de usturoi este bună și pentru a combate mana - o boală comună și periculoasă a multor culturi. Este necesar ca plantele să fie salvate la primele semne ale bolii. Astfel, pentru a prepara infuzia avem nevoie de 200 de grame de usturoi, care se vor toca bine. Se adaugă o lingură de muștar pudră și aceeași cantitate de ardei roșu. Totodată, se toarnă cei doi litri de apă și lasă la infuzat timp de 24 de ore. După aceea, se aduce volumul infuziei la 10 litri și se adaugă puțin săpun lichid. Cu această soluție se stropește bine plantele, iar procedura se repetă după 7-10 zile.

Nu în ultimul rând, infuzia de usturoi poate ajuta și la combaterea gărgăriței, muștei morcovului, psilidei, moliei, furnicilor, păsărilor și rozătoarelor. Infuziile de usturoi sunt folosite și împotriva apariției ruginii și putregaiului variat.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!