Растениеводство

Îngrijirea afinului: Cum se realizează corect tăierile

Автор: AgroExpert
Tăierile la afin - agroexpert.md

La afin, pentru obținerea de producții ridicate și fructe mari trebuie aplicate tăieri în mod regulat. Tufele mature trebuie să conțină un procent de 50 - 70% tulpini multianuale de grosimi diferite, 15 - 20% tulpini tinere cu diametrul mai mic de 2,5 cm și 15 - 20% tulpini mature cu grosimea de 2,5 cm.

După plantare este indicat ca tulpinile plantei să fie scurtate la 3 - 4 muguri, pentru a forța apariția de noi tulpini viguroase de la baza tufei.

În anul al 2 - lea, aceste tulpini se scurtează cu circa o treime sau chiar jumătate din lungimea lor, în vederea ramificării. De asemenea se îndepărtează ramurile rupte, cele slabe și subțiri. Tulpinile cu creștere lateral - oblice se lasă pe tufă.

În următorii 2 - 3 ani se aplică scurtarea numai a jumătate din tulpinile noi viguroase pentru o dispunere etajată a producției. Informațiile se conțin în Ghidul tehnic și economic: Pomi, arbuști fructiferi, căpșun.

Începând cu anii 4 - 5 de viață ai plantației se îndepărtează 1 - 2 tulpini sau mai multe (în funcție de vigoarea tufei și numărul de tulpini slabe) din cele mai bătrâne, slab dezvoltate și cu puțini muguri de rod.

În fiecare an se urmărește eliminarea tulpinilor slab productive, degarnisite și îmbătrânite. La tufele prea dense se scot tulpini bătrâne din interiorul tufei, astfel ca acesta să fie degajat. La soiurile cu tufe largi și rare (ex. Bluecrop) se urmărește ca prin tăierea de tulpini, tufele să fie menținute cât mai compacte și erecte.

La soiurile care emit un număr mare de lăstari anuali, de la baza tufei aceștia se răresc lăsând un număr cel puțin egal cu cel al tulpinilor bătrâne care se scot din tufă.

În afară de intervenția asupra tulpinilor bătrâne și tinere, pe fiecare tulpină rămasă se fac tăieri de detaliu prin îndepărtarea rămurelelor subțiri și încâlcite, care produc fructele cele mai mici, eliminarea vârfurilor uscate și a celor cu formațiuni de rod slabe și a tulpinilor rupte.

În partea superioară a tufei, dacă este necesar, se face rărirea și scurtarea ramurilor de semichelet, în lemn de 2 - 4 ani, tăierea făcându-se deasupra unui lăstar anual viguros.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!