Растениеводство

La ce distanță se plantează pomii fructiferi

Автор: AgroExpert
Atunci când plantăm pomii fructiferi trebuie să alocăm destul de multă atenție și distanțelor dintre aceștia - agroexpert.md

Atunci când plantăm pomii fructiferi trebuie să alocăm destul de multă atenție și distanțelor dintre aceștia. Ramurile pomilor nu ar trebui să se împreuneze, iar între extremități ar fi bine să existe un spațiu suficient pentru aerisire.

Pentru măr și păr, de exemplu, o distanță optimă între pomi pe rând ar fi de 6 metri. Chiar dacă la început, când îi plantați, această distanță o să vi se pară destul de mare, de fapt, coroana de la trunchi va avea circa 1 – 2 metri, așadar trebuie să calculăm distanțele pentru pomii adulți, scrie Cultivă Profitabil.

La prun distanțele pot fi puțin mai mici, adică undeva la 4 m între pomi pe rând. Cam aceeași distanță o puteți utiliza și pentru cais.

La cireș se recomandă o distanță puțin mai mare de 5 m între pomi pe rând. Tot 5 metri se recomandă între rânduri.

La nuc, o altă specie admirată de români, distanțele optime pe rând, între pomi, ar fi de 7-8 metri. Și cam aceleași distanțe și între rânduri.

Distanțele între rânduri nu pot fi mai mici decât cele impuse între pomi pe rând. Pot fi însă chiar mai mari pentru a permite și accesul mijloacelor mecanice.

Densitatea mult prea mare a pomilor în livadă, din dorința de a avea cât mai multe fructe, de a utiliza cât mai mult spațiul disponibil, va favoriza apariția bolilor și paraziților.

De asemenea, dacă pomii sunt foarte apropiați nici lumina nu va pătrunde suficient pentru dezvoltarea fructelor.

Alte lucrări foarte importante înainte de plantarea pomilor: degajarea terenului, fertilizarea, pichetarea terenului.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!