Растениеводство

Recomandările expertului - Cum poți avea căpșuni din Mai până în Noiembrie

Автор: AgroExpert
Recomandările expertului - Cum poți avea căpșuni din Mai până în Noiembrie - agroexpert.md

O cultură de căpșuni remontanți care să fructifice din mai până în noiembrie este relativ ușor de înființat, dacă urmați câteva sfaturi de la specialiști. În acest sens, Ing. horticol Marin Constantin a prezentat de curând, pe canalul său de YouTube „Sănătate din Plante”, cum puteți să aveți o cultură de căpșuni pe bilon.

„Iată, suntem pe 25 mai și fructele sunt preponderent mari și medii. Avem o cultură ecologică, doar pentru consum intern. Pentru a avea căpșuni sănătoase, e bine să le punem pe un bilon, ca să nu putrezească”, explică Ing. horticol Marin Constantin, scrie Cultivă Profitabil.

Iată principalele lucruri de care trebuie să țineți cont:

„Înainte să punem amestecul de pământ, am pus cartoane pe jos, cutii vechi de carton, ca să nu mai crească buruienile. Apoi, foarte important este și sistemul de irigație prin picurare, mai ales că veți avea un consum de apă redus. Tot prin acesta administrăm și îngrășămintele solubile în apă. Atâta vreme cât plantele au apă și hrană suficiente, se vor dezvolta armonios și vor fructifica foarte bine”, mai explică acesta.

Acoperirea bilonului se poate face atât cu folie de mulcire, cât și cu material textil. „Noi am ales să-l acoperim cu agrotextil pentru că îl folosim și în solar. Acoperirea bilonului reduce mult apariția buruienilor și menține mai bine apa în sol. După ce am întins agrotextilul, putem pune pământ în lateral să nu îl ia vântul”, spune acesta.

„Găurile pentru plante le-am dat în agrotextil cu o țeavă încălzită, fiind atent să nu stric furtunul de picurare. Cel mai simplu ar fi să puneți furtunul de picurare pe centrul bilonului și îl trageți de-a lungul plantelor”, explică fermierul.

După 3 săptămâni de la plantare, fructele din grădina sa erau deja coapte și arătau foarte bine. Căpșunile sunt curate grație agrotextilului. De asemenea, Ing. horticol Marin Constantin a realizat și o înregistrare video în care arată că și pe data de 2 decembrie căpșunile se „încăpățânau” să producă, însă din cauza brumei și a temperaturilor mai reci nu se mai dezvoltau atât de mult. Totuși, acest lucru arată că plantația de căpșuni remontanți este capabilă să ofere producție până târziu în an.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!