Растениеводство

Tehnici de tăiere la gutui: Cum să stimulezi fructificarea pomilor

Автор: AgroExpert
tehnici de tăiere la gutui - agroexpert.md

Gutuiul în plantație manifestă o creștere moderată, realizând coroane neregulate, care nu depășesc înălțimea de 4-5 m. Pomii intră pe rod la anul 3 - 4 după plantare și fructifică regulat. Gutuiul rodește pe ramuri anuale lungi, măciulii și coarne de melc.

În primii ani, fructificarea se realizează la toate soiurile pe ramuri anuale, iar ulterior, pe măciulii. Nu se contează obținerea recoltei pe coarne de melc, fiindcă potențialul de rodire este redus și fructele cad devreme.

Fiindcă gutuiul are o formă bazitonică mai potrivită se recomandă coroana natural ameliorată cu mare volum. În timpul formării coroanei pentru echilibrarea verticală a coroanei, ramura de prelungire a axului central se scurtează mai slab comparativ cu cele ale șarpantelor.

Se corectează unghiul de ramificare a șarpantelor prin transferarea direcției lor de creștere pe o ramură orientată sub un unghi respectiv. Subșarpantele se proiectează bilateral altern exterioară pe șarpantă la o distanță de 50-55 cm între ele.

Se suprimă lăstarii concurenţi, lacomi, cei orientaţi în interiorul coroanei şi care se află pe latura superioară a şarpantelor. Pentru normarea încărcăturii cu rod o parte din ramurile anuale de pe şarpante se scurtează la 3-4 muguri.

Pentru mărirea unghiului de ramificare al șarpantelor, ramura de prelungire a acestora se scurtează la un mugure exterior sau se transferă direcția de creștere pe ramuri exterioare, susține Constantin Dadu, doctor habilitat în ştiinţe agricole.

La pomii tineri circa 1/3 din ramurile anuale lungi se scurtează la 1/3 în vederea realizării unor măciulii viguroase și normarea încărcăturii cu rod.

Pe această ramură în următorii 2-3 ani se scurtează măciuliile subțiri deasupra unui mugure vegetativ sau a unei măciulii viguroase. Măciuliile slabe de la vârf se înlătură prin scurtarea deasupra unei măciulii viguroase sau a unei ramuri lungi.

În perioada de mare producție se aplică tăieri de reducție a semischeletului ce stimulează formarea unor noi ramuri lungi fructifere.

Reînnoirea semischeletului se face deasupra unei măciulii viguroase, ori la o ramificație laterală la lemn cu vârsta de 3-4 ani. Pe porțiunea rămasă se regenerează măciuliile epuizate și cele mai îndepărtate de schelet sau semischelet.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!