Sunt situații când vânăta nu are un gust bun, ci unul amar. Gustul neplăcut este dat de alcaloizi, anumiți compuși care se conțin în această legumă. Totuși, există câteva metode prin care putem preveni gustul amar al vinetelor.
În cazul în care concentrația de alcaloizi depășește pragul critic, fructele se amărăsc și devin periculoase pentru organism, mai ales dacă se consuma în exces, pe perioade îndelungate, scrie cumsa.
Vinete amara. Care sunt cauzele
Dacă ești producător și vrei ca vinetele tale să aibă un gust desăvârșit trebuie să știi că principala cauză a amărelii fructelor este lipsa apei sau culegerea lor mult după termenul optim. Este indicat să le recoltezi atunci când semințele nu au ajuns încă la maturitate.
Atenție și la variațiile de temperatură, în special la cele care se dezvoltă în grădini sau pe câmp. Diferențele de temperatura se vor reflecta direct asupra gustului lor, devenind amare.
Dacă locuiești într-o zonă în care temperatura variază destul de mult, este bine să alegi să cultivi vinetele în solar. Așa vei avea control asupra temperaturii, pe care o vei putea menține, în linii mari, constantă, solarul protejându-le și de perioadele cu temperaturi mai scăzute.
O altă cauză a gustului neplăcut poate fi și seceta, adică perioadele când nu au apă suficientă. Dacă vinetele trec prin perioada de secetă, trebuie să ai grijă să le irigi mai bine. Sunt mari iubitoare de umezeală, așa că va trebui să le uzi zilnic în perioadele fără umezeală sau de caniculă. În oricare dintre aceste doua situații, este recomandat udatul dis-de-dimineață, înainte de răsăritul soarelui.
Trebuie să știi că gustul vinetelor vine și de la soiul pe care alegi să-l cultivi. Unele sunt mai dulci, altele mai puțin dulci, gustoase. Atunci când alegi soiul, este bine să te îndrepți spre semințe sau răsaduri de la care ai gustat în trecut legume coapte.
Cum să previi amăreala vinetelor
În ceea ce privește gustul vinetelor, există câteva operațiuni care te vor ajuta să previi gustul amar al fructelor.
În primul rând, trebuie să ai grijă să achiziționezi răsaduri sau semințe din locuri avizate sau dintr-o sursă de încredere. Ai grija și la udat. Trebuie udate din belșug, dis-de-dimineață, de preferat cu apă nu foarte rece.
Dacă ai posibilitatea să le uzi cu apa din butoi, care are temperatura în jur de 25 de grade Celsius, le vei ajuta să aibă un gust foarte bun. Este bine să nu folosești apa de la robinet, pentru că ar putea fi prea rece. Udarea se face zilnic în perioadele cu secetă și la 2-3 zile în intervalele în care nu sunt înregistrate probleme din cauza precipitațiilor.
Tot pentru a preveni gustul amar este indicat să le culegi la timp. Dacă le lași să îmbătrânească, cu siguranță vor căpăta gustul neplăcut.
De asemenea, ai grija sa le consumi cât mai proaspete. Dacă le pregătești pentru iarnă, gătește-le cât mai repede după ce le-ai cumpărat.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!