Репортажи

20 de fermieri au fost premiați la Gala Fermierilor din Republica Moldova, ediția a II-a

La cea de-a doua ediție a Galei fermierilor din Republica Moldova, la care au participat reprezentanți din toate regiunile țării, fiind organizată de PRIAevents  în colaborare cu Federația Națională a Fermierilor din Moldova, au fost premiați cei mai curajoși, care în pofida pandemiei au continuat să facă ceea ce știu ei mai bine, obținând rezultate frumoase. Organizatorii au depus eforturi pentru a oferi premii fermierilor care au atins o performanță relatată de altfel în cadrul evenimentului.

Gala a întrunit atât fermierii dornici de a-și depăși limitele și a afla cum își pot dezvolta afacerile mai bine, cât și reprezentanții diferitor instituții care au pregătit informații utile pentru participanți. La eveniment a fost prezent și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, care a menționat că va depune toate eforturile necesare pentru a susține agricultorii din țară.

”Vă asigur că MADRM reprezintă un partener de încredere în dezvoltarea sectorului agricol și va canaliza toate eforturile pentru a atrage investiții externe, dar și pentru a valorifica eficient fondurile naționale orientate spre creșterea competitivității sectorului agricol,  agriculturii durabile și dezvoltării rurale. Totodată aș vrea să adresez mulțumiri partenerilor de dezvoltare, atât din țară, cât și din România, pentru că încurajează și premiază rezultatele fermierilor din Moldova” a declarat Viorel Gherciu.

Raluca Voivozeanu, fondatoarea companiei PRIAevents din România a menționat că ediția din acest a crescut la propriu, fiind premiați mai mulți fermieri decât anul trecut, or agricultorii din Moldova au obținut rezultate remarcabile în domeniul agricol, în pofida pandemiei.

”Este singura gală organizată pentru fermieri, deocamdată în Republica Moldova, un eveniment frumos care este susținut de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, de Agenția de Investiții, de Federația Fermierilor din Moldova. I-am adus în lumina reflectoarelor atât pe fermierii mici, mijlocii, dar și pe cei mari. Am oferit 20 de premii, comparativ cu 14 oferite anul trecut, pentru că am descoperit  și tineri deosebiți, implicați în agricultură, dar și femei care au uimit cu ingeniozitatea lor. Ne bucurăm să vedem că există creștere în acest domeniu, am admirat poveștile de succes și i-am adus pe fermieri împreună cu finanțatorii, care pot să le vină în ajutor” a subliniat Raluca Voivozeanu.

Federația Națională a Fermierilor din Moldova este partenerul evenimentului de la prima ediție, iar Vasile Mîrzenco prezent în sală a menționat că fermierii din Moldova au un potențial mare de dezvoltare, dar au nevoie și de susținerea autorităților.

”Ca și anul trecut, remarcăm atât succesele înregistrate de fermierii din țară, cât și problemele cu care se confruntă membrii federației. Pot să menționez că an de la an, fermierii sunt conștienți că problemele pot fi soluționate prin eforturile comune, atât ale noastre, cât și de comun acord cu autoritățile statului, prin elaborarea unor politici favorabile dezvoltării domeniului agroalimentar. Mă bucur enorm de mult că ministrul Viorel Gherciu este deschis pentru colaborare, lucru menționat de dumnealui în cadrul evenimentului. Ne-am propus să colaborăm la elaborarea Strategiei de dezvoltarea agriculturii 2021-2030, prin expunerea opiniilor noastre și sperăm că astfel vom înregistra rezultate bune în comun. Rezultatul pe care ni-l dorim este creșterea veniturilor în rândurile fermierilor, căci în prezent veniturile înregistrate în prezent sunt mici și nu le permit dezvoltarea afacerilor mai departe. Am sugerat să fie încurajate acțiunile care ar permite fermierilor să se asocieze și să coopereze, entități care ar permite dezvoltarea capacităților de producere și de comercializare a producției agricole” a declarat Vasile Mîrzenco.

Ludmila Catlabuga din satul Vîsoca, raionul Soroca, este una dintre femeile premiate în acest an la Gală, dețînînd o fermă de vaci.

”Mulțumesc organizatorilor pentru această încurajare de a ne continua munca, nu este ușor, dar sperăm să fie mult mai bine în viitor, agricultura să dețină întâietatea în țara noastră, acest lucru ne dorim” a declarat premianta.

Vadim Bîzdîga, producător de legume și fructe, dar și de cereale din nordul țării susține că premiul obținut este un imbold de a continua dezvoltarea afacerii.

”Premiul acesta este o motivare să mergem mai departe, pentru că este foarte greu să faci agricultură în țara noastră, mai ales după ce prețurile la motorină a crescut ca pe drojdie. Avem susținerea finanțatorilor și astfel reușim să continuăm afacerile, altfel cred că ar fi fost imposibil. Am cules în această lună merele deja, avem 1200 de tone de mere în frigider pregătite pentru export. Noi gestionăm o suprafață de 750 de hectare, de pe 70 de hectare am cules mere, cultura de floarea soarelui deocamdată nu am putut să o recoltăm, așteptăm să se refacă vremea ca să o putem aduna, porumb avem tot pe o suprafață de 200 de ha, iar pe 6 ha am avut cireșe în acest an” a povestit Vadim Bîzdîga.

Pe durata evenimentului au fost respectate toate măsurile de prevenire și de protecție împotriva COVID-19, iar participanții care au declarat că nu sunt vaccinați, au efectuat testul rapid antigen chiar în hotel, de către personal medical calificat, solicitat de către organizatori.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!