Soții Ala și Serghei Nichita au pus pe roate o afacere bazată pe creșterea și prelucrarea porumbului, cumpărând o moară. Din 2002, de când și-au înființat compania, au pus mult suflet și eforturi colosale pentru a oferi consumatorilor un produs de calitate, de la făina, ulei și tărâțe de porumb, toate cunoscute sub numele brandului ”Iurceneanca”.
Zi de zi soții Nichita fac naveta pentru a ajunge de la Chișinău la serviciu, în satul Iurceni, raionul Nisporeni, unde au afacerea, căci anume acolo își au fabrica de producere, cumpărată cu banii câștigați de la nuntă.
”Unii moldoveni și-au cumpărat mașină, au mers în vacanță, noi am ales să investim banii câștigați la nuntă în această afacere și nu regretăm. Muncim mult, este adevărat, dar avem o mare satisfacție când oamenii ne spun că făina noastră este cea mai bună. Este adevărat, producem făina și toate produsele noastre numai din soiurile de porumb de calitate, fără GMO (Organism modificat genetic).Porumbul se află printre plantele care sunt cele mai atinse de manipularea genetică din lume, însă noi optăm pentru porumbul alimentar, soiuri moldovenești, avem un hibrid creat -402 de către cercetătorii noștri de la Institutul de Fitotehnie ”Porumbeni”. La gust este nemaipomenit, este ca aurul în farfurie, deși la cantitate lasă de dorit. Calitatea soiului este bună, dar cantitativ suntem în urmă comparativ cu ceilalți producători. Nu toți agricultorii îl seamănă anume din acest motiv. Noi prelucrăm toată cantitatea obținută pe suprafața de 50 de hectare, dar mai procurăm anumite cantități pentru a avea cantitatea suficientă pentru producere” a povestit Ala Nichita.
Făina de porumb pe care o produc soții Nichita şi-a câştigat renumele. În 2011, „Iurceneanca" a fost apreciată cu medalia de aur la cel mai prestigios concurs național, „Marca comercială a anului 2011".
”Am primit medalia de aur pentru calitate în 2011 de la Camera de Comerț și Industrie. Lumea apreciază enorm de mult făina ”Iurceanca”, sunt producători din țară care o procură de la noi și o exportă în Germania, în SUA, în Canada. Secretul calității înalte a produsului se datorează și utilajui performant, cumpărat din străinătate. Dar secretul cel mai mare constă în soiul de porumb pe care noi îl producem și îl prelucrăm” a explicat Ala Nichita.
Pe lângă făina care le-a adus faimă, soții Nichita au în producție și alte produse obținute din porumb.
”Noi facem făina țărănească, integrală pentru că mulți cumpărători vor o mămăliguță ca la bunica acasă, cu fibre, să se simtă când este mâncată, cum se făcea pe timpuri la moară, dar poate fi macinată fin sau chiar cu granule mai mari (pasat pentru sarmale de post). Facem și ulei din porumb, nerafinat, presat la rece, un ulei foarte gustos, combinat cu cel de floarea soarelui. De asemenea facem pernuțe din tărâțe din porumb, care sunt foarte căutate pentru proprietățile de a curăți intestinele datorită durității lor, în plus acestea au beneficii pentru organism pentru valorile lor nutritive. La toate târgurile la care am participat, cumpărătorii vin cu fotografia la pachetul de tărâțe și o caută permanent.Am început să producem și hrană pentru animale, tot din porumb, sănătos și mâncat cu plăcere de câini. Ne dorim să lansăm în acest an și griș din porumb alb, am propus la cumpărători să guste și am observat că le place. La noi toate produsele nu au gluten, fapt care explică de ce sunt căutate de așa multă lume. Am obținut rezultatul la certificare și ni s-a confirmat lipsa glutenului în produsele noastre, un mare plus, căci multă lume are intoleranță la gluten” a menționat Ala Nichita.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!