Репортажи

Apinatur: Un brand recunoscut în Moldova, dar și în străinătate

Sanda Condratiuc și Roman Condratiuc, sunt cei care au preluat conducerea companiei ”Apinatur” de la tatăl lor, un apicultor cu o experiență adunată în domeniu.În prezent, compania este unul dintre cei mai mari exportatori de miere din Moldova, iar planurile de dezvoltare se pare că sunt grandioase, tinerii își propun să sporească exporturile, dar să își relanseze prezența în forță și pe piața locală.

Sanda Condratiuc este responsabilă de promovarea imaginii și de relațiile comerciale în afara țării, dar și de toate activități ale companiei. Tânăra a fost plecată în Marea Britanie la studii, ca ulterior să revină acasă și să își pună ideea în practică de a lansa o afacere în domeniul apiciculturii.

”Am revenit în țară în 2013 și a fost o provocare și pentru mine, timp de 18 luni am încercat să valorific experiența mea pentru a relansa brandul afacerii de familie. Inițial a fost destul de greu, nici consumatorul nu era pregătit de un produs de calitate gata ambalat. Chiar dacă aveam 3 magazine în Chișinău pe atunci, vânzările erau mici. Nu era obișnuința de a cumpăra mierea din magazin, cultura consumatorilor nu era încă la nivelul de acum. După 8 ani, consumatorul a crescut, și cerințele sunt mai mari, dar și numărul cumpărătorilor a sporit. Mulți preferă să facă online comanda unui produs care deja a fost verificat. Noi de fapt anume la acest aspect am lucrat foarte mult” a povestit Sanda.

Perioada pandemiei și-a pus amprenta și pe activitatea companiei, care a încercat să utilizeze cantitățile de miere procurate anterior, și-a axat producerea mai mult pentru piața locală, dar nu și-a stopat activitatea în 2020.

”Nu mai este niciun secret că noi colectăm mierea și alte produse apicole de o calitate superioară de la alți apicultori, mai mici. Dar vreau să spun că atunci când se cumpără de la Apinatur, de fapt se investește în producătorii mai mici, de la care noi achiziționăm mierea mulți ani la rând. Anul trecut noi am avut stocuri din anii precedenți, dar a fost simțitoare criza pandemică și pentru noi. Dar consider că a afectat nu numai producătorii mari, dar în special pe cei mai mici, de la care nu am reușit să cumpărăm cantități ca în anii mai buni. De regulă, cumpărăm de la 300 de apicultori, în funcție de sezon ,dar depinde și de cantitățile noastre pe care le putem prelucra și de a le vinde. În prezent, stocul nostru este pentru piața internă ” ne-a explicat Sanda.

Tânără antreprenoare își propune să mențină poziția de exportator al companiei, să dezvolte noi colaborări internaționale, dar totodată să desfășoare activități de promovare și pe piața locală,aceasta este o prioritate în strategia sa.

”Pe durata acestor ani, foarte mult s-a lucrat la imaginea țării per ansamblu pentru a putea exporta mierea din Moldova. Parteneriatul nostru îndelungat cu Asociația Națională a Apicultorilor, Asociația Exportatorilor de Produse apicole  din Republica Moldova, ne permite accesul la cei mai buni producători de miere din regiune. Aceste relații ne oferă posibilitatea de a descoperi o gamă largă de produse apicole cu un gust distinct și bogat ce ne permite comercializarea și promovărea producției autohtone în peste 12 țări din Estul și Vestul European. În România, în primul rând, exportăm, unde producția noastră este foarte bine apreciată. De asemenea, exportăm în Spania, Franta, Germania, Slovacia, Italia, Belgia, Polonia, Rusia și țările Baltice” a subliniat Sanda Condratiuc.

În 2013, mierea de salcam promovată de ”Apinatur” a fost premiată cu medalie de aur în cadrul expozitiei Internationale ”Apimondia”.

”Este cel mai prestigios premiu în domeniu, obținut pentru mierea de salcîm și cea de fag. Îmi amintesc că în acel an, evenimentul a fost în Ucraina,la Kiev. A fost un pas important pentru noi și acest lucru a fost un stimulent enorm pentru noi. Ulterior nu prea am mai participat la expoziții internaționale, ne-am axat la promovarea produsului pe piața locală și am demarat procedurile necesare pentru a începe exporturile mierii din Moldova în Europa” a menționat tânăra antreprenoare.

Compania ”Apinatur” este beneficiară a unui grant pentru export în cadrul Proiectului Ameliorarea Competitivității (PAC II).

„Noi exportăm produsul ambalat cu valoare adăugată, unde valoarea adăugată rămâne la noi acasă. Fiecare produs comercializat de Apinatur oferă apicultorilor șansa de a-și dezvolta afacerea. Obiectivul meu este să creăm un conglomerat al apicultorilor din Moldova, astfel să putem să ne dezvoltăm cu toții. În curând, datorită grantului PACT II, preconizăm să lansăm o linie mai puternică, de brand internațional, cu un nume care să fie sonor și căutat ulterior pentru calitatea produsului cu care consumatorul este obișnuit” ne-a spus antreprenoarea.

Produsele apicole se comercializează în special prin intermediul magazinelor online, iar Sanda susține că își dorește să promoveze folosirea mierii și în gastronomie, nu numai ca produs consumat pentru combaterea răcelii și întărirea imunității. Din acest motiv, pe site-ul companiei, se găsesc numeroase rețete care conțin mierea ca un ingredient indispensabil.

”Într-adevăr mierea este un produs care stimulează imunitatea și proprietățile sale nutritive sunt foarte bine cunoscute, nu mai este nevoie de explicat. Totuși am o mare dorință de a introduce mierea și în gastronomie, lucru absolut firesc în țările europene.De exemplu, mierea de hrișcă are la fel de multe proprietăți la fel ca cea de Manuca, dacă ar ști oamenii acest lucru, ar opta anume pentru mierea de hrișcă, pe care o pot cumpăra la un preț mult mai mic decât l-ar achita pentru cealaltă miere. Într-adevăr are un gust mai specific, un miros mai înțepător, dar dacă este combinată corect cu produsele necesare, este uluitoare. Îmbunătățește  orice mâncare, cel puțin îmi doresc să promovez utilizarea mierii nu numai ca îndulcitor, dar și ca ingredient în gastronomie, așa cum se întâmplă la englezi, la francezi, să fie și la moldoveni” a subliniat Sanda.

⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!