Репортажи

Arcadie Foșnea: ”Cheia succesului a fost îmbinarea experienței europene cu valorile noastre tradiționale”

Crama Mircești a fost deschisă pe teritoriul conacului boieresc din localitate, pe care Arcadie Foşnea, fondatorul Cramei şi preşedintele Asociaţiei Micilor Producători de Vinuri, l-a restaurant cu multă atenție, păstrând elemente arhitecturale brâncovenești, datorită cărora intenționează să valorifice atât potențialul vitivinicol, cât și turistic al zonei.

Când ajungi la Crama Mirceşti, situată pe pantele înalte a raionului Ungheni, te simți de parcă ai reveni în timp, datorită arhitecturii și locului pitoresc din preajmă, unde se află plantația de viță-de-vie.

„Este un vis de 20 de ani. Eu am avut norocul să plec în 1997 în Germania, am absolvit în 2001 viticultura-vinificaţia. Acolo am locuit într-o regiune vitivinicolă, foarte densă. Erau foarte răspândiţi micii producători, cum suntem noi. Acum 80 % din vin este produs de micii producători. Materialul săditor este foarte important, unele soiuri au fost aduse din Germania, altele din Italia, de exemplu Feteasca regală, în primul an nu a fost roadă, la al doilea an am cules 4 tone la hectar, în al treilea - 9 tone/ha, apoi am obținut 25 tone, ulterior a coborât la 15 tone, iar anul trecut am cules 20 de tone. Există și alte condiții de care depinde roada din plantații” a spus Arcadie Foşnea, proprietarul Cramei Mirceşti.

Suprafața plantației de viță-de -vie este de 15 hectare în prezent, însă proprietarul susține că aceasta se va extinde în viitor.

”Am ales soiurile locale, apoi cele neobișnuite, georgiene și cele europene, expuse pe terroire, am argumente la fiecare soi, ele bine redau gusturile locale. Cu cât țara este mai săracă, cu atât vinul este mai aromat. Și cu cât țara devine mai cunoscută, cu atât vinul devine mai elegant. Cel mai scump vin este Pinoit noir, iar alb este Rieslingul, un vin elegant. Eleganța costă și este înalt apreciată, nu vulgaritatea” a mai adăugat Arcadie Foșnea.

Datorită Proiectului de Competitivitate din Moldova, Crama Mircești a beneficiat de un grant pentru restaurarea pensiunii și procurarea echipamentului necesar procesului de vinificație. Are o plăcere deosebită să povestească despre cum se implică la toate procesele vitale în plantație.

”Eu personal tai 2200 de butuci într-o zi, nici nu simt oboseala. Cineva m-a întrebat de ce nu avem haragi în vie, am explicat că în al II-a sau al III-a an, noi îi scoatem și îi punem în altă plantație. Aceștia încurcă la formarea viței, care are nevoie de libertate. De la înflorit până la cules tehnic trec 90-110 zile, culegem de la 110-130 zile, vinurile mai complexe le culegem la 115 -130 de zile și ne orientăm la nivelul de zahăr, dar la albe măsurăm aciditatea, iar la cele roșii coacerea bobiței. În vinurile noastre aciditatea este de 7,2 la coacerea fiziologică. Coacerea este lentă și toate procesele nu sunt grăbite, principiul de foarfece, precum mi-au explicat producătorii germani, cunoșatem că la 1 iulie aciditatea în struguri este de 50 grame la litru, cu fiecare zi scade, iar nivelul zahărului crește. Este comod acest principiu, deoarece permite menținerea unui nivel echilibrat între zahăr și aciditate. Noi urmărim eleganța, coacerea fiziologică oferă un gust deosebit. Și așa cum o făceau buneii noștri, noi culegem strugurii în luna octombrie, când s-au copt foarte bine” a specificat proprietarul Cramei Mircești.

Arcadie Foșnea este şi preşedintele Asociaţiei Micilor Producători de Vinuri, iar membrii acesteia au mereu întrebări și primesc suport informațional, care valorează mult, în special pentru producătorii începători care vor să cunoască detalii despre îngrijirea viei din dealul satului Mircești.

”Noi stropim pentru a preveni, nu a trata, nu așteptăm boala. Am stropit la 7-8 zile în acest an, sistemic nu am riscat la 12-14 zile deoarece a fost frig, mult timp, vița de vie avea nevoie de ajutor, crește câte 7 cm pe zi. Într-o săptămână se consumă substanțele nutritive și din acest motiv nu așteptăm 2 săptămâni, stropim mai des. Cupru folosim o singură dată, în combinație cu soda calcinată, în acest fel cupru trece aproape sub formă sistemică, doza o înjumătățim. Am un prieten în germania care stropește de la 300-500 g la hectar, pe când în Moldova se utilizează de vreo 10 ori mai mult, 4-5 kg. Am experimentat și pot spune că funcționează foarte bine. Soda ridică pH-ul puternic și pot fi distruse toate ciupercile. Insecticid folosim permanent, dar iarăși o doză înjumătățită sau chiar 1/3 din doză, dar o facem constant” a explicat Arcadie Foșnea.

Crama Mircești deține parcele experimentale și demonstrative pentru proiectul național „Best Grapes/Cei mai buni struguri” – un parteneriat între Proiectul de Competitivitate din Moldova și Oficiul Național al Viei și Vinului pentru stabilirea practicilor optime de cultivare a strugurilor în condițiile climaterice din Moldova.

”Un producător mare spune că producția sa depinde 70% de calitatea strugurilor, 10% de oamenii implicați în proces, 10% - tehnica utilizată și 10% materialele auxiliare, pe când un producător mic promovează cultura locală și zona din preajmă. Noi avem o prisacă nu departe de vie, doza utilizată de preparate în vie nu nu este toxică, nu dăunează biodiversității, niciodată nu am închis albinile. Mai folosim și sticla lichidă (siliciul ) pentru sănătatea strugurilor, formează o pieliță de protecție. Este riscant, sunt tehnici pe care le facem de câțiva ani. Fosforul un pesticid foarte ieftin, scos din utilizare, iar acum să îl înlocuiescă pentru că de fapt cupru e mai toxic decât orice alt pesticid. Solul e plin cu râme, care ne asigură o afânare de invidiat, un indicator că totul este ecologic. Am o expresie pe care o spun des- ”Инструкция -мечта дурака”, totul este individual, fiecare producător trebuie să își potrivească cheia succesului său” a menționat Arcadie Foșnea. 

Satul Mircești, are o importanță istorică și dispune de un terroir bun pentru vinurile cu un caracter puternic, cât și un peisaj turistic de invidiat care merită a fi vizitat cel puțin o dată în viață.

”Vinurile trebuie să fie artizanale, micii producători nu pot să concureze la cantitate, ci la calitate cu producătorii industriali. Mereu am spus că vinul produs de un producător responsabil trebuie să se deosebească prin ceva. Noi producem 50 de mii de sticle de vin pe an, 12 soiuri, dar suntem la o etapă de dezvoltare continuă.Fiecare medalie obținută este un îndemn să continuăm și o încurajare că suntem pe calea cea bună. Rara Neagră a cucerit juriul de la Concursul Mundus Vini, obținînd medalia de Argint în acest an, o bucurie pentru noi.Vrem să ne extindem, de la cele 15 hectare pe care le avem la o suprafață mai mare, planificăm să mai plantăm vii, să mai creăm condiţii de producere. Avem bucuria de a promova producătorii locali, de aici, avem și un olar, de la care am cumpărat veselă din lut de la cramă. I-am cumpărat recent un cuptor din Germania ca să reușească să țină ritmul cu noi. La cramă  avem și o colecție de picturi de la Snejana Colesnic din Chișinău. Produsele alimentare sunt majoritatea din sat, brânza de vaci, de oi de la stână, noi creștem porci, avem ouă, de toate de aici din zonă. Când am angajat cele 8 persoane, numai una avea experiență în domeniul turismului, dar treptat au învățat cu toții și acum dispunem de servicii precum degustarea diferitor soiuri de vin, de la 3-8 soiuri, vizitatorii pot beneficia și de mese copioase cu bucate alese regionale, pregătite la noi, dar se pot opri şi peste noapte, să închirieze o cameră la cramă, avem 5 camere” a mai adăugat Arcadie Foşnea, proprietarul Cramei Mirceşti.

Deşi activează de câţiva ani, Arcadie Foșnea a reuşit să impresioneze vizitatorii cu gusturile inedite a vinurilor, unul dintre ele fiind maturat în butoaie de salcâm. Am avut și eu plăcuta ocazie să gust din aromele fine şi gustul deosebit al vinurilor albe și rose.

”Sauvignon Blanc Fume, un vin special, un Sauvignon Blanc baricat în butoaie de salcâm, o adevărată încântare a simțurilor. Vinul se deschide cu arome de lemn verde, note de salcâm, pere verzi și gutui, descoperi apoi un gust elegant, echilibrat, corpolent și onctous în care aromele de piersici de vie se împletesc cu o aciditatea plăcută.

Sauvignon Blanc se deschide cu arome de soc și fructe exotice, oferind un gust elegant, echilibrat, corpolent, în care aromele de piersici de vie se împletesc cu o aciditatea plăcută. Vinul Rose este foarte echilibrat, cu note de fragi, agrișe și grapefruit, care se îmbină armonios cu aromele de cireș, are un gust fin și suculent, fructat și proapăt, o adevărată delectare.

Chardonnay un vin echilibrat care  surpinde cu aciditatea plăcută care scoate în evidență aromele florale și fructate de pere și agrișe coapte. Este un vin elegant cu o mineralitatea specifică terroire-ul de la Mircești. Feteasca Albă este un vin expresiv cu o culoare verde-gălbuie, cu arome de tei și miere, gust elegant, aromat cu aciditate care îți amintește de cârceii de viță de vie, cu o mineralitatea extrem de bine exprimată, care imprimă vinului o complexitate aparte. Dar gustul la toate vinurile se simte mai bine dacă este servit acolo unde a fost produs” a subliniat Arcadie Foșnea.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!