Репортажи

Cristian Băietrău: ”Avem entuziasmul necesar și ne dorim să creștem afacerea noastră armonios”

Povestea lui Cristian Băiatrău pare a fi un scenariu de film, despre cum un tânăr sosit în capitală, după câțiva ani de provocări în oraș, hotărăște să revină în satul Breanova, raionul Orhei, unde își construiește propria fermă și în pofida uimirii sătenilor, la numai 22 de ani, desfășoară o activitate cu toate șansele de a deveni o istorie de succes.

Tânărul studia la facultatea de jurnalism, paralel activa în capitală, însă când părinții i-au spus că vor să vândă oile, Cristian a decis să își schimbe planurile de viitor și să revină în satul natal.

 ”Mama mi-a spus în 2019 că va vinde toate animalele, pentru că nu mai reușea fizic să le îngrijească. În acel moment, am decis să abandonez jobul pe care-l aveam în Chișinău și să mă întorc acasă. De asemenea, am hotărât să merg la Universitatea Agrară pentru a urma studiile în zootehnie, am înțeles că jurnalismul nu este pentru mine, deși tot ce am reușit să învăț în cei doi ani de studii, îmi este de folos. Eu de fapt am activat la câteva joburi în capitală până a fi admis la facultatea de jurnalism, dar recunosc că discut mai ușor cu clienții noștri și de ficeare data cred că tot ce s-a întâmplat, a fost în folosul meu ”ne-a spus Cristian Băietrău.

Inițial aveau 20 de oi în gospodărie, dar tânărul a simțit o dorință enormă de a extinde hotarele activității, așa că a împrumutat bani și a mai cumpărat până la 90 de oi, iar ulterior a înființat o fermă, unde are un program de muncă non-stop.

”Nu sunt oi de rasă, sunt moldovenești, nu am investit bani în animalele de rasă pentru că nu avem experiență și am zis analizăm productivitatea lor. Când le-am adus aici, am început să le selectez, fiindcă este foarte greu să întreții un animal, care nu produce nimic și este foarte costisitor. De exemplu, dacă o oaie nu fată 2 ani de zile, aceasta este vândută, pentru că nu are rost să o ținem, noi suntem producători de brânză. Dacă nu dă 200 de grame de lapte la mulsoare, este clar că trebuie vândută. Producem circa 10 kg de brânză, dar anul acesta am observat că a apărut cererea de produse lactate din lapte de vaci și am decis să cumpărăm și câteva vaci” ne-a explicat fermierul din satul Breanova, raionul Orhei.

Oile în trecut erau întreținute la o stână veche din sat, unde condițiile erau nepotrivite, astfel Cristian a decis să găsească banii necesari pentru a construi o fermă modernă.

”Când am mers la primărie pentru a lua certificatele necesare și ca să obțin creditul, prietenii mi-au zis că nu prea am șanse. Mulți considerau că este o nebunie, nu și eu cu părinții. Am cerut 200 de mii de lei de la bancă pentru a construi ferma, iar când banca a aprobat creditul am fost foarte fericiți. În același loc am construit o fermă mai mare, cu mai mult spațiu, oile sunt întreținute acolo, dar și cele 5 văcuțe ale noastre. Dacă era să merg peste hotare să lucrez câțiva ani pentru a face acești bani, ar fi însemnat să pierd foarte mult timp, eu mi-am dorit să rămân aici, să-mi petrec tinerețea acasă”.

Cristian este și curierul care livrează la consumatori produsele lactate din satul Breanova, în condiții de maximă siguranță.

”Personal livrez cantitățile comandate, în genți și lăzi frigorifice. Le pun în portbagajul mașinii și imediat plec la destinație, direct la ușa clientului. Deocamdată aceasta este metoda după care noi activăm, am pornit așa în pandemie când alte soluții nu erau și continuăm și în acest an tot așa. Avem concurenți, dar clienții noștri fideli ne solicită produsele în continuare. Avem și o pagină pe care o administrez tot eu, intitulată sugestiv, Berbeq, pentru că ne dorim să oferim și carne de miel consumatorilor, nu numai produse lactate” a menționat Cristian Băietrău.

Nu au aplicat la granturi, pentru că susține că afacerea lor deocamdată este la etapa de testare a afacerii.

”Noi încercăm cu forțele proprii să experimentăm  treptat cum este mai bine, preferăm să nu apelăm la granturi care ne-ar condiționa ritmul de dezvoltare, mai bine mai încet, dar cu pași siguri. Acum perfecționăm ceea ce avem, angajați străini nu avem, numai membrii familiei sunt implicați, cele trei generații, buneii, părinții și eu cu sora și fratele. Am încercat să avem câteva persoane care credeam noi că ne vor ajuta, însă nu au manifestat grijă față de animale, așteptau să treacă orele și să primească banii. De atunci am mecanizat multe procese, avem o mașină de muls,ne descurcăm. Dar cel mai important este că avem entuziasmul necesar cu toții și ne dorim să reușim să creștem afacerea noastră” subliniat fermierul din satul Breanova, raionul Orhei.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!