Репортажи

Dinu Tudos: ”Nu avem unde să ne vindem peștele din motiv că sunt tone aduse de contrabandă sau obținute prin braconaj”

Dinu Todos din satul Andrușul de Sus, raionul Cahul gestionează o suprafața de 200 de hectare, pe circa 20 ha crește struguri, soiuri tehnice și de masă, iar în rest, câmpurile sunt pline de cereale, în special grâu, porumb și floarea soarelui. De asemenea, fermierul se poate lăuda cu un pește crescut sănătos în iazul care se întinde pe 12 ha, însă care este greu de vândut din motiv că peștele adus din import sau cel prins prin braconaj abundă piețele locale.

Agricultorul de la sud este mulțumit de recoltele obținute, chiar și harbuzul crescut pentru al treilea an, a dat roade bune.

”Anul acesta a fost bun, dacă să ne amintim anul trecut, am recoltat grâul, o roadă bogată, și floarea- soarelui, păcat de spus, tot bine. Porumbul deocamdată este în câmp, are umiditatea mare, iar cum uscătoriile sunt oprite din cauza crizei energetice, probabil în vom mai lăsa în câmp. Să vedem cum reușim să ne pregătim de alte lucrări necesare de făcut, dar va trebui și porumbul să îl strângem paralel. Acum solul este ca betonul, semănăturile care s-au făcut nu încolțesc, nu este bine, dar nu ține de noi, vom vedea cum va fi timpul în continuare. Anul acesta am obținut o roadă  foarte bună și la harbuz, niște hibrizi destul de reușiți, am cumpărat răsad cu 8 lei și cinstit sunt mulțumit, comparativ cu alți producători. Și strugurii i-am strâns, i-am depozitat deja în frigider” a povestit Dinu Todos.

În schimb, când a venit vorba despre peștele crescut  în iaz, fermierul a oftat din greu.

”Vreau să vă spun că e greu la noi la sud, aici sunt multe probleme care există de ani de zile și deocamdată nu pare că se vor rezolva curând. Am avut ocazia să vorbesc și cu noul ministru al agriculturii și industriei alimentare, domnul Gherciu, i-am explicat că noi producătorii de pește suntem împiedicați să ne vindem produsul, deși plătim la primărie arenda pentru iazul, care abia de l-am obținut după 7 ani de judecată, căci Consiliul sătesc l-a înstrăinat și a durat procesul, dar nu am cedat. Însă ce folos că creștem pește de calitate, Cahulul nu are piață de pește, primarul parcă este proeuropean, însă nu permite să obținem autorizare de vânzare, stăm cu pungile cu pește pe marginea drumului, în piețele mici, în loc să avem și noi un loc amenajat unde să putem vinde peștele omenește.

”Nu suntem așa mulți care au iazuri în zonă, însă cu toții avem aceeași problemă, nu avem unde să ne vindem peștele. Sunt tone aduse prin contrabandă din Ucraina și obținute prin braconaj, care au preț mai mic, cine va da 60 de lei cât costă peștele nostru dacă oriunde te întorci se vinde cu 20 lei per kg. Contractele sunt greu de obținut, numai prin pile, așa că în loc să facem performanță, suntem blocați, nu reușim să ne vindem peștele, care este un produs ușor alterabil, ne descurcăm care cum poate. Am scris numeroase demersuri, cereri despre acest lucru către autorități, dar nimic nu s-a hotărât, oare noua conducere ne va auzi durerea?!” a coinchis Dinu Todos.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!