Репортажи

Dorin Mereuță: ”Noi chiar facem pâine din făină integrală 100%”

Dorin Mereuță este un brutar originar din Căușeni, care a deschis o mică brutărie artizanală de un an și jumătate la Chișinău. Colaborează cu producători certificați ecologic de la care cumpără grâu și tot ce este necesar pentru producerea pâinii, în plus, brutarul a obținut un certificat internațional pentru producerea pâinii din ingrediente ecologice.

Provocarea în acest domeniu a început pentru familia Mereuță în perioada anilor 2012-2013, când împreună cu soția, brutarul a cumpărat o râșniță manuală și a încercat să coacă pâine din făină integrală, fără drojdie din comerț, inițial la Căușeni.

”Eu am studiat la București, sunt licențiat în economie, am activat acolo o perioadă, însă mânat de sentimentul patriotic, am revenit și am deschis brutăria. Nu m-am așteptat la atâtea greutăți pe care le-am întâmpinat, însă cum se spune, speranța moare ultima, continuăm să activăm. În 2012-2013, când am cumpărat o râșniță manuală și am copt prima pâine, ne-a și venit ideea de a deschide o brutărie. Ne-a plăcut gustul pâinii și așa am pornit această provocare” și-a amintit brutarul.

Toată afacerea de familie au pus-o pe roate datorită investițiilor proprii, iar pentru a reuși s-au implicat aproape toți membrii familiei.

”Am vândut casa părintească a părinților socri, și apartamentul soției, apoi și părinții mei au împrumutat niște bani, și eu desigur și toți banii adunați, i-am investit în brutărie. Punem accent mare pe calitate, așa cum spunem, așa facem. Am luat credite pe care încă le achităm, dar ne-am permis să alegem unele dintre cele mai bune utilaje, pe care le-am importat din Italia, Austria și Franța și acum nu mai avem utilaje vechi. Mai întâi de toate, trebuie să acoperim cheltuielile pe care le-am suportat, sper că vom reuși. ”Am început a produce în Căușeni, dar de un an și jumătate, am deschis brutăria deja la Chișinău” a menționat Dorin Mereuță.

Prezența unor slogane precum : bio, ecologic pur, 100% natural, pe  etichete,  încă nu oferă siguranţa unui produs ecologic pur susține brutarul.

”Noi nu mi-am lipit nicio etichetă Bio, cine a gustat vreodată pâinea noastră, înțelege îndată. Certificarea eco este un proces destul de costisitor, însă mai mult necesită timp. Totodată, și prețul pâinii este mai mare, iar noi trebuie să explicăm consumatorilor de ce merită să achite mai mult. Totodată vreau să vă spun că este greu de verificat dacă produsele sunt bio sau nu, cineva poate folosi făină numai 5 -10% bio, dar la produsul final lipește eticheta de bio 100%. Noi chiar folosim făină bio, produsă la o moară cu piatră pe care o avem. Alegem grâul să corespundă criteriilor și indicatorilor de calitate, avem o combină care îl triază și sortează, ca să fie cât mai curat. Doar boabele sănătoase le prelucrăm și obținem făina bio” ne-a povestit Dorin Mereuță.

Procedura de pregătire a unei pâini artizanale durează până la 20 de ore, pentru că întregul proces este etapizat și nu poate fi omisă ori grăbită nicio etapă.

”Dispunem de un fermentator modern, un utilaj care ne ajută să păstrăm maia în condiții optime, după fermentare, trecem la malaxor care ne ajută să frământăm pâine în cantități mai mari. După ce frământăm aluatul, acesta este lăsat la dospit. Dospirea are loc în două etape, după frământare se lasă pentru două ore, după care divizăm aluatul, îl punem în forme de metal sau de ratan, se lasă iarăși la dospit pentru 2-3 ore, ulterior se plasează pâinea pe elevatorul pe care-l fixăm pe vatra unde dorim să coacem pâinea. Cu ajutorul acestui elevator, pâinea ajunge la copt repede, în decurs de 3 minute și este plasată foarte uniform, ceea ce nu se poate realiza manual” ne-a explicat brutarul.

Din păcate, însă, producătorul nu prea are consumatori, așa cum și-ar dori, pentru că în mare parte se preferă ceea ce este mai ieftin, nu ceea ce este mai benefic pentru sănătate.

”Avem capacitatea de a coace 500-800 de pâini pe zi, dar coacem în funcție de cerere, noi livrăm pâinea la un lanț de magazine din capitală. Atitudinea consumatorului din Moldova încă este influențată de prețuri, mai ales în perioada pandemiei, cu toții caută produse mai ieftine, nu neapărat mai calitative. Dar aș vrea să fie clar, noi folosim grâu de cea mai înaltă calitate, făina este proaspăt măcinată chiar la moara noastră, nu folosim drojdie comercială, ci maia, în plus procesul de fermentare este de la 12-20 de ore. Iar acestea se reflectă în prețul final. În plus, nu toți preferă pâine din făină integrală, optând pentru cea albă, care din păcate nu este prea sănătoasă, căci germenele și tărâțele sunt părțile cele mai importante, care dau valoare nutritivă cerealelor, iar noi ne asigurăm ca în procesul de producere a făinii să păstrăm toate aceste substanțe” e explicat brutarul.

La brutăria Dorin Mereuță” pe lângă pâinea cu gust autentic, se mai coc biscuiți și covrigei, la fel din făină integrală.

”Portofoliul nostru de produse nu este chiar mare, noi facem pâine din făină integrală 100%, din amestec de grâu cu secară la proporția de 30 la 70%, de asemenea facem pâine cu fructe uscate al treilea sortiment, totodată facem pâine din făină integrală, numai că e măcinarea fină, mai măruntă și are nuanța mai deschisă, dar nu este din făină albă, conține toate cele 3 elemente de bază din bobul de grâu. Noi coacem pâinea noastră ovală pe vatră noaptea, și avem pâine proaspătă de 3 ori pe săptămână, luni, miercuri și vineri. Iar de 2 ori avem și covrigei, producem în jur de 30-50 kg, pentru că îi împletim manual și nu facem cantități mari. Pregătim și pesmeți, care la fel sunt sănătoși, totuși încercăm să promovăm un produs calitativ și cu beneficii pentru sănătate” a accentuat Dorin Mereuță.

⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!