Președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri, Gheorghe Gaberi, ne-a comunicat că plângerile viticultorilor din ultimul timp precum că nu reușesc să își vândă strugurii la un preț bun sunt exagerate.
Este oare cererea scăzută și prețul mic la struguri, in special la soiul de masă „Moldova”?
- În primul rând, situația este descrisă eronat, deoarece strugurii de calitate, cu boabe mari și pline, se vând chiar și la prețul de 20 de lei per kg. Dar strugurii afectați de secetă, care au boabele mai mici și zbârcite, este clar că nu pot fi comercializați la un așa preț. Producătorii viticoli trebuie să țină cont de faptul că strugurii trebuie să fie de calitate înaltă, pentru că din start sunt destinați pentru a fi exportați, or la noi, piața locală de consum asimilează maxim 10 tone de struguri pe zi, deoarece majoritatea locuitorilor dețin câte o vie pe la țară sau în suburbiile capitalei, moștenită de la părinți, adică își cresc strugurii pentru propriul consum.
Apropo, care este cantitatea aproximativă a roadei de struguri din 2020, păstrată desigur în condiții optime în frigidere, în depozitele gospodăriilor vinicole?
- În prezent, există circa 10 mii de tone în depozite, păstrate corespunzător. Consider că unica salvare va fi exportul. Chiar ieri am discutat cu un producător și un exportator de struguri din Ștefan Vodă, care mi-a spus că mai are o cantitate de 300 de tone de struguri de soiul de masă „Moldova”, cu boabe mari, dar nu se grăbește să o vândă imediat. Zilele trecute a exportat un lot în Franța, cu prețul de 20 de lei per kg, un preț normal, de altfel raportat la calitate. Dar trebuie să luăm în calcul și pandemia de coronavirus care a afectat mult condițiile de export. Statistica din luna decembrie 2020 ne arată că exportul a scăzut, din păcate. Dacă în 2019 au fost exporturi în 29 de țări, în 2020 numai în 18 țări au ajuns produsele noastre, din motivul restricțiilor de circulație impuse, dar și a capacității reduse de cumpărare, oamenii au rămas fără locuri de muncă, fără surse financiare și acest lucru ne-a afectat vădit. S-a exportat mai puțin chiar și în Federația Rusă, de la 38 mii tone expediate în 2019, în 2020 au ajuns doar 28 mii tone de struguri, și în Belarus exportul a scăzut dramatic. De asemenea, au scăzut exporturile în Irak, unde ani la rând am avut creșteri consecutive. Avem numai o piață de desfacere în creștere – Polonia, de la 1500 tone la 1700 tone în anul 2020.
Dar nu toți viticultorii au strugurii de o calitate atât de bună, care ar permite exportarea în țările CSI sau chiar și în Uniunea Europeană. Cum credeți, ce ar trebui să facă viticultorii pentru a spori nu neapărat cantitatea, dar în primul rând, calitatea strugurilor?
- Marfa proastă din ultimii ani a deteriorat imaginea per ansamblu a strugurilor produși în Moldova, s-a tot vehiculat că în frigidere se păstrau cei mai buni struguri, însă la vânzare erau scoși cei de o calitate joasă. De fapt, producătorii de struguri din totdeauna caută să obțină calitatea cea mai înaltă a strugurilor, deoarece înțeleg că anume așa vor spori și prețul de vânzare. Din acest motiv, plantația trebuie să fie monitorizată permanent ca să fie evitată supraîncărcarea butucilor și evident dacă apare seceta, să fie create condiții de irigare a viței de vie. La Nisporeni, nu avem din păcate nici o vie irigată, și când am mers acolo, am observat că butucii erau supraîncărcați în acest an. Din primăvară a fost clar că trebuia să se lase o încărcătură mai mică, dar nu a fost să fie. Am mers în vizită recent și i-am surprins la curățit via, acum le pare rău, că nu au avut grijă să regleze roada și acum suportă consecințele. Sper că va fi deja o lecție învățată.
În satul Antonești există o suprafață de circa 250 ha de vie, dar cu peste o sută de proprietari, fiecare cu viziunea sa în privința metodelor de îngrijire. Fiecare deține câte 2-3 ha. Un producător se bucura că a avut anul trecut peste 25 de tone, anul acesta nu a obținut așa cantitate. Dar și la calitate nu fiecare atrage atenție. Și când se anunța că va fi secetă, nu toți producătorii au luat măsurile de rigoare. Dacă ar fi o unitate și ar dispune cu toții de sistem de irigare, evident că ar avea cu toții de câștigat, atât la calitatea strugurilor, cât și la obținerea ulterioară a unui preț bun la vânzare.
În acest context, care ar fi recomandarea pe care ați dori să o audă toți producătorii de struguri din Moldova?
- În primul rând să tindă să crească și să producă struguri de calitate, pentru că anume calitatea este principalul indicator care le va permite viticultorilor să își vândă marfa la un preț convenabil! Cu toții vor să obțină un preț mare la struguri, înseamnă că trebuie să fie atenți, să aibă marfă de calitate. Totodată, un detaliu pe care vreau să îl menționez este că fiecare produs își are perioada de maximă căutare, atunci când există cerere mare pentru struguri, este necesar ca aceștia să se vândă. Viticultori trebuie să înțeleagă că perioada de căutare a strugurilor este până începe frigul, o dată ce scad temperaturile, și consumul de struguri se reduce, deja s-a demonstrat acest lucru. În loc să învinuim circumstanțele, trebuie să ne apucăm serios de treabă! Cred că imediat după sărbătorile de iarnă, situația se va redresa, exportul către țările CSI și UE va crește, important să fie ridicate restricțiile impuse de pandemie.
Doamne ajută! Așa să fie! Mulțumim frumos pentru timpul acordat.
- Doamne ajută!