Репортажи

Iepurii - o pasiune, care urmează să devină afacere, pentru Ion Iftodi

Ion Iftodi are o pasiune pe care, fără îndoială, am avut-o în copilărie cu toții, cei născuți la țară: creșterea iepurilor. De aproape un an de zile, își realizează visul de a crește iepuri acasă, în satul său de baștină, Cazangic, din raionul Leova. A pornit cu mult curaj, cu primii săi 5 iepuri procurați, însă treptat și-a lărgit familia urechiaților, care numără în prezent 15 femele, 3 masculi și vreo 60-70 de iepurași de la 3 zile până la 4 luni.

” Noi am crescut iepuri și cînd eram copil, dar nu eram informați, cum să îi hrănim și să îi înmulțim corect. Am citit mult, am discutat cu mulți crescători de iepuri din țară, dar și din Ucraina, România, Rusia și am decis că vom reuși. Pe viitor aș vrea să aplic la granturi sau anumite subvenții ca să ne extindem, deocamdată nu pot să spun că avem profit” susține Ion Iftodi.

Ion a fost plecat peste hotare câțiva ani, ca mulți alți tineri de ai noștri. În Franța, tânărul moldovean a avut grijă de animale mai mari ca iepurii precum cămilele, tigrii, leii și puii acestora, în cadrul unui circ ambulant, astfel dragostea pentru animale s-a dezvoltat constant. În martie 2020, a fost forțat să revină acasă, deoarece au fost introduse restricțiile impuse de pandemia de coronavirus și ”Le Grand Cirque de Rome” și-a sistat activitatea.

Ajuns acasă înainte de a se închide hotarele, Ion a analizat ce ar putea să realizeze în țară, pentru că era clar că nu va putea pleca prea curând în străinătate. Fiind născut la țară, cu dragostea pentru animale în sânge, s-a decis să crească iepuri. Avea o experiență din copilărie, mai bine zis, își amintea că nu a fost chiar atât de greu să hrănească urecheații. A făcut comandă de materiale necesare pentru a confecționa câteva cuști, le-a asamblat și adunând idei de la diferiți crescători de iepuri, și-a cumpărat primii săi urecheați.

” În ziua când am ieșit din carantină, am mers și am cumpărat 4 femele și un mascul. I-am găsit pe un site și abia așteptam să îi aduc acasă. După cum arată și se dezvoltă, par a fi iepuri - Rasa albă de Panonia, după toate caracteristicile, dar nu am certificate la ei. Mi-a plăcut că sunt albi, nu am vrut să cumpăr nici unul de altă culoare”.

Așa a pus pe roate mica afacere de familie, pe care preconizează să o dezvolte în câțiva ani. Între timp, a început să studieze medicina veterinară.

” Am avut o situație când am pierdut mulți iepuri, sunt foarte sensibili la boli, din acest motiv am decis să îi vaccinez ca la carte, altfel există riscul să nu reziste.Suplimente alimentare nu prea utilizez deoarece vreau ca să fie carnea cât mai sănătoasă. Dar în schimb le dau vitamine, în special morcov, măr, crenguțe de vișin și alți pomi, pelinul și crenguțe de salcie obligatoriu pe post de antibiotic natural.”

Creșterea de iepuri albi este un mod de a improviza o afacere în țară, cu banii câștigați în străinătate. Avantajul este că are carne proaspătă tot timpul pentru familie și este o activitate relativ simplă, spune Ion.

” Am cercetat să văd cum să îi cresc fără probleme, dar prefer să îi vând vii celor care doresc să aibă câțiva iepuri în gospodărie. Nu sunt de o rasă uriașă, dar e o rasă concepută anume pentru carne. De exemplu, pe lună se adaugă câte un kg, dar proporția este de  40 la sută – carne, iar 60% - pielea și oasele. Pe viitor, mă gândesc că dacă voi avea mulți iepuri și nu voi reuși să realizăm carnea în țară, vom pregăti pentru export. Citisem recent că în Italia este la mare căutare carnea de iepure, consumul este de cam 4 kg pe cap de locuitor. Este firesc să fie căutată, deoarece este superioară cărnii de vită, de porc sau de oaie, după compoziția chimică. Carnea de iepure conține puțină grăsime și multă proteină, circa 20 %”.

A avut grijă să construiască în așa mod cuștile ca să fie asigurată curățenia în căsuțele iepurilor, pentru a preveni îmbolnăvirea, dar să fie simplificată și munca părinților, care îl ajută cu creșterea urecheaților. În acest scop, a improvizat inteligent construcția rezervoarelor de provizii, ca apa și hrana pentru iepuri să ajungă pentru mai multe zile.

” Am construit adapătoarele așa încât să fie necesar să se toarne apa la 2-3 zile și hrana la fel, undeva la 3-4 zile. Astfel iepurii au de toate, iar părinților le este mai ușor să aibă grijă de blănoșii albi din familie. Mi-aș dori ca pe viitor să reușim să obținem un grant și să ne dezvoltăm ca niște producători mari de iepuri”.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!